Ειδήσεις

Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των «πειρατικών» ξεναγήσεων

Το ζήτημα των παράνομων ξεναγήσεων απασχόλησε τη νέα Διοίκηση του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της. Το ζητούμενο είναι να τεθεί επιτέλους φραγμός σε ένα φαινόμενο με ανεξέλεγκτες διαστάσεις τόσο ως προς τον αθέμιτο ανταγωνισμό που σε βάρος του κλάδου των ξεναγών, αλλά και ως προς τη δυσφήμιση, που υφίσταται ο ελληνικός τουρισμός από «δήθεν ξεναγήσεις» ατόμων που δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής η διοίκηση του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου έχει ξεκινήσει επαφές με τουριστικά πρακτορεία, την Αστυνομία και όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε όλοι μαζί να καταλήξουν στην εφαρμογή των μέτρων εκείνων που θα οδηγούσαν στον περιορισμό και σταδιακά στην εξάλειψη του φαινομένου.
Για τις παράνομες ξεναγήσεις ο νέος πρόεδρος του Σωματείου, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης αναφέρει: «Έχοντας ξεκινήσει την προετοιμασία για την επόμενη τουριστική σεζόν, πραγματοποιούμε επαφές με διάφορους φορείς με στόχο την αποφυγή παρατυπιών στις ξεναγήσεις. Στα τελευταία χρόνια, βλέπουμε όλο και πιο συχνά να χρησιμοποιούνται tour leaders αντί επαγγελματίες ξεναγοί. Κάποιοι εκμεταλλεύονται την έλλειψη της τουριστικής αστυνομίας κι έτσι το φαινόμενο γνωρίζει άνθιση. Για το λόγο αυτό, συντονιζόμαστε από νωρίς, έτσι ώστε με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων να καταφέρουμε να περιορίσουμε τις παράνομες ξεναγήσεις. Οφείλω βέβαια να πω ότι τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία κατανοούν το ρόλο του διπλωματούχου ξεναγού και χρησιμοποιούν πιστοποιημένα μέλη μας. Πραγματικά, είναι πολύ σημαντικό να γίνονται οι ξεναγήσεις από πιστοποιημένους επαγγελματίες και όχι από tour leaders για τους οποίους δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς για το τι λένε».
Η τουριστική σεζόν του 2017 ήταν σύμφωνα με τον κ. Κολιάδη μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών για τον κλάδο των ξεναγών, ενώ όπως υποστηρίζει ο ίδιος, οι τουριστικές αφίξεις φαίνεται ότι θα κινηθούν ανοδικά και το 2018, γεγονός που θα πρέπει να εκμεταλλευθεί ο προορισμός, ώστε οι επισκέπτες που θα έρθουν, να είναι οι καλύτεροι διαφημιστές του τόπου.
«Το 2017 είχαμε μία πολύ καλή τουριστική σεζόν. Για τον κλάδο μας ήταν καλύτερη η φετινή σεζόν από τις προηγούμενες. Μπορεί να μειώθηκαν οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, διοργανώθηκαν όμως αρκετές εκδρομές από τα τοπικά τουριστικά πρακτορεία με τους βασικούς αγοραστές των πακέτων να είναι Πολωνοί, Τσέχοι, Σλοβένοι, Γερμανοί, Άγγλοι και Σκανδιναβοί, προτιμούν πλέον λιγότερο τις εκδρομές, κάτι που είναι λογικό καθώς από τις χώρες αυτές, έχουμε αρκετούς επαναλαμβανόμενους τουρίστες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και η σεζόν του 2018 θα είναι εξίσου καλή. Διακρίνεται πάντως ήδη ότι οι προκρατήσεις κινούνται ανοδικά. Βέβαια, καλό θα είναι, όλοι οι αρμόδιοι φορείς να μεριμνήσουν έγκαιρα για την ευταξία και την επίλυση προβλημάτων που χρόνια τώρα δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Δαπανώνται τόσα χρήματα για την τουριστική προβολή… Ας φροντίσουμε οι τουρίστες που θα έρθουν στο νησί να είναι οι καλύτεροι διαφημιστές μας», αναφέρει ο πρόεδρος των επαγγελματιών ξεναγών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου