Σύμφωνα με το Pinticles.com τα μουσεία είναι οι ιδανικές πλατφόρμες για την προβολή εικαστικών τεχνών είτε πρόκειται για ζωγραφική, είτε για γλυπτική ή φωτογραφία.

Είναι και το αποκορύφωμα της αντοχής στο χρόνο, της προσπάθειας να καλύψουν τα γούστα πολλών γενεών και να απεικονίσουν διαφορετικές τέχνες και πολιτισμούς διαφόρων περιόδων.

Το σκεπτικό της επιλογής της δεκάδας σημαντικών μουσείων είναι η πλούσια γνώση και η αξέχαστη εμπειρία που προσφέρουν στον επισκέπτη.

Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι.

Το Λούβρο του Παρισιού είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία τέχνης της Γαλλίας. Η αρχιτεκτονική υπεροχή του και οι εντυπωσιακές καλλιτεχνικές συλλογές που εκτίθενται το κάνουν να έχει ευρεία απήχηση σε όλους τους επισκέπτες. Κυριαρχεί στη Γαλλία από την ίδρυσή του. Στα έργα σταρ του μουσείου, η Στέψη του Ναπολέοντα του Ζαν Λουί Νταβίντ, Ο “Louis XIV” του Ριγκό, η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Εθνική Πινακοθήκη, Λονδίνο.

Συναρπαστικές συλλογές της δυτικοευρωπαϊκής τέχνης, με αποτύπωση και τεκμηρίωση της ιστορίας και εξαιρετική συντήρηση. Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου ιδρύθηκε το 1824 και στεγάζει μια πλούσια συλλογή με πάνω από 2.300 έργα ζωγραφικής από τον 13ο έως τον 18ο αιώνα. Ανάμεσα στα έργα που ξεχωρίζουν τα “Portraits of Pope Julius II” & “The Madonna of Pinks,” του Ραφαέλ και τα “The Entombment” και “The Manchester Madonna.” Του Μιχαήλ Άγγελου.

Μουσείο Πράδο, Μαδρίτη.

5000 περίπου πίνακες, 2000 σχέδια και χαρακτικά, 2000 και πλέον διακοσμητικά έργα τέχνης, και 1000 νομίσματα και μετάλλια απαρτίζουν την συλλογή του μουσείου, μια ανθολογία της ισπανικής και ευρωπαϊκής τέχνης. Η Πινακοθήκη στεγάζει μία από τις καλύτερες συλλογές της ισπανικής ζωγραφικής, κυρίως των Βελάσκεθ, Γκόγια, και Ελ Γκρέκο. Ανάμεσα στα έργα σταρ του μουσείου το «Las Meninas,” του Βελάσκεθ, “Self Portrait του Άλμπρεχτ Ντύρερ το “La maja desnuda,” του Γκόγια, “The Garden of Earthly Delight.” Του Ιερώνυμου Μπος.

Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Το μεγαλύτερο μουσείο της Βόρειας Αμερικής έχει μια κολοσσιαία συλλογή περίπου δυο εκατομμυρίων έργων τέχνης και θεωρείται το μεγαλύτερο στο είδος του. Η συλλογή ξεκινά από την κλασική αρχαιότητα και την αιγυπτιακή τέχνη, καιν περνά σε βυζαντινά και μεσαιωνικά για να καταλήξει στην σύγχρονη τέχνη όπως και τα εντυπωσιακά εκθέματα από την ασιατική και αφρικανική τέχνη. Οι πιο δημοφιλείς αίθουσες είναι αυτές με τους πίνακες των Ευρωπαίων ιμπρεσιονιστών όπως και οι κλασικές συλλογές με τους μεγάλους ζωγράφους. Ανέμεσα στα έργα τέχνης ξεχωρίζει και μια μεγάλη ποικιλία των μουσικών οργάνων του κόσμου.

Σάο Πάολο Μουσείο Τέχνης, Βραζιλία.

Το μουσείο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας στεγάζει μια εξαιρετική συλλογή των έργων της Λατινικής Αμερικής, που χρονολογείται από το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Στα πιο εκλεκτά του έργα συγκαταλέγονται το έργο του Ραφαήλ “Resurrection of Christ,” το έργο του Ρέμπραντ “Self Portrait with Golden Chain,” αριστουργήματα της Βραζιλιάνικης τέχνης και όλη η σκηνή των λατινοαμερικάνων εικαστικών, όπως και των βορειοευρωπαίων ζωγράφων.

Εθνική Πινακοθήκη της Βικτόρια, Μελβούρνη.

Αυτή η πινακοθήκη είναι από τις παλαιότερες και η μεγαλύτερη στην Αυστραλία. Υπάρχουν περισσότερα από 63.000 έργα τέχνης. Η πινακοθήκη έχει τη δική της σχολή Καλών Τεχνών και θεωρείται φυτώριο των μεγάλων καλλιτεχνών της Αυστραλίας. Στις συλλογές της έχει έργα των Μπερνίνι, Ρέμπραντ και Παλμεζάνο.

Κρατική Πινακοθήκη Tretyakov, Μόσχα.

Καντίνσκι, Μαλέβιτς, Βουτσέτιτς, είναι ανάμεσα στα ονόματα της Κρατικής Πινακοθήκης της Μόσχας, μιας κιβωτού της ρώσικης δημιουργίας. Υπάρχει μια μεγάλη συλλογή έργων του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Η ιστορία του μουσείου ξεκινά το 1856, όταν ο Μοσχοβίτης έμπορος Pavel Mikhailovich Tretyakov άρχισε να αγοράζει έργα Ρώσων καλλιτεχνών της εποχής του, με στόχο τη δημιουργία μιας συλλογής, που θα μπορούσε αργότερα να εξελιχθεί σε ένα Εθνικό Μουσείο Τέχνης. Το 1892 η συλλογή του είχε ήδη, 1.362 έργα ζωγραφικής, 526 σχέδια και γλυπτά.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα.

Μια εκτεταμένη συλλογή αντικειμένων από τους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, που καλύπτουν από την προϊστορική τέχνη μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, αυτό το μουσείο είναι ένα ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της ιστορίας και του αρχαίου μέτρου και κάλλους. Ιδρύθηκε το 1829, και παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα της προϊστορικής τέχνης, συλλογές γλυπτικής, τα ευρήματα της Σαντορίνης, τις συλλογές Σταθάτου, και Βλαστού, Βλαστός συλλογές, αιγυπτιακή τέχνη και αρχαιότητες της Εγγύς Ανατολής.

Πινακοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλίας, Σύδνεϊ

Στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, το δημόσιο αυτό μουσείο παρουσιάζει έργα της ασιατικής και ευρωπαϊκής τέχνης. Μερικά διάσημα έργα που εκτίθενται στις αίθουσές του είναι τα “Chaucer at the court of Edward III,” του Φορντ Μάντοξ Μπράουν, “Fire’s on.” του Στρίτον.

Μουσείο του Βατικανού στη Ρώμη.

Τον 16ο αιώνα, ο Πάπας Ιούλιος Β’ ίδρυσε αυτό τονΡωμαϊκό Μουσείο, εμφανίζοντας την τεράστια συλλογή έργων τέχνης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Οι ξεχωριστές συλλογές του περιλαμβάνουν ανάμεσα σε χιλιάδες έργα τον «Ενταφιασμό» του Καραβάτζιο, την «Σχολή των Αθηνών» του Ραφαέλ, το “Portrait of Saint Jerome» του Ντα Βίντσι.

thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ