ΕΙΔΗΣΕΙΣ

DW: Το ριψοκίνδυνο πόκερ του Σόιμπλε με το ΔΝΤ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τόμσεν-Σόιμπλε

Το χάσμα μεταξύ Βερο­λί­νου και ΔΝΤ σε σχέση με το τρίτο ελλη­νικό πρό­γραμμα δανει­σμού επα­νέρ­χε­ται στον γερ­μα­νικό τύπο. Έναν χρόνο μετά την ίδρυση του DiEM25 επι­χει­ρεί­ται ένας απο­λο­γι­σμός για το κίνημα Βαρου­φάκη.

Στη διά­σταση απόψεων μεταξύ Βερο­λί­νου και ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το ελλη­νικό πρό­γραμμα δανει­σμού και τη βιω­σι­μό­τητα του χρέους επα­νέρ­χε­ται η εφη­με­ρίδα Die Welt. Με ανάλυση στην ηλε­κτρο­νική της έκδοση επι­χει­ρεί να εξη­γή­σει «γιατί το πόκερ του Σόιμπλε με το ΔΝΤ μπορεί να γίνει επι­κίν­δυνο». Ο αρθρο­γρά­φος σημειώ­νει ότι «η Αθήνα θα χρεια­στεί το καλο­καίρι φρέσκο χρήμα για την εξυ­πη­ρέ­τηση του χρέους. Η (σ.σ. ελλη­νική) κυβέρ­νηση αρνεί­ται ακόμη να εκπλη­ρώ­σει τους όρους των δανει­στών. Παρα­τη­ρη­τές φοβού­νται μια νέα αντι­πα­ρά­θεση με το Βερο­λίνο».

Το δημο­σί­ευμα επι­ση­μαί­νει ότι ο γερ­μα­νός υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Βόλφ­γκανγκ Σόιμπλε «παρα­μέ­νει σκληρός» έναντι της Αθήνας ζητώ­ντας πρω­το­γενή πλε­ο­νά­σματα της τάξης του 3,5% κατά προ­τί­μηση για 10 χρόνια με τη λογική, όπως επι­ση­μαί­νει ο συντά­κτης, ότι «όσο πιο μεγάλο το χρονικό διά­στημα τόσο μικρό­τε­ρες θα είναι οι πρό­σθε­τες χρη­μα­το­δο­τι­κές ανάγκες της Αθήνας». Ωστόσο, όπως σημειώ­νει η Welt, «στην πραγ­μα­τι­κό­τητα όλοι οι εμπλε­κό­με­νοι γνω­ρί­ζουν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επι­τύ­χει τόσο υψηλό πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα για τόσο μεγάλο διά­στημα».

Η Welt εκτιμά ότι είναι πιθανό η Γερ­μα­νία να πρέπει να εγκρί­νει κάποιας μορφής ελά­φρυνση του ελλη­νι­κού χρέους. «Αυτό που ενδια­φέ­ρει τον Σόιμπλε είναι το ύψος της και το χρονικό σημείο που θα συμβεί. Γι’ αυτό και παίζει εδώ και μήνες πόκερ με το ΔΝΤ». Όπως σημειώ­νει το δημο­σί­ευμα, «κορυ­φαίοι εκπρό­σω­ποι του ΔΝΤ έχουν επι­ση­μά­νει επα­νει­λημ­μένα ότι οι μεταρ­ρυθ­μί­σεις που απαιτεί το Βερο­λίνο δεν είναι ρεα­λι­στι­κές μακρο­πρό­θε­σμα και υπερ­βαί­νουν τις δυνα­τό­τη­τες της Ελλάδας».

Οι ισχυ­ρι­σμοί Σόιμπλε και η έκθεση της βουλής

«Το περιβάλλον του Σόιμπλε παραπέμπει στο ό,τι δεδομένης της αβεβαιότητας κανείς δεν σκέφτεται να πετάξει την Ελλάδα εκτός νομισματικής ένωσης»«Το περι­βάλ­λον του Σόιμπλε παρα­πέ­μπει στο ό,τι δεδο­μέ­νης της αβε­βαιό­τη­τας κανείς δεν σκέ­φτε­ται να πετάξει την Ελλάδα εκτός νομι­σμα­τι­κής ένωσης»

Όπως σχο­λιά­ζει ο αρθρο­γρά­φος, «πάντως το πόκερ του Σόιμπλε δεν είναι εντελώς ακίν­δυνο. Επειδή αν ο Τσίπρας, αντί­θετα με ό,τι φαί­νε­ται τώρα, δεν υπο­χω­ρή­σει (σ.σ. στις απαι­τή­σεις του Βερο­λί­νου) η κρίση θα ανα­ζω­πυ­ρω­θεί όπως το καλο­καίρι πριν από δύο χρόνια. Σε αντί­θεση όμως με το 2015 η Γερ­μα­νία βρί­σκε­ται λίγο πριν από τις ομο­σπον­δια­κές εκλογές. Και αν η Ελλάδα δεν υπο­χω­ρή­σει μέχρι τότε και δεν εφαρ­μό­σει άλλες μεταρ­ρυθ­μί­σεις, ενδέ­χε­ται ο Σόιμπλε να ανα­γκα­στεί να ανοίξει τα χαρτιά του. Χωρίς κάποια συμ­φω­νία με την Ελλάδα το ΔΝΤ θα έμενε εκτός του τρέ­χο­ντος προ­γράμ­μα­τος. Και τότε θα πρέπει ο Σόιμπλε να απο­φα­σί­σει εάν θα συστή­σει στην ομο­σπον­διακή βουλή τόσο κοντά στις εκλογές να εγκρί­νει ένα νέο πακέτο βοή­θειας – χωρίς το ΔΝΤ ως εγγυητή των δεσμεύ­σεων λιτό­τη­τας. Ή εάν θα απο­τολ­μή­σει μια δεύτερη προ­σπά­θεια για Grexit, παρά την αβέβαιη παγκό­σμια πολι­τική κατά­σταση με τα βάρη λόγω Brexit και Ντό­ναλντ Τραμπ».

Ωστόσο, όπως επι­ση­μαί­νει το δημο­σί­ευμα, «το περι­βάλ­λον του Σόιμπλε παρα­πέ­μπει στο ό,τι δεδο­μέ­νης της αβε­βαιό­τη­τας, κανείς δεν σκέ­φτε­ται να πετάξει την Ελλάδα εκτός νομι­σμα­τι­κής ένωσης. Αυτό θα είχε υπερ­βο­λικό ρίσκο, οι συνέ­πειες είναι απρό­βλε­πτες».

Η Süddeutsche Zeitung ανα­φέ­ρε­ται με σύντομο άρθρο σε γνω­μο­δό­τηση της επι­στη­μο­νι­κής υπη­ρε­σίας της γερ­μα­νι­κής βουλής, που κατέ­ληξε στο συμπέ­ρα­σμα ότι δεν χρειά­ζε­ται οπωσ­δή­ποτε άμεσα νέα απόφαση του κοι­νο­βου­λίου εάν απο­χω­ρή­σει το ΔΝΤ από το ελλη­νικό πρό­γραμμα, σε αντί­θεση με τα όσα υπο­στη­ρί­ζει ο γερ­μα­νός υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών. Όπως σχο­λιά­ζει η εφη­με­ρίδα του Μονάχου, «ο Βόλφ­γκανγκ Σόιμπλε απει­λεί­ται με ήττα στη διαμάχη γύρω από το δανειακό πρό­γραμμα της Ελλάδας. Ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών, διδά­κτωρ Νομικής, αρέ­σκε­ται να χρη­σι­μο­ποιεί στη συζή­τηση που αφορά τη δανειακή βοήθεια ειδικές νομικές γνώσεις προ­κει­μέ­νου να κατα­στή­σει τα επι­χει­ρή­ματά του τόσο σημα­ντικά ώστε τα αντε­πι­χει­ρή­ματα να μοιά­ζουν ανώφελα. Ο χρι­στια­νο­δη­μο­κρά­της πολι­τι­κός ισχυ­ρί­ζε­ται ότι το τρέχον τρίτο πρό­γραμμα δανει­σμού στην πράξη τελειώ­νει αυτο­μά­τως σε περί­πτωση που το ΔΝΤ δεν συμ­με­τά­σχει σε αυτό», υπεν­θυ­μί­ζει η SZ, επι­ση­μαί­νο­ντας όμως ότι η γνω­μο­δό­τηση της βουλής δια­ψεύ­δει τον ισχυ­ρι­σμό του Σόιμπλε. Όπως επι­ση­μαί­νει τέλος το δημο­σί­ευμα, «το πρό­γραμμα θα μπο­ρούσε θεω­ρη­τικά να συνε­χι­στεί – κάτι που ενδέ­χε­ται όμως να απορ­ρί­ψει η Χρι­στια­νική Ένωση (CDU/CSU). Πολλοί βου­λευ­τές είχαν εγκρί­νει την παροχή βοή­θειας επειδή ο Σόιμπλε είχε υπο­σχε­θεί ότι το ΔΝΤ θα συμ­βά­λει οικο­νο­μικά».

http://www.dw.com

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.