Οι άνδρες στην Ελλάδα είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο προβαίνουν στην πράξη της αυτοκτονίας. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Εταιρίας Προληπτικής Ιατρικής που θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο πλαίσιο του συνεδρίου Προληπτικής Ψυχιατρικής το οποίο πραγματοποιείται από αύριο, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.

Από τις 4.641 αυτοκτονίες που καταγράφηκαν στην χώρα μας από το 2001 μέχρι και το 2012 αφορούσαν στη συντριπτική τους πλειονότητα άνδρες. Συγκεκριμένα, οι αυτοκτονίες στους άρρενες ήταν 3.840 (82,7% του συνόλου), ενώ οι αυτοκτονίες γυναικών ήταν σημαντικά λιγότερες (801 σε απόλυτο αριθμό ή 17,3% του συνόλου).

Το θέμα των αυτοκτονιών και η συσχέτισή τους με την τελευταία τριετία της οικονομικής κρίσης, καθώς και ο ρόλος των δομών ψυχικής υγείας στην πρόληψη ψυχικών νόσων θα συζητηθούν εκτενώς στο Συνέδριο Προληπτικής Ψυχιατρικής (www.preventive-psychiatry2015.com) υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Γιώργου Χριστοδούλου, Επίτιμου Προέδρου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Θα γίνει επίσης αναφορά στα ψυχιατρικά προβλήματα που συναρτώνται με την προσφυγιά και την μετανάστευση και στον προγραμματισμό για την οργάνωση ψυχιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Παράλληλα διοργανώνεται συμπόσιο που αναφέρεται στο θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, που φέτος είναι «Η αξιοπρέπεια στην Ψυχική Υγεία».

Το Συνέδριο έχει και ένα σκέλος που αναφέρεται σε προβλήματα Ψυχικής Υγείας στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Διακεκριμένοι ομιλητές από τις χώρες αυτές θα αναφερθούν στα προβλήματα αυτά των γειτονικών μας χωρών. Με κεντρική ομιλήτρια την Ακαδημαϊκό Dusica Lecic-Tosevski .

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ