ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX, αντι­δρώ­ντας στις αναγ­γε­λίες Ελλάδας και Κύπρου για έρευνες του γαλ­λι­κού πλοίου «Abeille Marengo» στο πλαίσιο της ηλε­κτρι­κής δια­σύν­δε­σης των δύο χωρών.
  • Η Άγκυρα υπο­στη­ρί­ζει ότι τμήμα της περιο­χής που δεσμεύ­τηκε με την ελλη­νική NAVTEX βρί­σκε­ται στην τουρ­κική υφα­λο­κρη­πίδα, επι­κα­λού­μενη δήλωσή της στον ΟΗΕ το 2020.
  • Παράλ­ληλα, χαρα­κτη­ρί­ζει τις έρευνες μη εξου­σιο­δο­τη­μέ­νες και ανα­φέ­ρει ότι δεν έχει δώσει άδεια για τη διε­ξα­γωγή τους.
  • Η Τουρκία ζητεί οι ερευ­νη­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες σε θαλάσ­σιες περιο­χές που θεωρεί ότι υπά­γο­νται στη δικαιο­δο­σία της να συντο­νί­ζο­νται με τις αρμό­διες αρχές της.

Όπως ανα­με­νό­ταν, η Τουρκία προ­χώ­ρησε στην έκδοση αντι-NAVTEX, αντι­δρώ­ντας στις αναγ­γε­λίες Ελλάδας και Κύπρου για τις έρευνες του γαλ­λι­κού ερευ­νη­τι­κού πλοίου «Abeille Marengo» στο πλαίσιο της ηλε­κτρι­κής δια­σύν­δε­σης των δύο χωρών.

Δες περισ­σό­τερα άρθρα του CNN Greece όταν ανα­ζη­τάς ειδή­σεις στην Google

Προ­σθήκη ως προ­τι­μώ­μενη πηγή στα απο­τε­λέ­σματα Google

Η Άγκυρα υπο­στη­ρί­ζει στην αντι-NAVTEX ότι τμήμα της θαλάσ­σιας περιο­χής που δεσμεύ­τηκε με την ελλη­νική NAVTEX 1411/26 εμπί­πτει στην τουρ­κική υφα­λο­κρη­πίδα, όπως αυτή έχει δηλωθεί στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020.

Παράλ­ληλα, ανα­φέ­ρει ότι δεν έχει δώσει άδεια για τις συγκε­κρι­μέ­νες ερευ­νη­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες και ζητεί τον συντο­νι­σμό τους με τις αρμό­διες τουρ­κι­κές αρχές.

Δείτε τι ανα­φέ­ρει η τουρ­κική αντιNAVTEX:

TURNHOS N/W : 1105/26 MEDITERRANEAN SEA

1. SOME PART OF AREA PROMULGATED WITH NAVTEX NR. HA15-1411/26 IS WITHIN TURKISH CONTINENTAL SHELF DECLARED TO UNITED NATIONS, ON 18 MARCH 2020 WITH REF NR. A/74/757.

2. TURKISH AUTHORITIES HAS NOT ISSUED CONSENT FOR THE RESEARCH ACTIVITY REFERRED IN UNAUTHORIZED MESSAGE IN REFERENCE.

3. ALL RESEARCH ACTIVITIES IN TURKISH MARITIME JURISDICTION AREA MUST BE COORDINATED WITH RELEVANT TURKISH AUTHORITIES.

4. CANCEL THIS MESSAGE 062200Z

Έτσι, η Άγκυρα επα­να­φέ­ρει στο «τραπέζι» την επι­στολή που είχε απο­στεί­λει στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020 (A/74/757), υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι τμήμα της περιο­χής των ερευνών βρί­σκε­ται εντός της υφα­λο­κρη­πί­δας που έχει μονο­με­ρώς δηλώσει.

Το επόμενο βήμα της τουρ­κι­κής αμφι­σβή­τη­σης είναι ακόμη πιο χαρα­κτη­ρι­στικό. Η Άγκυρα ισχυ­ρί­ζε­ται ότι δεν έχει χορη­γή­σει άδεια για τις συγκε­κρι­μέ­νες έρευνες, χαρα­κτη­ρί­ζει την ελλη­νική NAVTEX «μη εξου­σιο­δο­τη­μένη» και αξιώνει όλες οι ερευ­νη­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες σε θαλάσ­σιες περιο­χές που θεωρεί ότι εμπί­πτουν στη δικαιο­δο­σία της να συντο­νί­ζο­νται με τις τουρ­κι­κές αρχές.

Πηγή: cnn.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.