Ρεπορτάζ

«Καθαρή εντολή» ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από τους εκλογείς

«Είναι πολύ κρίσιμες οι ευρωεκλογές και για την πορεία της χώρας στην Ευρώπη. Οι πολίτες έχουν ευθύνη και πρέπει να σηματοδοτήσουν αλλαγές».

Αυτό δήλωσε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης σε συνέντευξη τύπου, συνεπικουρούμενος από τον γραμματέα της ΝΕ του κόμματος κ. Νεκτάριο Σαντορινιό και το μέλος κ. Γιάννη Μαρίνο.
Με αφορμή την υποψηφιότητα του κ. Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν ο κ. Γάκης δήλωσε πως υπάρχει μια δυναμική με ελληνικό άρωμα σε όλη την Ευρώπη.

«Και στη χώρα μας τα πράγματα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Δυστυχώς οι παρατάξεις που υποστηρίξαμε στον α και β βαθμό δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μηχανισμούς και νοοτροπίες. Όμως δεν είμαστε απογοητευμένοι. Θεωρούμε πως το αποτέλεσμα μπορεί να μας καταγράψει στα αυτοδιοικητικά πράγματα από εδώ και στο εξής. Αυτή η στεναχώρια μας δεν θα πρέπει να μετουσιωθεί σε εκδήλωση αποχής από τις εκλογές της 25ης Μαΐου», δήλωσε ο κ Γάκης και τόνισε πως η Δημοκρατία στηρίζεται στη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές.

« Θεωρούμε πως η Δημοκρατία στηρίζεται κυρίως στη συμμετοχή των πολιτών. Αν αυτή είναι αδύναμη τότε και η ίδια η Δημοκρατία δεν είναι αυτή που αρμόζει στη χώρα μας και στις απαιτήσεις. Το πολιτικό μήνυμα είναι η συμμετοχή. Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως θα δοθεί μάχη για την είσοδο στην Ευρωβουλή.
«Είμαστε μια αναπνοή πριν από το τέρμα. Το θέμα είναι πως από αυτή τη θέση βλέπει κανείς τη λέξη υποτέλεια ή την περηφάνια. Υποτέλεια θα είναι η επιλογή δυνάμεων που κυβερνούν τη χώρα και την οδήγησαν σε οικονομικά, πολιτικά και πολιτισμικά αδιέξοδα. Με την υπερηφάνεια ο λαός θα δείξει πως δεν είναι δεδομένος, δεν συμμετέχει και δεν συμφωνεί και δεν είναι διαθέσιμος την επόμενη ημέρα να τους εξουσιοδοτήσει για τη συνέχιση της συγκεκριμένης πολιτικής», δήλωσε ο κ Γάκης και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την έννοια της περηφάνιας.

«Θα είδατε με το ντιμπέιτ, όπου μετείχε ο κ. Τσίπας, πως υπήρχε το πάθος από τη μια και η μούχλα και ο συμβιβασμός από την άλλη. Δεν αρμόζει στον ελληνικό λαό η υποτέλεια. Έρχονται δύσκολες ημέρες. Για το λόγο αυτό οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν με αίσθημα ευθύνης», δήλωσε ο κ. Γάκης και πρόσθεσε πως οι επόμενες ημέρες θα προσδιορίσουν συμπεριφορές.

«Όσο μεγαλύτερη θα είναι η αντίσταση και η αντίδραση που θα δείξουν οι πολίτες τόσο ισχυρότερα μηνύματα θα προκύψουν. Θα είναι πιο ισχυρή η αντίσταση που θα προσδιορίσει πολιτικές εξελίξεις», δήλωσε ο κ. Γάκης και πρόσθεσε πως ένα αρνητικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση θα σημάνει πως δημιουργείται ένα μέτωπο που δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή σκληρών πολιτικών.
«Καλούμε τον κόσμο να πάρει μέρος στις εκλογές. Δεν μπορούν να αναθέσουν την τύχη της χώρας σε άλλους. Να την αναλάβουν από μόνοι τους. Να επιλέξουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ που είναι το καλύτερο αφού δίνει ελπίδα. Να ψηφίσουν για την Ελλάδα των ονείρων, την ελπίδας, για την Ελλάδα που για πρώτη φορά δείχνει αριστερά», δήλωσε ο κ. Γάκης.

Στη σημασία των ευρωεκλογών αναφέρθηκε και ο γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.
«Είμαστε δύο ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Είναι μια κρίσιμη μάχη που θα δώσει μηνύματα στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό. Θα πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία για την πολιτική απονομιμοποίησης της κυβέρνησης. Να δηλώσουν οι πολίτες πως δεν αντέχουν άλλο τις πολιτικές αυτές», δήλωσε ο κ. Σαντορινιός και πρόσθεσε πως όσο και αν ο πρωθυπουργός δηλώνει πως φεύγει το μνημόνιο, δεν θα αλλάξει κάτι.

«Στο ερώτημα που βάζει ο πρωθυπουργός εφιάλτης ή σταθερότητα, η απάντηση είναι απλή. Εφιάλτης είναι η σταθερότητα της ανεργίας, της φτώχειας, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων.
Οι εκλογές θα γίνουν αφετηρία για να σταματήσει ο εφιάλτης. Για το λόγο αυτό καλούμε τους πολίτες να μετέχουν στις εκλογές και να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Σαντορινιός και τόνισε πως στην Ευρώπη υπάρχει τάση ενίσχυσης των δυνάμεων της ευρωπαϊκής αριστεράς.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλες δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς θα αγωνιστούν για μια Ευρώπη δημοκρατική, μια Ευρώπη της αλληλεγγύης των λαών, μια Ευρώπη των δικαιωμάτων. Μια καθαρή νίκη του κόμματός μας θα στείλει το μήνυμα για αλλαγή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο κ. Σαντορινιός και συμπλήρωσε πως η συμμετοχή στις εκλογές δίνει την ευκαιρία να ταρακουνηθούν γερά και το δόγμα Μέρκελ και η συγκυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου.

«Ζητάμε για άλλη φορά από τους πολίτες να μετέχουν ενεργά και να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές», τόνισε ο κ. Σαντορινιός.
«Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν ήταν για μας τα αναμενόμενα. Περιμέναμε πως ο κόσμος θα είχε διαφορετική συμπεριφορά», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαρίνος και πρόσθεσε πως στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι επιλογές γίνονται με διαφορετικά κριτήρια
«Στις εκλογές της ΤΑ παίζουν ρόλο οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και οι σχέσεις με τα κέντρα εξουσίας. Όλα αυτά έπαιξαν ρόλο. Τα ψηφοδέλτια που στηρίξαμε εμείς δεν είχαν σχέση με όλα αυτά. Υπήρξαν και οργανωτικές αδυναμίες», δήλωσε ο κ. Μαρίνος και πρόσθεσε πως εξαιτίας του αριθμού των υποψηφίων ίσως να μην μπόρεσαν να εκφραστούν οι πολίτες.

«Αυτό δεν δικαιολογεί απόλυτα τις επιλογές. Ο κόσμος έλεγε πως έπρεπε να φύγουν κάποιοι. Θεωρούμε πως η προσπάθειά μας ήταν σε καλό επίπεδο. Όλοι εμείς εκλεγμένοι και μη θα συνεχίσουμε την προσπάθεια. Από εκεί και πέρα το ίδιο θα πρέπει να γίνει στις ευρωεκλογές. Η ευθύνη του κόσμου είναι μεγάλη. Δεν δικαιούνται να λένε πως δεν ξέρουν και δεν γνωρίζουν», τόνισε ο κ. Μαρίνος.

«Είναι γνωστό πως τα μνημόνια που έχουν ψηφίσει δεν έχουν εφαρμοσθεί πλήρως. Θα πρέπει να αναλογιστούν όλοι πως αυτή τη φορά όταν πάνε στις κάλπες να δώσουν καθαρή εντολή για να προχωρήσουμε σε εκλογές για να φύγουν από την κυβέρνηση όλοι αυτοί που μας έφεραν σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο κ. Μαρίνος και πρόσθεσε πως μόνο οι πολίτες μπορούν να κάνουν την αλλαγή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου