Ειδήσεις

Η πώληση των «κόκκινων» δανείων σε funds, αγκάθι στη διαπραγμάτευση

Για τον πρώτο επίσημο έλεγχο του προγράμματος, ο οποίος τοποθετείται χρονικά τον Ιανουάριο του 2016, παραπέμπεται η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και δη το σημείο που αφορά στο ποιες κατηγορίες θα μπορούν να πωληθούν σε επενδυτικά κεφάλαια (funds και κυρίως στα λεγόμενα distress funds). Πρόκειται, άλλωστε, για το μεγαλύτερο ίσως «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, όπως έγινε άλλωστε σαφές και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του «κουαρτέτου» στην Αθήνα. Από την άλλη, όπως προκύπτει από τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων, η ελληνική κυβέρνηση καλείται ουσιαστικά να προχωρήσει αρκετά πιο πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους στην έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016 οι πρόσφατες αλλαγές στον νόμο 3869/2010, γνωστό ως «νόμο Κατσέλη».

Στις άμεσες υποχρεώσεις περιλαμβάνονται τα εξής: α) έκδοση υπουργικής απόφασης από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών στην οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια προσδιορισμού τους ύψους της συνεισφοράς του Δημοσίου και της ελάχιστης συνεισφοράς του οφειλέτη. Σύμφωνα με τον νόμο 4346/2015 το Δημόσιο θα μπορεί να καλύπτει για το 2016 μερικώς το ποσό της μηνιαίας δόσης που δεν μπορούν να καταβάλλουν οι οφειλέτες της κατηγορίας εκείνης που θεωρούνται ότι ανήκουν στις πλέον ευάλωτες οικονομικά ομάδες, β) έκδοση απόφασης από την Τράπεζα της Ελλάδας με την οποία θα ορίζεται η διαδικασία και τα κριτήρια για τον προσδιορισμό της μέγιστης ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη και τον προσδιορισμό του ποσού που θα ελάμβαναν οι πιστωτές σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης της κύριας κατοικίας καθώς και για τον προσδιορισμό της ενδεχόμενης ζημίας των πιστωτών. Με βάση τον νόμο η μεν κοινή υπουργική απόφαση πρέπει να εκδοθεί έως τις 31/12/2015, η δε απόφαση της ΤτΕ έως τις 20/12/2015. Σε κάθε περίπτωση το περιεχόμενό τους θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές έως τις 18/12/2015.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η λεγόμενη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων προβλέπει τα εξής:

• Ρυθμιστικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και τη λειτουργία μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα διαχειρίζονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2016. Για αργότερα, ωστόσο, παραπέμπεται το ποιες κατηγορίες δανείων και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να πωληθούν σε funds. Οι δανειστές επιθυμούν την πώληση σε funds όλων των κατηγοριών «κόκκινων» δανείων, συμπεριλαμβανομένων και των στεγαστικών, κάτι με το οποίο διαφωνεί η ελληνική κυβέρνηση. Για τα τέλη Ιουνίου 2016 παραπέμπεται επίσης η δημιουργία του Γραφείου Πίστης και Πλούτου, της ανεξάρτητης αρχής η οποία θα προσδιορίζει την πραγματική δυνατότητα αποπληρωμής του κάθε οφειλέτη. Αυτό που απαιτείται στην παρούσα φάση από την ελληνική κυβέρνηση είναι να παρουσιάζει ένα λεπτομερές σχέδιο. Για αργότερα, εξάλλου, παραπέμπονται και οι αλλαγές στη νομοθεσία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

• Εκδοση Π.Δ. για την ίδρυση δικτύου ενημέρωσης των δανειοληπτών με 30 γραφεία που θα παρέχουν δωρεάν οικονομικές και νομικές συμβουλές στο πρότυπο του ιρλανδικού Money Advice and Budgeting Service.

• Πρόταση συντονιστικού μηχανισμού που θα εποπτεύεται από την ΤτΕ με αρμοδιότητα τον εντοπισμό των οφειλετών με μεγάλα χρέη προς ιδιώτες και Δημόσιο και διαμόρφωση ειδικής πρότασης αντιμετώπισης αυτών των χρεών.

• Τοποθέτηση από την ΤτΕ ενός ειδικού εκκαθαριστή και εισαγωγή ενός συστήματος αμοιβών, βάσει επιδόσεων, για όλους τους εκκαθαριστές σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επίσης, το ΤΧΣ πρέπει να ορίσει ένα μέλος διοικητικού συμβουλίου και μιας εσωτερική ομάδα που θα επιφορτισθούν με την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου