ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και ανακούφιση στην 2η μέρα των πανελλαδικών για τα ΓΕΛ

Πέγκυ Ντόκου 6 λεπτά ανάγνωση
εικόνα_Viber_2026-06-03_12-52-38-656
✦ Σύνοψη ⌄
  • Τα θέματα στα Μαθη­μα­τικά και στη Βιο­λο­γία χαρα­κτη­ρί­στη­καν από μέτρια έως δύσκολη δυσκο­λία, με τους καλά προ­ε­τοι­μα­σμέ­νους μαθητές να μην αντι­με­τω­πί­ζουν προ­βλή­ματα.
  • Στα Αρχαία Ελλη­νικά, τα θέματα ήταν βατά, επι­τρέ­πο­ντας στους μαθητές να απο­δώ­σουν καλά αν είχαν δια­βά­σει επαρκώς.
  • Οι μαθητές της Ρόδου εξέ­φρα­σαν ανά­μει­κτα συναι­σθή­ματα, με κάποιους να θεωρούν τα Μαθη­μα­τικά δύσκολα και άλλους να τα βρί­σκουν πιο εύκολα από ότι περί­με­ναν.
  • Οι καθη­γη­τές σημεί­ω­σαν ότι η σαφή­νεια και η σωστή κλι­μά­κωση των θεμάτων στα Μαθη­μα­τικά απαι­τού­σαν γνώσεις από όλες τις τάξεις του Λυκείου για την επι­τυ­χία των υπο­ψη­φίων.

• Για καλά δια­βα­σμέ­νους τα θέματα στα μαθη­μα­τικά και στην βιο­λο­γία • Βατά και μέτριας δυσκο­λίας τα θέματα στ’ αρχαία • Τι είπαν οι μαθητές της Ρόδου στην ‘δ’ μετά τις εξε­τά­σεις • Πώς σχο­λί­α­σαν οι καθη­γη­τές τα θέματα

Τα πρώτα μαθή­ματα Προ­σα­να­το­λι­σμού έδωσαν χτες, Τετάρτη 3 Ιουνίου 2026, για τις Πανελ­λα­δι­κές Εξε­τά­σεις οι υπο­ψή­φιοι των ΓΕΛ. Πιο συγκε­κρι­μένα, οι υπο­ψή­φιοι εξε­τά­στη­καν στα Αρχαία Ελλη­νικά (Ομάδα Προ­σα­να­το­λι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Σπουδών), στα Μαθη­μα­τικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικο­νο­μίας και Πλη­ρο­φο­ρι­κής) και στη Βιο­λο­γία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).

Σύμφωνα με τις εκτι­μή­σεις έμπει­ρων εκπαι­δευ­τι­κών που μίλησαν στην ‘δ’ τα θέματα στη Βιο­λο­γία είχαν δια­βάθ­μιση δυσκο­λίας, ενώ τα θέματα στα μαθη­μα­τικά ήταν κάπως πιο δύσκολα. Στο μάθημα των αρχαίων ελλη­νι­κών, τα θέματα που έπεσαν, χαρα­κτη­ρί­στη­καν βατά με ορι­σμένα σημεία, στα οποία θα ξεχω­ρί­σουν οι πολύ καλά προ­ε­τοι­μα­σμέ­νοι μαθητές.

Πώς είδαν τα μαθή­ματα οι μαθητές

-Γιώργος Μπαρ­τζώ­κας, 4ο ΓΕΛ – Αρχαία: «Τα θέματα ήταν σχετικά, βατά. Δεν μπορώ να πω ότι με δυσκό­λε­ψαν ιδιαί­τερα. Θα μπο­ρού­σαν να είχαν πέσει πολύ πιο δύσκολα. Εάν κάποιος είχε κάνει καλή προ­ε­τοι­μα­σία, σίγουρα θα έγραψε καλά».

-Μαίρη Νικάν­δρου, 4ο ΓΕΛ – Βιο­λο­γία: «Θεωρώ ότι τα θέματα φέτος ήταν μέτριας δυσκο­λίας. Όσοι ήταν καλά δια­βα­σμέ­νοι δεν θα αντι­με­τώ­πι­σαν πρό­βλημα».

-Αργυρώ Παπα­βα­σι­λείου, 4ο ΓΕΛ – Μαθη­μα­τικά: «Τα θέματα ήταν δύσκολα. Ιδιαί­τερα το Β και το Δ ήταν για καλά δια­βα­σμέ­νους».

-Οδυσσέας Πίττας, 4ο ΓΕΛ – Βιο­λο­γία: «Πιστεύω ότι τα θέματα ήταν βατά. Σε γενικές γραμμές δεν αντι­με­τώ­πισα ιδιαί­τερη δυσκο­λία. Και ο όγκος της ύλης, ήταν καλός».

-Βαρβάρα Κρα­νι­διώτη, 4ο ΓΕΛ – Μαθη­μα­τικά: «Νομίζω ότι ήταν πιο εύκολα από ό,τι περί­μενα. Τα ερω­τή­ματα ήταν βατά. Μόνον στο Δ βρήκα δυσκο­λία αλλά είχαμε χρόνο για να σκε­φτούμε και να απα­ντή­σουμε».

-Γιώργος Βλα­χο­δή­μος, 4ο ΓΕΛ – Μαθη­μα­τικά: «Τα θέματα που έπεσαν ήταν δύσκολα. Μεγα­λύ­τερη δυσκο­λία αντι­με­τώ­πισα στο Δ που ήταν πιο απαι­τη­τικό».

-Μιχάλης Νάκας, 4ο ΓΕΛ – Μαθη­μα­τικά: «Νομίζω πως ήταν πολύ δύσκολα τα θέματα. Ήταν για πολύ καλά δια­βα­σμέ­νους. Όσοι είχαν κάνει πολύ καλή προ­ε­τοι­μα­σία, θα έγραψαν καλά. Στα τρία πρώτα δεν βρήκα μεγάλη δυσκο­λία. Το Δ ήταν το πιο δύσκολο».

Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

*Θανάσης Βυρίνης Μαθηματικός- (Φρο­ντι­στή­ριο Ορόσημο)

Τα θέματα στα Μαθη­μα­τικά χαρα­κτη­ρί­ζο­νται από σαφή­νεια, ορθο­λο­γική δομή και σωστή κλι­μά­κωση δυσκο­λίας, κινού­μενα στη φιλο­σο­φία των τελευ­ταίων ετών με κάποιες και­νο­το­μίες σε ορι­σμένα ερω­τή­ματα. Ένας μεθο­δι­κός υπο­ψή­φιος είχε όλα τα φόντα να τα προ­σεγ­γί­σει ικα­νο­ποι­η­τικά και με αναφορά στην προ­ε­τοι­μα­σία του ολό­κληρη τη χρονιά, του δινόταν η ευκαι­ρία να κινηθεί και σε υψηλές βαθ­μο­λο­γίες.

Αναμ­φι­σβή­τητα, για να μπο­ρέ­σουν να αντα­πο­κρι­θούν οι μαθητές στα σημε­ρινά θέματα έπρεπε να έχουν γνώσεις από όλες τις τάξεις του Λυκείου, απο­δει­κνύ­ο­ντας για άλλη μια φορά τη συνέ­χεια του μαθή­μα­τος σε όλες τις τάξεις.

Πιο συγκε­κρι­μένα:

Θέμα Α: Αφο­ρούσε ανα­με­νό­μενη θεωρία που βρί­σκε­ται στην επι­φά­νεια, χωρίς δύσκολα σημεία στις ερω­τή­σεις κρίσης Σωστού- Λάθους.

Θέμα Β: Προ­σο­μοί­αζε με αντί­στοιχα θέματα προη­γού­με­νων ετών, περιέ­χο­ντας λιγό­τερα ερω­τή­ματα, ίσως όμως ελαφρώς δυσκο­λό­τερα.

Θέμα Γ: Τα Γ1 και Γ2 ήταν ανα­με­νό­μενα σε ύφος και περιε­λάμ­βα­ναν έξυπνη σκέψη. Το Γ3 απαι­τούσε παρα­τη­ρη­τι­κό­τητα και στη συνέ­χεια αναγωγή στο συμπέ­ρα­σμα του Γ3i. Ταυ­τό­χρονα απο­τε­λούσε αυτού­σια άσκηση του Σχο­λι­κού από τις γενικές ασκή­σεις στα ολο­κλη­ρώ­ματα, στοι­χείο που υπο­δη­λώ­νει ότι οι μαθητές πρέπει να εστιά­ζουν στο Σχολικό αρχικά.

Θέμα Δ: Το Δ1 και το Δ2 είναι αντι­με­τω­πί­σιμα με συνη­θι­σμένη μεθο­δο­λο­γία. Ωστόσο, τα υπο­ε­ρω­τή­ματα Δ3 & Δ4 ήταν αυξη­μέ­νης δυσκο­λίας λόγω συν­δυα­σμού της κρι­τι­κής σκέψης και του μεγάλου όγκου των πράξεων. Είναι κατε­ξο­χήν τα ερω­τή­ματα που κατα­τάσ­σουν ορι­σμέ­νους μαθητές στους αρι­στού­χους, αφού απαι­τού­σαν υπο­λο­γι­στική ταχύ­τητα και στρα­τη­γική δια­χεί­ριση του χρόνου. Συμπε­ρα­σμα­τικά, οι προ­ε­τοι­μα­σμέ­νοι υπο­ψή­φιοι έχουν τη δυνα­τό­τητα να προ­σεγ­γί­σουν μια μέση βαθ­μο­λο­γία, ενώ η στα­διακή κλι­μά­κωση δυσκο­λία των θεμάτων, κατα­τάσ­σει τους μαθητές σε υψη­λό­τε­ρες βαθ­μο­λο­γίες.

Η μακρο­χρό­νια εμπει­ρία των καθη­γη­τών με το έμψυχο δυνα­μικό των υπο­ψη­φίων δείχνει ότι αυτές ακριβώς οι λεπτο­μέ­ρειες είναι που ξεχω­ρί­ζουν τον σχο­λα­στικό και συνει­δη­το­ποι­η­μένο μαθητή. Εκεί ακριβώς έγκει­ται η ομορφιά της καθαρής μαθη­μα­τι­κής σκέψης και όχι στις παγίδες εντυ­πω­σια­σμού.

Συγ­χα­ρη­τή­ρια σε όλα τα παιδιά για την προ­σπά­θειά τους που μετά και τα σημε­ρινά μαθή­ματα βρί­σκε­ται ήδη στο μέσο της εξε­τα­στι­κής δια­δι­κα­σίας και καλή δύναμη για τη συνέ­χεια!

*Γιώργος Παρ­να­βέλ­λης, καθη­γη­τής Βιο­λο­γίας (Ορόσημο)

Τα θέματα της Βιο­λο­γίας είχαν σαφή δια­βάθ­μιση δυσκο­λίας και κάλυ­πταν μεγάλο μέρος (όχι ολό­κληρο) της ύλης. Το Θέμα Α ήταν σχετικά προσιτό, με ερω­τή­σεις πολ­λα­πλής επι­λο­γής πάνω σε βασικές έννοιες. Το Θέμα Β θεω­ρεί­ται εύκολο, αλλά απαι­τούσε καλή γνώση θεωρίας και ακρί­βεια στη δια­τύ­πωση.

Η δυσκο­λία αυξή­θηκε αισθητά στο Θέμα Γ, με τα ερω­τή­ματα Γ1, Γ2 να ξεχω­ρί­ζουν ως τα πιο απαι­τη­τικά σημεία του δια­γω­νί­σμα­τος, απαι­τούσε χρόνο, ψυχραι­μία από τους μαθητές και προ­σε­κτική ανάλυση δεδο­μέ­νων.

Τα θέματα Γ3,4,5 ήταν πιο εύκολα απλά ήθελε προσοχή στην εκφώ­νηση των ασκή­σεων. Γενικά το θέμα Γ ήταν κατάλ­ληλο για να ξεχω­ρί­σει τους πολύ καλά προ­ε­τοι­μα­σμέ­νους μαθητές, γιατί απαι­τούσε μεθο­δι­κό­τητα, καθαρή σκέψη και πλήρη αιτιο­λό­γηση.

Το Θέμα Δ ήταν ένα κλασικό τέταρτο θέμα αλλά απαι­τούσε σύνθετη σκέψη. Οι υπο­ψή­φιοι δεν αρκούσε να γνω­ρί­ζουν τη θεωρία, αλλά έπρεπε να αξιο­ποι­ή­σουν σωστά τα δεδο­μένα και χρεια­ζό­ταν κριτική σκέψη.

Γενικά, τα θέματα μπορούν να χαρα­κτη­ρι­στούν μέτρια προς απαι­τη­τικά και δια­βαθ­μι­σμέ­νης δυσκο­λίας. Δεν φαί­νε­ται να στη­ρί­ζο­νταν σε «παγίδες», αλλά ήθελαν ψυχραι­μία, σωστή ανά­γνωση των δεδο­μέ­νων και ολο­κλη­ρω­μένη αιτιο­λό­γηση. Ένας καλά προ­ε­τοι­μα­σμέ­νος μαθητής μπο­ρούσε να προ­σεγ­γί­σει μεγάλο μέρος του γραπτού, όμως για την επί­τευξη υψη­λό­τε­ρων βαθ­μο­λο­γιών απαι­τούσε πολύ καλή συν­δυα­στική σκέψη, ειδικά στα Γ και Δ.

*Γεωργία Φιλ­τζα­νίδη, φιλό­λο­γος (Ορόσημο)

Τα θέματα των Αρχαίων χαρα­κτη­ρί­ζο­νται σε γενικές γραμμές βατά με ορι­σμένα σημεία όμως στα οποία θα ξεχω­ρί­σουν οι πολύ καλά προ­ε­τοι­μα­σμέ­νοι μαθητές. Ανα­λυ­τι­κό­τερα: Η Ενότητα 13 των Ηθικών Νικο­μα­χείων ήταν αυτή που εξε­τά­στηκε φέτος, με το πρώτο θέμα να απαιτεί ιδιαί­τερη προσοχή και προ­σε­κτική επε­ξερ­γα­σία των δεδο­μέ­νων του κει­μέ­νου. Αντί­θετα, το δεύτερο θέμα κινή­θηκε σε πιο ανα­με­νό­μενα πλαίσια και κρίθηκε σαφές ως προς τις απαι­τή­σεις του.

Στο άγνωστο κείμενο του Λυσία, η εισα­γωγή παρείχε χρήσιμα ερμη­νευ­τικά στοι­χεία που διευ­κό­λυ­ναν τους υπο­ψη­φί­ους στην προ­σέγ­γισή του. Ωστόσο, το ίδιο το κείμενο χαρα­κτη­ρι­ζό­ταν από μέτριο βαθμό δυσκο­λίας, απαι­τώ­ντας καλή γνώση της γλώσσας και προ­σε­κτική μετά­φραση.

Τέλος, η μετα­τροπή του υπο­θε­τι­κού λόγου δεν ανα­μέ­νε­ται να δυσκό­λεψε ιδιαί­τερα τους μαθητές, καθώς πρό­κει­ται για άσκηση με την οποία έχουν εξοι­κειω­θεί μέσα από τη συστη­μα­τική προ­ε­τοι­μα­σία τους.

Το πρό­γραμμα για τα ΓΕΛ

-5 Ιουνίου: Λατι­νικά, Χημεία, Πλη­ρο­φο­ρική

-8 Ιουνίου: Ιστορία, Φυσική, Οικο­νο­μία

Το πρό­γραμμα

για τα ΕΠΑΛ

4-15 Ιουνίου: Μαθή­ματα ειδι­κό­τη­τας

Συνέ­χεια και για τους υπο­ψη­φί­ους των ΕΠΑΛ, την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2026, με μαθή­ματα ειδι­κό­τη­τας. Πιο συγκε­κρι­μένα, οι υπο­ψή­φιοι θα εξε­τα­στούν στα μαθή­ματα: Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικο­νο­μι­κής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπο­λο­γι­στών και Αρχές Βιο­λο­γι­κής Γεωρ­γίας.

Ειδικά μαθή­ματα

και ΤΕΦΑΑ

-16-25 Ιουνίου: εξε­τά­σεις ειδικών μαθη­μά­των

-15-26 Ιουνίου: υγειο­νο­μι­κές εξε­τά­σεις και αγω­νί­σματα για τα ΤΕΦΑΑ

Συνέ­χεια εξε­τά­σεων σε γυμνά­σια και λύκεια

Από την Τρίτη 2 Ιουνίου, άρχισαν οι προ­α­γω­γι­κές και απο­λυ­τή­ριες εξε­τά­σεις στα γυμνά­σια της επι­κρά­τειας και, σύμφωνα με τον προ­γραμ­μα­τι­σμό του υπουρ­γείου Παι­δείας, θα ολο­κλη­ρω­θούν στις 15 Ιουνίου 2026. Επι­πλέον, οι προ­α­γω­γι­κές εξε­τά­σεις για την Α’ και Β’ λυκείου συνε­χί­ζο­νται έως τις 12 Ιουνίου 2026.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.