- Στο Αιγαίο, επτά τουρκικά drones πραγματοποίησαν 15 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και εννέα παραβάσεις στο FIR Αθηνών, ενώ ένα αεροσκάφος ATR-72 έκανε δύο επιπλέον παραβάσεις.
- Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
- Οι παραβιάσεις σημειώθηκαν ενώ Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν για τις NAVTEX σχετικά με έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου.
- Η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX για τις εργασίες του γαλλικού πλοίου «Abeille Marengo» και η Άγκυρα απάντησε με αντι-NAVTEX, υποστηρίζοντας ότι τμήματα της ελληνικής ανακοίνωσης αφορούν τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη συνεχίστηκαν για ακόμη μια ημέρα στο Αιγαίο, με τα drones να πρωταγωνιστούν πλέον σε καθημερινή βάση.
Σήμερα, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026, 7 τουρκικά drones έκαναν 15 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, αλλά και 9 παραβάσεις στο FIR Αθηνών.
Στο σημερινό προκλητικό σκηνικό συμμετείχε και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου ATR-72 του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο πραγματοποίησε δύο παραβάσεις στο FIR Αθηνών.
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
Οι σημερινές παραβιάσεις έρχονται την ώρα που Ελλάδα και Τουρκία ξεκίνησαν την «μάχη» των NAVTEX για τις έρευνες που θα γίνουν στην ανατολική Μεσόγειο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο υδρογραφικός σταθμός Ηρακλείου εξέδωσε την πολυαναμενόμενη NAVTEX για τις εργασίες του γαλλικού πλοίου «Abeille Marengo».
Λίγες ώρες αργότερα, η Άγκυρα εξέδωσε τη δική της αντι-NAVTEX, στην οποία υποστηρίζει ότι τμήματα της ελληνικής ανακοίνωσης «ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 06η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2026
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ: –
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ: 8 (7 UAV και 1 ATR-72)
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ: 8
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ: –
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ: 11 (9 από τα UAV και 2 από το ATR-72)
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ: 15 (από τα UAV)
ΕΜΠΛΟΚΕΣ: –
ΠΕΡΙΟΧΗ: Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο
Πηγή: newsit.gr
































Σχολιασμός άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.
Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.