Ειδήσεις

Σκρέκας: Διπλάσια η επιδότηση στο ρεύμα για τον Ιανουάριο – 9 στα 10 νοικοκυριά θα έχουν επιδότηση 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Την ανακοίνωση των επιδοτήσεων έκανε το πρωί της Παρασκευής (23/12) ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί και για όσο διαρκεί η πρωτόγνωρη κρίση.

«9 στα 10 νοικοκυριά θα έχουν επιδότηση 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα» είπε.

«Το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων που διατίθενται και αυτό το μήνα προέρχονται κατά κύριο λόγο από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής αλλά και των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και βεβαίως από τα έσοδα από τις δημοπρασίες των αερίων του θερμοκηπίου. Συγκεκριμένα, για τον Ιανουάριο σε ό, τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και την επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, η κλιμακωτή επιδότηση διαμορφώνεται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κατηγορία αυτή αφορά 9 στα 10 νοικοκυριά στην Ελλάδα και έτσι απορροφούμε το 87% της αύξησης, δηλαδή σχεδόν το 90% της αύξησης.
Για τη μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες. Η επιδότηση ανέρχεται σε 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν όμως ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω πάνω από 1001 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται στα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αφορά 2 στα 100 νοικοκυριά στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, απορροφούμε το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 470 εκατομμύρια ευρώ.

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια
Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 kWh, η επιδότηση για τον μήνα Ιανουάριο ανέρχεται στα 292 €/ΜWh.
Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 kWh, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 134 €/MWh.
Για τους φούρνους η επιδότηση είναι 292 €/MWh
Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 330 €/MWh.
Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά
Σε ό, τι αφορά το φυσικό αέριο και την επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια σε νοικοκυριά, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 20 € ανά θερμική MWh. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου