Ρεπορτάζ

Το ΤΕΕ θεωρεί απαράδεκτο το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό

Απαράδεκτο θεωρεί η διοίκηση του ΤΕΕ το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία και ζητά την απόσυρση ή την εκ βάθρων αλλαγή του.
Στα πλαίσια της προσπάθειας για την απόσυρση του νομοσχεδίου η διοίκηση του ΤΕΕ διοργάνωσε προχθές ενημερωτική εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι βουλευτές κκ. Βασίλης Υψηλάντης, Δημήτρης Γάκης και Μίκα Ιατρίδη, ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο νέος δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Νησιωτική Ανατροπή» κ. Μπενέτος Σπύρου, η κ. Ρένα Διακίδη από την παράταξη του κ. Γιώργου Χατζημάρκου, ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Γιώργος Υψηλάντης, o πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Χατζηιωάννου, ο κ. Δημήτρης Γρηγοριάδης από τους Οικολόγους Πράσινους και αρκετοί άλλοι εκπρόσωποι φορέων. Επιστολές έστειλαν οι βουλευτές κ.κ. Μάνος Κόνσολας και Δημήτρης Κρεμαστινός.

“Οσοι μετείχαν στην εκδήλωση τόνισαν πως το νομοσχέδιο δεν σέβεται το περιβάλλον, είναι εισπρακτικού χαρακτήρα και πρέπει να αποσυρθεί ή να αλλάξει πλήρως», δήλωσε ο πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του ΤΕΕ κ. Ιάκωβος Γρύλλης.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Γρύλλης τόνισε πως με το νομοσχέδιο καταργείται επί της ουσίας το δικαίωμα της ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στον αιγιαλό. Ο πρόεδρος του τμήματος του ΤΕΕ τόνισε επίσης πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου περί αιγιαλού και παραλίας διέπονται από προχειρότητα και αδιαφάνεια ενώ αγνοούν το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο. Αναφορά έκανε ο κ. Γρύλλης και σε σημαντικά ακίνητα του νησιού μας, που πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ.

«Κάνουμε αγώνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες υποθηκεύουν το μέλλον μας. Υποθηκεύουν και την ανάπτυξη», δήλωσε η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη και πρόσθεσε πως χωρίς κανόνες, που να σέβονται τους πολίτες και το περιβάλλον, δεν μπορεί να υπάρξει μια σταθερή ανάπτυξη, που να έχει μέλλον.

«Το νομοσχέδιο είναι τελείως αντιαναπτυξιακό. Αν το αφήσουμε να εφαρμοσθεί θα λειτουργήσει καταστροφικά αφού αναιρεί όλες τις φάσεις ανάπτυξης, που θέλουμε σαν χώρα», δήλωσε η κ. Καραβασίλη, που διάνθισε την τοποθέτησή της με εικόνες από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις παραλίες. Αναφέρθηκε η κ. Καραβασίλη και στο φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών. Τις θέσεις της οργάνωσης WWF για το νομοσχέδιο ανέλυσε η κ. Θεοδόρα Νάντσου.

«Είμαστε υπέρ της τουριστικής ανάπτυξης. Η δράση πρέπει να είναι προγραμματισμένη. Αιχμή του δόρατος της άμυνας πρέπει να είναι η προστασία του κτηματολογικού κανονισμού», δήλωσε ο προϊστάμενος της ΚΥΔ κ. Δ. Μπελτέκος.

Τις θέσεις του ΣΕΤΕ για το νομοσχέδιο ανέλυσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου κ. Κ. Κωνσταντινίδης. Στην τοποθέτησή του ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε και στις στρεβλώσεις του νόμου που ήδη είναι σε ισχύ. Μίλησε και για τα ακίνητα του νησιού μας που πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ.Τόνισε επίσης πως η Ρόδος πρέπει να αποκτήσει γκολφ για να γίνει προορισμός και για χειμερινές διακοπές. Την άποψη ότι το νομοσχέδιο θα βλάψει σοβαρά το περιβάλλον και τον τουρισμό εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Γάκης. Στα προβλήματα που θα προκληθούν με την εφαρμογή του νομοσχεδίου αναφέρθηκε και η βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Μίκα Ιατρίδη.
«Τα σχέδια νόμου επιδέχονται τροποποιήσεις, βελτιώσεις και ορισμένες μορφές οβιδιακές μεταμορφώσεις. Εδώ είμαστε για να δουλέψουμε και να αλλάξουμε ότι θεωρείτε πως πρέπει στο νομοσχέδιο. Ελάτε να δώσουμε τη μάχη», δήλωσε ο κ. Β. Υψηλάντης, που κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές από την Χρυσή Αυγή.
«Καταγγέλλω τη συγκεκριμένη οργάνωση και όσους κρύβονται πίσω από αυτή για τις απειλές που δέχομαι», τόνισε ο κ. Β. Υψηλάντης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου