Ειδήσεις

Κίνδυνος – θάνατος οι 17 ανεξέλεγκτες χωματερές στη Ρόδο!

Συνολικά 17 παράνομες χωματερές λειτουργούν στη Ρόδο, οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους για την πρόκληση πυρκαγιάς, αλλά και για τη δημόσια υγεία. Η κατάσταση μοιάζει να είναι ανεξέλεγκτη, καθώς οι παράνομες χωματερές αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Δασικές εκτάσεις μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους, όπου μπορεί κανείς να βρει από άχρηστες ηλεκτρικές και οικιακές συσκευές, μέχρι πλαστικά, σίδερα και παλιά έπιπλα.
Μόνο στα όρια του οικισμού Καλυθιών υπάρχουν τρεις, η μία δίπλα στο νεκροταφείο, κοντά στα όρια του χωριού δηλαδή, μία στον Άγιο Μηνά και μία στην περιοχή «Λούκα». Από τις πιο επικίνδυνες είναι όμως αυτή στα Στεγνά καθώς επίσης η χωματερή στην Κάμειρο Σκάλα, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά σε δασική έκταση.
«Οι ανεξέλεγκτες χωματερές μπορεί να γίνουν επικίνδυνες. Ιδιαίτερα κατά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, όπου επικρατούν τα μελτέμια, οι χωματερές οι οποίες είναι κοντά σε δασικές εκτάσεις ενισχύουν τον κίνδυνο για πυρκαγιά και καταστροφή του δασικού μας πλούτου, τον οποίο πρέπει να προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού. Σε αυτές τις χωματερές βρίσκει κανείς μπάζα και αδρανή υλικά, ηλεκτρικές συσκευές και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί.
Εμείς έχουμε χαρτογραφήσει όλες αυτές τις χωματερές οι οποίες είναι 17 στο σύνολο. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες τις οποίες δεν έχουμε εντοπίσει ακόμη. Έχουμε ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς. Προφανώς είναι ένα σύνθετο θέμα το οποίο δεν αντιμετωπίζεται από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται μία ολοκληρωμένη πολιτική από το Δήμο και όχι μεμονωμένες ενέργειες οι οποίες δύσκολα θα έφερναν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μία λύση θα ήταν ενδεχομένως η διαλογή των αδρανών υλικών στην πηγή ώστε να γίνεται πιο σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτά είναι όμως θέματα τα οποία θα μπορούσε να δει η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τους κοινοτάρχες. Προφανώς θα ήταν σημαντική και η βοήθεια της Περιφέρειας», δήλωσε στη «δημοκρατική» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, Πύραρχος Ηλίας Τσαπούρας, ο οποίος επισημαίνει ότι όταν η ΠΥΡ χρειαστεί να απασχολεί οχήματα και προσωπικό σε συμβάντα που προκαλούνται από τις χωματερές, αυτόματα χάνει τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης σε περιστατικά που εκδηλώνονται ταυτόχρονα και ίσως είναι πολύ πιο σοβαρά.
«Όταν απασχολείται η δύναμη της ΠΥΡ σε τέτοια συμβάντα, αυτόματα δεν μπορούμε να έχουμε τους επιθυμητούς χρόνους καταστολής σε περιστατικά που εκδηλώνονται ταυτόχρονα. Έχει μεγάλη σημασία να προλαβαίνουμε το χρόνο έναρξης της πυρκαγιάς. Πέρα από την επικινδυνότητα για την πρόκληση πυρκαγιάς, αυτή η εικόνα δεν ταιριάζει με τη φήμη ενός τουριστικού προορισμού, όπως είναι η Ρόδος. Νομίζω ότι αδικούμε τους εαυτούς μας», τόνισε ο κ. Τσαπούρας.
Παντού φυτρώνουν παλιά στρώματα…
Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Καλυθιών, κ. Μιχάλης Καφετζής, με δηλώσεις του στη «δημοκρατική» αναφέρει ότι φέτος έχουν εναποτεθεί στις ανεξέλεγκτες χωματερές στα όρια του χωριού εκατοντάδες παλιά στρώματα, προφανώς από τα γύρω ξενοδοχεία που έκαναν ανακαινίσεις. Επισημαίνει ότι η έλλειψη συνείδησης των πολιτών ευθύνεται για την ενίσχυση του προβλήματος.
«Με επιστολή μας προς τις επιχειρήσεις ενημερώναμε ότι ο Δήμος με δικά του οχήματα μπορεί να συγκεντρώνει ογκώδη υλικά και να τα μεταφέρει στο ΧΥΤΑ. Κανείς δεν ανταποκρίθηκε. Αντίθετα βρίσκουμε συνέχεια παντού παλιά στρώματα και μπάζα. Πρέπει να είναι χιλιάδες τα στρώματα που κατέληξαν στις χωματερές. Είναι πρωτοφανές αυτό. Δεν το έχουμε ξαναζήσει. Σε κάποιες περιπτώσεις έτυχε να εμποδίσουμε την εναπόθεση μπαζών στις ανεξέλεγκτες χωματερές. Δεν γίνεται όμως καθημερινά επί 24ωρου βάσεως να έχουμε άτομα που να περιπολούν παντού. Το πρόβλημα έχει να κάνει κυρίως με τη νοοτροπία και τη συνείδηση των πολιτών. Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους», είπε ο κ. Καφετζής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου