Ειδήσεις

Συζήτησαν όλα τα μεγάλα και ανοικτά ζητήματα του νησιού

Τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη Ρόδο και την ανάπτυξή της συζήτησαν επί δίωρο το πρωί της Παρασκευής, 14 Μαρτίου 2014, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης και ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς στο γραφείο του δεύτερου, στο Δημαρχείο.

Ήταν μία συνάντηση εργασίας, κατά την οποία δρομολογήθηκαν και ενέργειες για την επίλυσή τους.
Ειδικότερα ο κ. Υψηλάντης ενημερώθηκε για τα λιμενικά έργα και τα εμπόδια που δημιουργεί η στάση του ΤΑΙΠΕΔ, στην προοπτική της σχεδίασης και της ωρίμανσής τους.

Ο δήμαρχος θα θέσει υπόψη του κ. Υψηλάντη και σχετικό υπόμνημα, προκειμένου να το καταθέσει στη συνέχεια στα αρμόδια υπουργεία. Όσον αφορά την πορεία των έργων στη νέα Μαρίνα, ο δήμαρχος Ρόδου ενημέρωσε τον κ. Υψηλάντη ότι συνεχίζονται, ώστε το έργο να παραδοθεί σε λειτουργία όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Για το θέμα της Ροδιακής Έπαυλης, ο κ. Υψηλάντης συμφώνησε να κανονίσει συνάντηση του δημάρχου Ρόδου με τον υπουργό Οικονομικών, ενδεχομένως μέσα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ανάλογη παρέμβαση αναμένεται να κάνει και προς τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του και συγκεκριμένα για τη Νέα Είσοδο της πόλης, για την οποία είναι έτοιμη η μελέτη. Ομοίως ο κ. Κουσουρνάς ενημέρωσε τον βουλευτή Δωδεκανήσου για την επέκταση του δικτύου του φράγματος του Γαδουρά, για την περιμετρική οδό, αλλά και για την επέκταση του βιολογικού με τη σύνδεση Αφάντου και Αρχαγγέλου.

Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των απολυμένων της ΔΕΥΑΙ, αλλά και οι πιέσεις που θα πρέπει να ασκηθούν για την επιχορήγηση του Δήμου με 600.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα διατεθεί στους πληγέντες από τις πλημμύρες.

Ο κ. Υψηλάντης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η δημοτική αρχή έχει έτοιμες μελέτες για την δρομολόγηση σημαντικών έργων υποδομής και δήλωσε ότι θα συνδράμει με κάθε τρόπο στις ενέργειες που απαιτούνται προς τα υπουργεία για την υλοποίησή τους.

Αξίζει να τονιστεί ότι στο νομοσχέδιο για τις βελτιώσεις στον «Καλλικράτη» θα κατατεθεί και ειδική τροπολογία για την επίλυση του θέματος της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, ένα θεσμό απαραίτητο, ενώ στην ίδια τροπολογία θα κατατεθούν και διατάξεις σχετικές με τον ΠΡΟΤΟΥΡ.

Ο κ. Υψηλάντης ενημέρωσε, τέλος, τον κ. Κουσουρνά για την τελική θέση του υπουργού Εσωτερικών κ. Μιχελάκη ότι δεν θα προχωρήσει το θέμα της διάσπασης των νησιωτικών δήμων τώρα, αλλά μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και μετά από διαβούλευση.

Τέλος ο κ. Υψηλάντης υπογράμμισε ότι, μετά και την ενημέρωση που του παρείχε ο δήμαρχος Ρόδου, θα ασχοληθεί και με τα θέματα του Δημοτικού Φόρου και των δημοτικών ακινήτων.

Στην ίδια συνάντηση συμφωνήθηκε να ζητηθεί ώστε τα χρήματα από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων να διατίθενται για τον καθαρισμό και την αναβάθμισή τους.
«Θέλησα να ενημερωθώ για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον τόπο και για την πορεία των έργων λιμενικών και μη. Μέλημά μας είναι να δώσουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα της Ρόδου. Με ικανοποίηση διαπίστωσα πως ο δήμαρχος έχει βάλει στόχους και υπάρχουν έτοιμες μελέτες», δήλωσε ο κ. Βασίλης Υψηλάντης που υπογράμμισε πως το λιμάνι είναι σημείο αναφοράς για τη Ρόδο.

«Πολλά γίνονται αλλά υπάρχουν και εκκρεμότητες. Με υπόμνημα που θα μου στείλει ο δήμαρχος θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες.Για τη νέα μαρίνα ελπίζω να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο. Πρέπει να προχωρήσουν τα έργα κατασκευής της νέας εισόδου της πόλης, της περιμετρικής, του βιολογικού και των δικτύων μεταφοράς του νερού από το Φράγμα Γαδουρά», δήλωσε ο κ. Υψηλάντης και πρόσθεσε πως θα θέσει ζητήματα σχετιζόμενα με την επίσπευση της κατασκευής των μεγάλων έργων στο αρμόδιο υπουργείο.

«Θα προχωρήσουμε και στην κατάθεση επίκαιρης ερώτησης γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε. Πρέπει να πιέσουμε για να έχουμε πιο γρήγορα αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Βασίλης Υψηλάντης και πρόσθεσε πως η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα για την παραχώρηση της Ροδιακής Έπαυλης θα πραγματοποιηθεί την μεθεπόμενη εβδομάδα.

«Είχαμε μια πρώτη επικοινωνία με τον υπουργό Δικαιοσύνης για το συμβάν στο δικαστικό μέγαρο. Στόχος μας είναι να γίνει παρέμβαση για το θέμα αυτό», τόνισε ο κ. Υψηλάντης.

«Στην αρμόδια επιτροπή δόθηκε ένα τέλος στο θέμα της διάσπασης των νησιωτικών δήμων. Στο νομοσχέδιο για τον Καλλικράτη έχουν περιληφθεί διατάξεις που διασφαλίζουν τη λειτουργία του ΠΡΟΤΟΥΡ και της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ»,τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ο κ. Υψηλάντης ανακοίνωσε πως μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια που πληρώνουν οι τουρίστες για να εισέρχονται στους αρχαιολογικούς χώρους θα καταβάλλεται στους ΟΤΑ προκειμένου να προβαίνουν σε εργασίες συντήρησης.

Σε ερώτηση για τη φραστική επίθεση που δέχθηκε στη Βουλή από βουλευτή της Χρυσής Αυγής, δήλωσε:
«Ήταν μια απρεπής πράξη που χαρακτηρίζει τον βουλευτή. Εχει τα χαρακτηριστικά ναζιστικού και φασιστικού ύφους. Μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου ζήτησα, να περιοριστεί ο κύριος αυτός στο πρόβλημά του. Εκείνος όμως μου επετέθη. Επιφυλάσσομαι κάθε νομίμου δικαιώματός μου αφού μελετήσω τα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή».

Για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Ρόδου ο κ. Υψηλάντης δήλωσε:
«Η απόφαση είναι να λειτουργήσουν τα αεροδρόμια με τον καλύτερο τρόπο χωρίς οριζόντιες αντιμετωπίσεις. Θα ακούσω όλες τις απόψεις. Θεωρώ πως το αεροδρόμιο πρέπει να λειτουργεί με σύγχρονο τρόπο και όχι να παρακαλάμε τους αρμοδίους για την βελτίωση κάποιων πραγμάτων».

«Για άλλη μια φορά ήρθε στο Δημαρχείο ο κ. Υψηλάντης. Συζητήσαμε για θέματα σχετιζόμενα με το νησί και το Δήμο. Επισημαίνω το πραγματικό ενδιαφέρον που δείχνει για τα προβλήματα. Εστιάσαμε στις λιμενικές υποδομές του νησιού μας και όχι μόνο. Μιλήσαμε για όλες τις μεγάλες υποδομές», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς.

«Είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε τη νέα είσοδο της πόλεως, την περιμετρική, το φράγμα Γαδουρά και την επέκταση του αγωγού μεταφοράς νερού στη δυτική πλευρά», τόνισε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως συζήτηση έγινε για τις εξελίξεις στη ΔΕΥΑΡ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου