Ειδήσεις

Εγκαινιάζεται η έκθεση «Μακρά Πορεία της Δωδ/νήσου προς την Ενσωμάτωση» από τον Πρόεδρο της Βουλής

Την έκθεση «Μακρά Πορεία της Δωδεκανήσου προς την Ενσωμάτωση» θα εγκαινιάσει την 28η Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης. Η έκθεση φιλοξενείται στο ιστορικό κτήριο του Προξενείου της Ελλάδας επί Ιταλοκρατίας, το οποίο ανακαινίστηκε και ανοίγει τις πύλες του ξανά ύστερα από 70 χρόνια!
Το Παλαιό Προξενείο (οικία της οικογένειας Σάββα Παυλίδη επί της οδού Ι. Καζούλη 8, στην πόλη της Ρόδου) έπαψε να λειτουργεί στις 28 Οκτωβρίου 1940, ημέρα κήρυξης του Ελληνο-ιταλικού πολέμου. Στις 28 Οκτωβρίου 2017, συμπληρώνονται ακριβώς 77 χρόνια από την ανάκληση του τελευταίου Προξένου της Ελλάδας, που εσήμανε και το κλείσιμο του Προξενείου. Ταυτοχρόνως, συμπληρώνονται ακριβώς 70 χρόνια από την ημερομηνία προσάρτησης της Δωδεκανήσου, που εσήμανε και την έναρξη της πορείας προς την Ενσωμάτωσή της στο εθνικό κορμό.
Το υλικό που θα εκτεθεί στο ανακαινισμένο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Παλαιό Προξενείο, έχει συγκεντρωθεί πολύ προσεκτικά από το Ίδρυμα της Βουλής, τον Δήμο Ρόδου, τον Δήμο Κω, το Παράρτημα Ρόδου των Γενικών Αρχείων του Κράτους και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό το μεσημέρι της 28ης Οκτωβρίου, αμέσως μετά την παρέλαση.
Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε: «Την 28η Οκτωβρίου ανοίγει τις πύλες του ξανά το παλιό προξενείο της Ελλάδας στη Ρόδο, το ιστορικό κτήριο Παυλίδη που από τη θητεία του Σάββα Καραγιάννη ανήκει στην τότε Νομαρχία Δωδεκανήσου και σήμερα πλέον στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το κτήριο ανοίγει με μία έκθεση η οποία έχει να κάνει με την πορεία της Δωδεκανήσου και την ενσωμάτωση με την Ελλάδα μαζί με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών της Βουλής και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Έχω την εξαιρετική τιμή να κάνω τα εγκαίνια με τον κ. Βούτση ο οποίος θα έλθει στη Ρόδο αποκλειστικά για την εκδήλωση το μεσημέρι της 28ης Οκτωβρίου, σε μία χρονική συγκυρία με μεγάλο συμβολισμό… Το κτήριο ανοίγει ξανά τις πύλες του μετά από 70 χρόνια την 28η Οκτωβρίου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου