Ρεπορτάζ

Δικάζονται δύο εργολάβοι για κακουργηματική φοροδιαφυγή

Δύο υποθέσεις κακουργηματικής φοροδιαφυγής θα απασχολήσουν την προγραμματισμένη για την 21η Σεπτεμβρίου 2023 συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή κατ’ εξακολούθηση – έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων για συναλλαγές ανύπαρκτες στο σύνολό τους και αποδοχή μερικώς εικονικών φορολογικών στοιχείων ως προς την αξία τους (υπερτιμολογημένα) για συναλλαγές μερικώς υπαρκτές, ήτοι ανύπαρκτες ως προς μέρος αυτών, η δε συνολική αξία των εικονικών φορολογικών στοιχείων στις ανωτέρω περιπτώσεις υπερβαίνει το ποσόν των 200.000 ευρώ είναι ένας ημεδαπός.
Του αποδίδεται ειδικότερα ότι τα έτη 2007 και 2008 και δη κατά τις διαχειριστικές περιόδους από 1-1-2007 έως 31-12-2007 και από 1-1-2008 έως 31-12-2008 όντας εργολάβος υδραυλικών εγκαταστάσεων έλαβε -αποδέχθηκε και καταχώρισε στα βιβλία της ατομικής επιχείρησης 6 τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, τα οποία είναι μερικώς εικονικά ως προς την αξία τους, διότι αφορούν μερικώς ανύπαρκτες συναλλαγές, συνολικής καθαρής αξίας 306.000 €, πλέον ΦΠΑ, με συνολική αξία εικονικότητας τουλάχιστον 217.050 €, τα οποία εξέδωσε η ατομική επιχείρηση στην Κρεμαστή.
Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος έλαβε, αποδέχθηκε και καταχώρησε στα βιβλία της επιχείρησής του τα εικονικά, ως προς το ύψος των συναλλαγών (υπερτιμολογημένα) τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, με αξία εικονικότητας τουλάχιστον 217.050 ευρώ, με αναγραφόμενη αιτιολογία σχετική με οικοδομικές και υδραυλικές εργασίες σε γνωστό ξενοδοχείο.
Τα παραπάνω στοιχεία κρίθηκαν ως μερικώς εικονικά-υπερτιμολογημενα τουλάχιστον κατά 217.050 ευρώ, για τους παρακάτω λόγους:
– Η επιχείρηση του εκδότη των στοιχείων αντικειμενικά δεν είχε τη δυνατότητα να προσφέρει οικοδομικές-υδραυλικές εργασίες τόσο μεγάλης αξίας,
-Η επιχείρησή του δεν είχε δηλώσει δραστηριότητα σχετική με υδραυλικές εγκαταστάσεις,
-Από το έγγραφο του ΙΚΑ προκύπτει ότι η επιχείρησή του δεν απασχόλησε προσωπικό, ενώ για το χρονικό διάστημα από το μήνα Μάρτιο του 2007 έως το μήνα Δεκέμβριο 2008 ο ίδιος απασχολήθηκε ως εργάτης-τεχνίτης σε διάφορα άλλα οικοδομοτεχνικά έργα με ημερομίσθιο, πλην του ξενοδοχείου και
– Ο εκδότης έχει εγκαταλείψει προ πολλών ετών την επαγγελματική του έδρα στην Κρεμαστή.
Επιπλέον, κατηγορείται ότι εξέδωσε τρία φορολογικά στοιχεία που φέρεται να αφορούν υδραυλικές εργασίες ανακαίνισης σε ξενοδοχείο τα οποία είναι στο σύνολο τους εικονικά, καθόσον αφορούν ανύπαρκτες συναλλαγές στο σύνολό τους, αφού δεν βρέθηκαν ανάλογες αγορές από τον κατηγορούμενο τα έτη 2007 και 2008, που τιμολογήθηκαν οι ανωτέρω υδραυλικές εργασίες, συνολικής καθαρής αξίας 200.009 €.

– Στην δεύτερη υπόθεση κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή κατ’ εξακολούθηση δια της μη απόδοσης Φ.Π.Α., με συνολικά αξία που υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ ανά διαχειριστική περίοδο, αλλά και το ποσό των 50.000 ευρώ ανά διαχειριστική περίοδο είναι ένας ημεδαπός κάτοικος της Ρόδου.
Κατηγορείται για το ό,τι τα έτη 2009 και 2010 ως ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης, που είχε ως αντικείμενο τις κατασκευαστικές εργασίες για οικιστικά κτήρια απέδωσε ανακριβώς τον φόρο προστιθέμενης αξίας.
Ειδικότερα και σύμφωνα με Οριστική Πράξη Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, που αφορά στη διαχειριστική περίοδο από 01-01-2008 έως 31-12-2008 απέδωσε ανακριβώς τον αναλογούντα φόρο προστιθέμενης αξίας, η δε συνολική αξία του φόρου που δεν αποδόθηκε προσδιορίσθηκε στο ποσό των 99.096,58 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου