Την ερχόμενη Πέμπτη (26/09) και ώρα 11:00 θα αναχωρήσουν από την Κολώνα οι ομάδες των ροδίτικων σωματείων στίβου ενόψει των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων Στίβου που θα διεξαχθούν στη Μυτιλήνη, με το catamaran DODEKANISOS PRIDE της Dodekanisos Seaways και πρώτο προορισμό τη Σάμο (Πυθαγόρειο), όπου υπολογίζεται να φθάσουν στις 17:30.

Στη διαδρομή θα προσεγγίζουν τα λιμάνια της Κω, Καλύμνου, Λέρου και Πάτμου απ’ όπου θα επιβιβάζονται οι ομάδες των παραπάνω νησιών. Συνολικά υπολογίζεται να μετακινηθούν 180 και πλέον αθλητές και συνοδοί. Από το Πυθαγόρειο θα μεταφερθούν με λεωφορεία στο Βαθύ της Σάμου, όπου θα διανυκτερεύσουν στο ξενοδοχείο Samos Bay. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής (05:30) θα επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής (ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ της Hellenic Seaways) με τελικό  προορισμό το λιμάνι της Μυτιλήνης (12:00). Η δωδεκανησιακή αποστολή θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο SILVER BAY, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει το απόγευμα του Σαββάτου (28/09) από τις 16:00 μέχρι το βράδυ 21:00 και θα συνεχιστεί το πρωί της Κυριακής (29/09) από τις 09:00 μέχρι το μεσημέρι (13:30). Γύρω στις 14:30-15:00 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη αποχαιρετιστήρια δεξίωση στο ξενοδοχείο SILVER BAY, προσφορά του Δήμου. Τέλος, στις 19:00 όλες οι αθλητικές αποστολές θα επιβιβαστούν στο πλοίο ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ (Hellenic Seaways) με προορισμό τη Χίο, Βαθύ Σάμου, Πειραιά.

Η δωδεκανησιακή αποστολή θα αποβιβαστεί στο λιμάνι του Βαθέως Σάμου γύρω στις 01:45-02:00 της Δευτέρας (30/09) και από εκεί με λεωφορεία θα μεταφερθούν στο λιμάνι του Πυθαγόρειου, όπου θα περιμένουν το πρωί (07:00) να επιβιβαστούν στο catamaran,  που θα αναχωρήσει στις 08:30 για τα νησιά Ικαρία, Πάτμο, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, Σύμη και Ρόδο (15:30).

Επειδή αρκετά σωματεία συμμετέχουν με επιπλέον αθλητές, πέραν απ’ αυτούς που καλύπτονται από την Οργανωτική Επιτροπή, καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθούν ξενοδοχεία για φιλοξενία σε Σάμο (διανυκτέρευση στις 26/09) και Λέσβο.

Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου, αλλά και η Οργανωτική Επιτροπή των 31ων Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων Στίβου, εκφράζουν τη χαρά και ικανοποίησή τους για την μεγάλη οικονομική συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για  την πραγματοποίηση ενός Αθλητικού θεσμού που έκλεισε αισίως τριάντα χρόνια ζωής!! Βέβαια, ο βασικός χρηματοδότης εξακολουθεί να είναι πάντα η Γενική Γραμματεία Αιγαίου μέσω του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στο πλαίσιο μιας διαχρονικής άσκησης νησιωτικής πολιτικής επ’ ωφελεία των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Για τους Αιγαιοπελαγίτες αθλητές η αγωνιστική αυλαία “πέφτει” πάντα κάθε χρόνο με τους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου, που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον κλασικό αθλητισμό της πλέον ευαίσθητης Περιφέρειας της πατρίδας μας.

Τους 31ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες θα διοργανώσει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και ο ΣΕΓΑΣ, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Λέσβου και τις Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Λέσβου και Χίου-Σάμου, στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης.

Η τελετή έναρξης των αγώνων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 16:00. Οι αγώνες θα συνεχιστούν την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου με ώρα έναρξης τις 10:00 π.μ.

Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου αποτελούν το σπουδαιότερο  αθλητικό γεγονός της χρονιάς για τα νησιά του Αιγαίου πελάγους. Οι αγώνες αυτοί συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αθλητισμού στην περιοχή όχι μόνο με τη δημιουργία σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και επειδή αποτελούν ισχυρό κίνητρο συμμετοχής της νεολαίας των νησιών μας στον αθλητισμό. Αυτό έχει οδηγήσει σε ποσοτική και ποιοτική άνοδο, όχι μόνο του Αιγαιοπελαγίτικου, αλλά και του Ελληνικού στίβου συνολικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεισφορά και η συμμετοχή, διαχρονικά στους αγώνες, της Πολιτείας, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, συνέβαλαν καθοριστικά στην καταξίωση και στην εξέλιξή τους ως μία από τις σημαντικότερες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας μας.

Φέτος συμμετέχουν 40 σωματεία στίβου καθώς και 7 σωματεία-Σχολεία ΑμεΑ. Συνολικά   600  αθλητές και αθλήτριες, από 19 νησιά του Αιγαίου, εκ των οποίων οι 60 αθλητές και αθλήτριες ειδικών ικανοτήτων.

Για πρώτη φορά στους αγώνες θα υπάρχει «Παιδική Κερκίδα», όπου θα καθίσουν τα παιδιά των αθλητικών ακαδημιών των σωματείων και οι μαθητές των σχολείων, συνοδευόμενοι από τους γονείς τους. Τα παιδιά αυτά θα είναι οι «Επίσημοι Προσκεκλημένοι» των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ