Ειδήσεις

Ο Δήμος Ρόδου προχωρεί στην επιβολή «τέλους διανυκτέρευσης»!

Στην επιβολή τέλους διανυκτέρευσης,  τέλους τουριστικής ανάπτυξης  ή και τέλους περιβάλλοντος,  προσανατολίζεται να προχωρήσει η δημοτική αρχή μετά από διάλογο με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων. Αυτό ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, τονίζοντας αρκετές φορές πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο.
Όπως εξήγησε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος για την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης   χρειάζεται να γίνει νομοθετική ρύθμιση. Αντίθετα το  τέλος   τουριστικής ανάπτυξης μπορεί να επιβληθεί με απόφαση των μελών του δημοτικού συμβουλίου.
Υπάρχει και το τέλος  περιβάλλοντος για την επιβολή του οποίου  ο Δήμος  θα πρέπει να χαρακτηριστεί «πράσινος» και αυτό θα επιτευχθεί με την υλοποίηση δράσεων ανακύκλωσης και καλής διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο δήμαρχος δεν επιδιώκει  να έρθει σε αντιπαράθεση με τους επιχειρηματίες και για  το λόγο  αυτό τόνισε χθες ότι ο διάλογος για την επιβολή του τέλους τουριστικής ανάπτυξης θα ξεκινήσει στις αρχές  Ιανουαρίου του 2016  και θα ολοκληρωθεί  το αργότερο στο τέλος Αυγούστου.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Φώτης  Χατζηδιάκος, δεν χρειάζεται να ανοίξει τώρα το ζήτημα που αφορά το  τέλος τουριστικής ανάπτυξης  γιατί δεν έχει γίνει η σχετική  πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του Δήμου  για το τρέχον έτος.
Συμμετείχε άλλωστε ο δήμαρχος σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κω, όπου ελήφθη η απόφαση για  την επιβολή τέλους τουριστικής ανάπτυξης στους επιχειρηματίες του νησιού.
Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος  αναφέρθηκε και στην συμμετοχή της Ρόδου στην τουριστική έκθεση World Travel Market  που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.
«Το περίπτερο της Ρόδου ξεχώρισε  για πολλούς λόγους. Πέρασαν από εκεί νυν και πρώην υπουργοί και όλα τα ΜΜΕ. Έγιναν και συναντήσεις επιχειρηματιών της Ρόδου με ξένους τουριστικούς πράκτορες», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως είναι καλές οι προοπτικές για την τουριστική σεζόν του 2016.
Συνομιλώντας με ξένους δημοσιογράφους στο Λονδίνο  ο κ. Χατζηδιάκος απάντησε σε πολλές ερωτήσεις που αφορούσαν την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.
«Κατάλαβαν όλοι πως υπερχειλίζει η αλληλεγγύη των εθελοντών. Η περίπτωση της Ρόδου  εντυπωσίασε τους ξένους δημοσιογράφους. Κάποιοι από αυτούς, που είχαν επισκεφθεί το νησί το περασμένο καλοκαίρι  με κρουαζιερόπλοια, δήλωσαν πως δεν  γνώριζαν ότι στα παλαιά σφαγεία λειτουργεί άτυπο κέντρο φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών. Μου ζήτησαν να τους διαβεβαιώσω ότι αν αυξηθούν οι προσφυγικές ροές, ο Δήμος Ρόδου θα αντιμετωπίσει  σωστά την κατάσταση ακόμη  και αν χρειαστεί να δημιουργηθεί μια δεύτερη δομή», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.
Σε ό,τι αφορά στην νέα σεζόν ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε πως θα  εξελιχθεί πολύ καλά αν δεν υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι δεν θα λάβει μέρος στην γενική συνέλευση του Οργανισμού πόλεων με μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που θα πραγματοποιηθεί στο Περού.
«Είναι επιβεβλημένη η παρουσία του Δήμου στην συγκεκριμένη συνέλευση αλλά έκρινα πως δεν θα έπρεπε να λάβω μέρος.  Συμμετείχα σε συνάντηση που έγινε στα γραφεία της ΚΕΔΕ με την συμμετοχή εκπροσώπων από τις πόλεις που διεκδικούν τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας 2021. Μαζί μου ήταν και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τ.  Χατζηιωάννου και ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ ΑΕ κ.Γιάννης Κούρτης», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος. Αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο:
«Υπέγραψα σύμβαση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την υλοποίηση έργων από το Πράσινο Ταμείο. Ενημέρωσα και  για την διακήρυξη που έχουμε δημοσιοποιήσει. Τονίζω  ξανά πως  το έργο έχει να κάνει με την εφαρμογή του προγράμματος “διαλογή στην πηγή” και  τοποθέτηση ειδικών κοντέινερς στα ξενοδοχεία. Το ύψος της επένδυσης πλησιάσει τα 7.500.000 ευρώ. Ευελπιστώ ότι δεν θα βρεθούν τυπικοί λόγοι για να υπάρξουν εμπλοκές και θα προχωρήσουμε κανονικά».

Ο νέος διευθυντής
του ΠΡΟΤΟΥΡ
Με αφορμή την γενική συνέλευση του ΠΡΟΤΟΥΡ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα ο κ.  Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του Οργανισμού.
«Στην γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου έγινε αποδεκτή και τυπικά,  η παραίτηση που υπέβαλε ο κ. Παλογιαννίδης από την θέση του διευθυντή του ΠΡΟΤΟΥΡ. Ο κ. Δρακόπουλος είναι γνωστός σε όλους και γνωρίζει πολύ καλά τον τομέα που ανέλαβε. Μας ενδιαφέρει να δώσουμε μια άλλη διάσταση στη λειτουργία του Οργανισμού. Δεν αποκλείουμε τη συμμετοχή στις εκθέσεις. Πρέπει να περάσουμε όμως  σε μια  άλλη εποχή», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος που  αναφέρθηκε και στην πολύ  καλή δουλειά που έκανε στο Λονδίνο η κ. Τσιλίκη  η οποία επίσης  ανήκει  τώρα στο δυναμικό του ΠΡΟΤΟΥΡ.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων για τον τουρισμό της Ρόδου από το 1960 μέχρι σήμερα.
«Ο κ. Δρακόπουλος αφού αξιολογήσει όλα τα στοιχεία  θα καταθέσει τις προτάσεις του στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού. Στόχος μας είναι να αλλάξει το τουριστικό προϊόν. Ανάλογα με τις οικονομικές μας δυνατότητες θα διαμορφώσουμε και την πορεία του Οργανισμού», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως βούλησή του είναι να συμμετέχουν και άλλοι φορείς στον ΠΡΟΤΟΥΡ.
«Για να προωθήσει δράσεις ο Δήμος θα πρέπει  να έχει χρήματα.    Για να γίνει αυτό   είτε επιβάλλεται να   θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση  κάποιος πόρος ή να βρούμε σε συνεννόηση  με όλους τους φορείς τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.
Σε ερώτηση σχετικά με τη μισθοδοσία του κ. Γιώργου   Δρακόπουλου, ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Σε ό,τι αφορά τον ΠΡΟΤΟΥΡ ο μισθός του κ. Δρακόπουλου θα είναι κατά 100 ευρώ μικρότερος από αυτόν που δίναμε μέχρι τώρα.  Η σύμβασή του θα είναι διετούς διάρκειας. Η μισθοδοσία της κ. Τσιλίκη  είναι συγκεκριμένη. Στο πλαίσιο σύμβασης με την ΕΞΡ ο νέος διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ μπορεί να λαμβάνει και άλλα χρήματα».
Ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε πως δεν απαιτείτο να διεξαχθεί διαγωνισμός για να επιλεγεί το κατάλληλο άτομο για τη θέση του Διευθυντή του ΠΡΟΤΟΥΡ, από την αρμόδια επιτροπή    αξιολόγησης στελεχών που ασχολείται με τον τουρισμό. «Ο κ. Γιώργος Δρακόπουλος προκρίθηκε  μέσα από μια λίστα στην οποία περιλαμβάνονταν πέντε άτομα.  Μεταξύ των υποψηφίων ήταν και Ροδίτες που επιθυμούσαν να τοποθετηθούν στη συγκεκριμένη θέση.  Με αφορμή την ανάγκη αναδιάρθρωσης του Οργανισμού  πιστεύω πως   θα έπρεπε να έχουμε στον ΠΡΟΤΟΥΡ ένα τεχνοκράτη που θα μπορεί να κινείται με άνεση στο διεθνές στερέωμα.  Κατά την συνάντηση που είχα με τον εκπρόσωπο του  γενικού  γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στην Κίνα,  μου ζήτησε να μεταφέρω τους χαιρετισμούς μου στον κ. Δρακόπουλο. Αυτό για μένα ήταν ένα κριτήριο για την επιλογή του στη θέση του διευθυντή του ΠΡΟΤΟΥΡ .Θεωρώ πως μέσα από μια καλή συνεργασία μπορεί να γίνουν πολλά», δήλωσε ο κ.  Χατζηδιάκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου