Στη δικαιοδοσία της Fraport, περιήλθαν από τα ξημερώματα της Μεγάλης Τρίτης τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια –μεταξύ αυτών της Ρόδου και της Κω.
Η γερμανική εταιρεία, απαίτησε από τους υπαλλήλους να παραδώσουν τα κλειδιά των γραφείων τους με συνέπεια να μείνουν όλοι έξω, μέχρι παρελεύσεως του ωραρίου.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο προϊστάμενος της Κρατικής Αεροπορικής Αρχής (Αερολιμενάρχης) κ. Σπύρος Δεληγιάννης:
«Ακριβώς στις 11.59 της Μεγάλης Δευτέρας 10 Απριλίου προς την Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου, υπέγραψα το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής. Συνεπώς, το αεροδρόμιο της Ρόδου σταμάτησε να λειτουργεί, όπως το γνωρίζαμε. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, όπως την ξέραμε, δεν υφίσταται. Η διεύθυνση του αεροδρομίου ‘Διαγόρας’ είναι πλέον στα χέρια της γερμανικής Fraport. Εμείς κρατάμε το διοικητικό κομμάτι της εποπτικής αρχής που θα επιβλέπει τις λειτουργίες βάσει της σύμβασης. Βέβαια, ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας, οι τεχνικοί που παρακολουθούν τα ραντάρ, τις τηλεπικοινωνίες, όπου ανταλάσσονται τα σήματα των πτήσεων, οι τεχνικοί συντήρησης που έχουν αναλάβει την συντήρηση των αντικειμένων του Πύργου Ελέγχου κ.λπ. δεν έχουν φύγει –και ούτε πρόκειται να απολυθεί κανένας. Το θέμα είναι ότι από χθες το βράδυ, η γερμανική Fraport απαίτησε την παράδοση των κλειδιών όλων των γραφείων με συνέπεια να μην μπει κανένας μέσα. Περίμεναν όλοι να παρέλθει η ώρα του ωραρίου τους. Η εταιρεία, μας έδωσε δύο γραφεία στο ισόγειο του Πύργου, όπου προσπαθήσαμε να μετακομίσουμε –αλλά είναι πολύ δύσκολο καθώς η Fraport, μας έδωσε μόνον δύο μέρες προθεσμία. Καταλαβαίνετε πως ένα αρχείο τριάντα ετών δεν μετακομίζει τόσο εύκολα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα….».
Παράλληλα, ο αερολιμενάρχης υπογράμμισε πως η Καθαριότητα είναι το πρώτο μέλημα καθώς είναι η ‘βιτρίνα’ του αεροδρομίου:
«Η κατάσταση στο θέμα Καθαριότητα, είναι –επιεικώς- απαράδεκτη και επικίνδυνη. Σκουπίδια, φάκελοι, υλικά, ηλεκτρολογικό υλικό κ.λπ. όλα στοιβάζονται εδώ και δεν είναι καλή εικόνα. Η Fraport δεν μας έχει πει πότε προτίθεται να μας δώσει κάποια γραφεία για να γυρίσουμε οι υπάλληλοι και να αρχίσουμε να εργαζόμαστε κανονικά, με τις όποιες υποχρεώσεις. Διότι οι υποχρεώσεις της υπηρεσίας προς το κοινό είναι πολλές. Υπάρχουν συμβάσεις που πρέπει να τηρηθούν. Για όλες αυτές τις διαδικασίες δεν μας έδωσαν χρόνο για να τις ολοκληρώσουμε».
Πάντως, ο κ. Δεληγιάννης, διαβεβαίωσε πως δεν σημειώθηκαν επεισόδια ή αναστάτωση καθώς οι υπάλληλοι προσπάθησαν να διαχειριστούν την κατάσταση όπως δημιουργήθηκε και περιορίστηκαν κάπου εκτός χώρου αεροδρομίου ώστε να μην ενοχλούνται οι επιβάτες και να μην υπάρξει αναστάτωση στον τουρισμό.
Οι εργαζόμενοι όμως, (ελεγκτές ενάεριας κυκλοφορίας, τεχνικοί που παρακολουθούν τα ραντάρ, τεχνικοί στις τηλεπικοινωνίες, συντηρητές κ.λπ.) που αναγκάστηκαν χτες να ψάχνουν είσοδο…. πρόσβασης, έδωσαν προθεσμία μίας εβδομάδας ώστε να υπάρξει λύση:
«Δεν είναι δυνατό να γίνονται αυτά τα πράγματα. Όλα έγιναν πολύ απότομα. Πρέπει να μας ανοίξουν την πύλη ώστε να μπαίνει το προσωπικό με ασφάλεια. Δεν μιλάμε για 24 ώρες, μιλάμε για ένα 4ωρο την ημέρα, ώστε να εξυπηρετηθούν 200 άτομα. Αυτά τα γεγονότα έγιναν μόνον στην Ρόδο και όχι σε άλλα αεροδρόμια. Εμείς, ενημερώσαμε τον εισαγγελέα υπηρεσίας και αν δεν αλλάξει αυτή η απόφαση θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις», δήλωσε στην «δ» ο κ. Αντώνης Ελευθεριάδης, πρόεδρος του Τοπικού Συλλόγου Εργαζομένων Αεροναυτιλίας και Ειδικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.
Από την πλευρά του, ο μάνατζερ της Fraport για το αεροδρόμιο της Ρόδου κ. Ηλίας Σκιαδάς, μιλώντας προς την «δημοκρατική» υπογράμμισε πως ‘όλα πήγαν καλά και δεν σημειώθηκαν προβλήματα κατά την πρώτη ημέρα μετά την επίσημη παράδοση – παραλαβή, καθώς και στα υπόλοιπα 13 περιφερειακά αεροδρόμια. Από σήμερα (Μεγάλη Τρίτη) λειτουργούμε πλέον κανονικά’.
Ερωτηθείς σχετικά με τους εργαζόμενους, ο κ. Σκιαδάς είπε πως παρέδωσαν τα κλειδιά των γραφείων τους και ενώ αρχικώς σημειώθηκε θέμα με την πρόσβασή τους, τελικώς βρέθηκε λύση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο κ. Σκιαδάς, είπε ακόμη πως μέσα στο προσεχές διάστημα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό σχετικά με το master plan της εταιρείας Fraport για το αεροδρόμιο ‘Διαγόρας’ της Ρόδου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ