Τοπικές Ειδήσεις

A-τυπος και υπογραμμός: Οι Θεωρίες του γιου του Γκέκα

Θεωρίες συνωμοσίας υπήρχαν πάντα. Από τους Αθηναίους που όταν τους χτύπησε ο λοιμός κατηγόρησαν τους Σπαρτιάτες ότι έριξαν δηλητήριο στα πηγάδια τους, μέχρι τους Χριστιανούς του Μεσαίωνα που απέδιδαν στους Εβραίους τις επελάσεις του «μαύρου θανάτου», από την προσσελήνωση το 1969 μέχρι την πτώση των δίδυμων πύργων στις ΗΠΑ το 2001, και από τις θεωρίες συνωμοσίας συστημικού τύπου που θέλει μια οργάνωση όπως π.χ. οι Ελευθεροτέκτονες να αποκτήσουν τον έλεγχο της μάζας μέχρι την υπερ-συνωμοσιολογική θεωρία κατά την οποία πολλές συνωμοσίες μαζί συνδέονται για να υπηρετήσουν έναν κοινό σκοπό, όπως η Νέα Τάξη Πραγμάτων.
Αυτό που δεν υπήρχε πάντα, είναι το πρόσφορο έδαφος του διαδικτύου μέσω του οποίου οι θεωρίες συνωμοσίας αναπτύσσονται, μεταδίδονται αστραπιαία, ενισχύονται και υιοθετούνται εν ριπή οφθαλμού.
Προφανώς και στην πάροδο του χρόνου, υπήρχαν συνωμοσίες που είχαν υπόσταση, αποκαλύφθηκαν, τεκμηριώθηκαν, αποδομήθηκαν… Όχι όμως από τον μπατζανάκη, του θείου, του γαμπρού του γιού του Γκέκα, που κάτι άκουσε, που κάτι είδε, που του το είπε εμπιστευτικά η Φωφώ που της το είπε ο Μπάμπης, που το διάβασε στο facebook από ένα φίλο που του το εκμυστηρεύθηκε ο χασάπης της γειτονιάς, που έχει ένα γνωστό στην κυβέρνηση, που κάτι άκουσε, που δεν μπορεί αποκαλύψει από ποιον, τι, πώς και πού…
Στην εποχή του κορωνοϊού, οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο και τα fake news ταξιδεύουν με ταχύτητα φωτός.
Σύμφωνα με επαγγελματίες θεωρητικούς συνωμοσίας, ο COVID-19 είναι μια συνωμοσία της παγκοσμιοποιημένης ελίτ για να αφαιρέσει τις ελευθερίες μας, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, υποστηρίζει πως «είναι πιθανό ο αμερικανικός στρατός να έφερε τον ιό στη Γουχάν», άλλοι εμπλέκουν τον Μπιλ Γκέιτς, άλλοι πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός συνδέεται με το δίκτυο 5G, υπάρχει θεωρία ότι δημιουργήθηκε από τους Κινέζους ως βιολογικό όπλο και τους ξέφυγε από το εργαστήριο, άλλοι πιστεύουν ότι τον κατασκεύασαν οι Εβραίοι και πάει λέγοντας…
Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι σχεδόν αδύνατον να καταπολεμηθούν.
Οι «σκοτεινές δυνάμεις» που πασχίζουμε να “αποκαλύψουμε” κρύβονται τελικά στην ευπιστία, στην ελαφρότητα, στην ακρισία και στην ευκολία με την οποία υιοθετούνται οι θεωρίες που αγγίζουν τα όρια της παράνοιας.
Το μόνο «εμβόλιο» είναι η γνώση και δυστυχώς, αυτό δεν έχει καταστεί ακόμα «υποχρεωτικό».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου