Προ των ευθυνών τους θέτει ο Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικρίνοντας εμμέσως τη διάθεσή τους να ξεφορτωθούν τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Προ των ευθυνών τους θέτει, με συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικρίνοντας εμμέσως τη διάθεσή τους να ξεφορτωθούν τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
«Η Ευρώπη κινείται, αλλά ευθύνη έχουν και τα κράτη μέλη που καλούνται να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική» τονίζει χαρακτηριστικά.

«Η Ε.Ε. κινήθηκε έγκαιρα. Μέσα σε 6 μήνες καταθέσαμε, συζητήθηκε στο ευρωκοινοβούλιο και ενεκρίθη η ατζέντα για τη μετανάστευση στην Ευρώπη και μέσα σε τρεις μήνες από αυτό, ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση των διακινητών, την τρομερή αυτή βιομηχανία που έχει στηθεί και εκμεταλλεύεται αυτούς τους δυστυχείς ανθρώπους και τελευταία το πρόγραμμα για την επανεγκατάσταση. Άρα η Ευρώπη κινείται. Τα κράτη μέλη έχουν μεγάλο μέρισμα ευθύνης που πρέπει να ακολουθήσουν αυτή την πολιτική» ανέφερε.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και δέχεται μεγάλη πίεση και είναι αλήθεια ότι αιφνιδιάστηκε όπως και η Ευρώπη, τονίζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Η Ελλάδα δέχεται αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του προσφυγικού ρεύματος και είναι υποχρεωμένη να προσφέρει βοήθεια κάτω από όρους αξιοπρέπειας σε όλους εκείνους που θέλουν να ξεφύγουν από καταστροφές πολέμους και διωγμούς. Η Ελλάδα τώρα όμως κινείται».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαι ευρωπαίος επίτροπος, η καρδιά μου πάλλεται στους ρυθμούς της Ελλάδας, είναι αυτονόητο, θέλω να βοηθήσω, νομίζω ότι αυτό γίνεται, έτσι ώστε η χώρα μας να ανταποκριθεί σε αυτή την αποστολή».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αναφέρει ότι δεν γίνεται κανένα παζάρι με την Τουρκία, ότι χρειάζεται χρήματα για να σταματήσουμε τις ροές και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έξαρση του προσφυγικού.

«Αν η Τουρκία δεν γίνει μέρος της προσπάθειας της Ευρώπης η κατάσταση θα επιδεινωθεί».

Για το αν άργησε η χώρα μας να ανταποκριθεί στο προσφυγικό κύμα απάντησε ότι «Η Ελλάδα είχε άλλες προτεραιότητες και αναφέρομαι στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το καλοκαίρι θα πέρναγαν χιλιάδες πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας».

Ο Δ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι στην Ελλάδα θα έχουν βάση 50.000 πρόσφυγες και ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη τους μετανάστες.

«Γερνάει η Ευρώπη, θα χρειαστεί εξειδικευμένο προσωπικό και επιστήμονες και σύντομα θα κατατεθεί σχέδιο για τη νόμιμη μετανάστευση».

Επιπλέον, κάνοντας ευθεία αναφορά στον φράχτη της Ουγγαρίας, ο κ. Αβραμόπουλος σχολίασε ότι «Η Ευρώπη είναι αντίθετη με τους φράχτες. Κάποιοι πάνε την Ευρώπη πιο πίσω από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

skai.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ