Τοπικές Ειδήσεις

Απαλλακτική εισαγγελική πρόταση για την πολύκροτη υπόθεση των προσλήψεων στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Στο Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου διαβιβάστηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου η ογκώδης δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος 19 αιρετών, που φέρονται να εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση προσλήψεων προσωπικού το έτος 2010, στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ αλλά και των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για την κάλυψη δαπανών της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου με έσοδα από το φόρο εισοδήματος.
Ο Αντεισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου, που μελέτησε την υπόθεση, έχει εισηγηθεί στο δικαστικό συμβούλιο να μην γίνει κατηγορία εις βάρος των διωκόμενων αιρετών καθώς οι διώξεις που τους ασκήθηκαν δεν στοιχειοθετούνται ενώ παραπέρα επισημαίνει ότι έχει υποπέσει σε παραγραφή το αδίκημα της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος.
Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, εμπλεκόμενος στην υπόθεση είναι συγκεκριμένα ο πρώην γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Βασίλης Μπρακουμάτσος, κατηγορούμενος για απιστία σχετική με την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου κατ’ εξακολούθηση και με αντικείμενο άνω των 73.000 ευρώ.
Κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία σε εξακολουθητική απιστία σχετική με την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου κατ’ εξακολούθηση και με αντικείμενο άνω των 73.000 ευρώ είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα οι κ.κ. Μ. Κορδίνας, Στ. Ρηνιού, Μπενέτος Σπύρου, Ελ. Παναγή, Εμμ. Πάλλας, Γ. Γιαννόπουλος και Γ. Τσαγκάρης.
Κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια στην ίδια πράξη είναι τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του πρώην Δήμου Αταβύρου κ.κ. Ι. Ζαφειροπούλου, Ι. Παπασταματίου, Στ. Μαστροσαββάκη, Δ. Καραγιάννη, Δ. Μαυρουδάκη, Στ. Ζιάκη, Ι. Παπασταματάκης, Π. Κυριακούλης και Στ. Δεληγιαννάκη.
Κατηγορούμενοι για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και συγκεκριμένα οι κ.κ. Μ. Κορδίνας, Αγ. Κωνσταντινίδης, Γ. Γιαννόπουλος, Θ. Βαρκάς και Μπενέτος Σπύρου.
Οι ως άνω διώξεις είναι με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.
Ο δικηγόρος μερίδας των κατηγορουμένων κ. Νίκος Γιαννάς δήλωσε χθες στην «δημοκρατική» ότι είναι πεπεισμένος ότι και η κρίση του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου δεν θα αποκλίνει από την εμπεριστατωμένη Εισαγγελική Πρόταση, που μελέτησε σε βάθος την δικογραφία και τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων.
Αφορμή για την εισαγγελική παραγγελία, προκάλεσαν τα όσα προέκυψαν από σχετικά ρεπορτάζ αλλά και τα όσα αποκαλύφθηκαν στη θορυβώδη συνεδρίαση της 4ης Νοεμβρίου 2011 του δημοτικού συμβουλίου και κυρίως η διαπίστωση ότι ο πρώην Δήμος Αταβύρου, που δεν υπαγόταν στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χρησιμοποιήθηκε από την ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, για να επιτευχθεί η χρηματοδότησή της από τον φόρο εισοδήματος.
Η ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου κατόρθωσε να εντάξει στο δυναµικό της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ 225 εργαζοµένους όταν για την πλήρη στελέχωση των πυροφυλακίων της απαιτούντο µόλις 108 άτοµα και για τις διοικητικές της υπηρεσίες αρκούσαν λιγότεροι από 10.
Σύµφωνα µε τις επίσηµες καταστάσεις µισθοδοσίας της εταιρείας, το προσωπικό της από 148 άτοµα την 30ή Ιουνίου 2010 έφτασε σταδιακά στα 225, την 30ή Σεπτεµβρίου 2010.
Για το 2010 διατέθηκαν, όπως ξανάγραψε η “δημοκρατική”, µε αποφάσεις που υπέγραψε ο πρώην γενικός γραµµατέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Βασ. Μπρακουµάτσος, µέσω του πρώην Δήµου Αταβύρου, οι δαπάνες του οποίου δεν υπόκειντο σε έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, 2.245.000 ευρώ στην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου για τις ανάγκες της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.
Ο πρώην δήμαρχος Αταβύρου κ. Νικ. Τσουκαλάς υποστήριξε ότι τήρησε όλες τις διαδικασίες και ότι είχε την έγκριση του τότε περιφερειάρχη, ενώ τόνισε ότι θα έπρεπε να αναζητηθούν ευθύνες από την ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου για το πώς διατέθηκαν τα χρήµατα.
Ο αριθµός των εργαζοµένων έφτασε, σε ικανοποίηση αιτηµάτων δηµάρχων στους 186 στη Ρόδο και στους 39 στα υπόλοιπα νησιά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου