Ψηφίστηκαν στην ολομέλεια της Βουλής οι δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, και προβλέπουν την δυνατότητα τροποποίησης των εν ισχύ κανονισμών και προκηρύξεων των αθλητικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων με πλειοψηφία 3/4 καθώς και την αναστολή ισχύος των άρθρων 101 και 130 του ν. 2725/99 στα σημεία που αφορούν τις αναδιαρθρώσεις πρωταθλημάτων.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, που κατέθεσε προς ψήφιση δύο τροπολογίες πήρε το λόγο στην συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας «Κύρωση της από 30.3.2020 Π.Ν.Π. Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».
Οι ομιλίες και οι αντιδράσεις
Κατ’ αρχάς ο υφυπουργός Αθλητισμού εξήρε την συμβολή της αθλητικής οικογένειας στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού:
«Η αθλητική οικογένεια της χώρας μας για πρώτη φορά ενωμένη συντονισμένη προσπαθεί και εκείνη να συμβάλει με τον δικό της τρόπο στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Γι’ αυτόν τον λόγο και από αυτό το βήμα μου δίνεται η ευκαιρία να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλα τα μέλη της αθλητικής οικογένειας της χώρας μας, προς όλους τους αθλητές, κορυφαίους αθλητές και Ολυμπιονίκες μας που από την πρώτη μέρα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και συνέβαλαν και εκείνοι με τον δικό τους τρόπο στην προσπάθεια ενίσχυσης του μηνύματος ‘’μένουμε στο σπίτι’’, ‘’αθλούμαστε στο σπίτι’’, ‘’τρώμε υγιεινά’’ και συμβάλουμε στην προσπάθειά που κάνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για συγκέντρωσή φιαλών αίματος.
Η συμμετοχή όλων και ο τρόπος στήριξης αυτής της προσπάθειας είναι τουλάχιστον συγκινητική και τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας. Παράλληλα έχουν προσφέρει προσωπικά τους αντικείμενα, ενθύμια από μεγάλες διοργανώσεις για να ενισχύσουν έτσι την προσπάθεια της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργείου Υγείας μέσα από δημοπρασίες. Έτσι δηλώνουν ότι ο αθλητισμός έχει αξίες και αγαθά που αναδεικνύονται μέσα από την κρίση, είναι η αξία της αλληλεγγύης, της συμμετοχής, της στήριξης. Η κοινωνία παίρνει το μήνυμα ότι δεν είναι μόνη της. Έχει μαζί της την αθλητική οικογένεια που στηρίζει με τις δράσεις της την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει το σύνολο των Ελλήνων πολιτών».
Εν συνεχεία, ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στις δύο τροπολογίες που στηρίζει. Η πρώτη αφορά το ντόπινγκ.
«Είμαι εδώ για να υπερασπιστώ δύο τροπολογίες οι οποίες συνδέονται άμεσα με την πανδημία, η πρώτη αφορά την μεταβατική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, έχουμε δέσμευση χρονική απέναντι στη WADA και -είμαστε απολύτως συνεπείς από την ώρα που αναλάβαμε- στην λειτουργία πλέον του Οργανισμού ΕΟΑΚΑΝ από ΕΣΚΑΝ, και αυτή η διάταξη δημιουργεί τις προϋποθέσεις, το ενδιάμεσο στάδιο στην ουσία, ώστε να μεταφερθεί ο ΕΣΚΑΝ και να λειτουργήσει ως ΕΟΑΚΑΝ. Χρειάζεται περίπου ένα εξάμηνο ως ότου λειτουργήσει ως οργανισμός και για να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις προς την WADA. Έχω καταθέσει αυτήν την τροπολογία η οποία βεβαίως συνδέεται άμεσα με την πανδημία, όπως τονίστηκε και στις τηλεδιασκέψεις που είχαμε με τα στελέχη της WADA. Πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα ώστε να είμαστε επιτέλους απολύτως συνεπείς ως χώρα σε έναν οργανισμό που κατά το παρελθόν μας έδειξε κίτρινη και μετά κόκκινη κάρτα», είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Κατόπιν, ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στην δεύτερη τροπολογία, που αφορά τις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις:
«Και το δεύτερο έχει να κάνει με μία διάταξη που δίνει την δυνατότητα τροποποίησης κανονισμών και προκηρύξεων αθλητικών διοργανώσεων με άμεση ισχύ, έτσι δηλαδή πλέον η κάθε Ομοσπονδία, ο κάθε οργανισμός που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης πρωταθλημάτων και αθλητικών γεγονότων να μπορεί, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα που διαμορφώνονται, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, ανά άθλημα να πάρει απόφαση για το πότε θα επανεκκινήσει ή θα διακόψει τα πρωταθλήματά του, πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη και τις εντολές κατευθύνσεις των ειδικών.
Μέχρι στιγμής στην χώρα μας ακούσαμε τους ειδικούς και δεν χάσαμε και αυτό θα κάνουν και τα κορυφαία στελέχη των αθλητικών Ομοσπονδιών. Μέσα από αυτήν την διάταξη τους δίνουμε την δυνατότητα να προχωρήσουν λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα που εκείνοι γνωρίζουν πολύ καλύτερα έτσι ώστε είτε να διακοπούν πρωταθλήματα είτε να μεταφερθούν οι ημερομηνίες διεξαγωγής τους. Η διάταξη αυτή δίνει την δυνατότητα να παρθούν αποφάσεις στα όργανα με αυξημένη πλειοψηφία, κατά τρία τέταρτα του συνόλου των μελών και είμαστε βέβαιοι ότι αυτό λύνει τα χέρια, γιατί έχουμε ήδη κάνει αρκετά μεγάλη ζύμωση με όλους στην αθλητική οικογένεια».
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος τοποθετήθηκε επί της δεύτερης τροπολογίας που έφερε στην Βουλή ο Λευτέρης Αυγενάκης, ρωτώντας: «Γιατί χρειάζεται αυτή η τροπολογία; Τους κανόνες διεξαγωγής τους καθορίζει η εκάστοτε Ομοσπονδία και όχι η πολιτεία. Τι είναι αυτό που επιβάλει αυτή την νομοθέτηση; Η λογική της επιστήμης κυριάρχησε στην Ελλάδα. Παρατηρώ όμως ότι κάποιες χώρες αρχίζουν τα πρωταθλήματα, σε αυτά όμως δεν τα αποφασίζουν οι κυβερνήσεις, αλλά οι Ομοσπονδίες. Πότε μπορεί να περιμένει ο Έλληνας και η Ελληνίδα έναρξη αθλητικών διοργανώσεων;».
Ο κ. Αυγενάκης απάντησε στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ τονίζοντας: «Ενισχύουμε τις πρωτοβουλίες των Ομοσπονδιών για να πάρουν νόμιμα αποφάσεις. Πλέον νομιμοποιούνται να αλλάξουν το πρόγραμμα ή να παρατείνουν το πρόγραμμα. Δεν παρεμβαίνουμε στο πρόγραμμα. Θα κινηθούν όπως επιθυμούν. Στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε οι υπουργοί Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα κορωνοϊού, συζητήσαμε πως έχουν κινηθεί. Σας ενημερώνω πως είμαστε πολύ μπροστά ως χώρα και η Ελλάδα πρωτοπορεί. Είμαστε πολύ μπροστά στον αθλητισμό, στους τομείς της συμμετοχής, της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Αυτό που κάνουμε ισχυροποιεί τις Ομοσπονδίες ή τις λίγκες για να κάνουν νόμιμα αναδιάταξη είτε σταματώντας είτε μεταφέροντας το πρόγραμμα μερικούς μήνες μετά».
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας ρωτώντας τον υφυπουργό Αθλητισμού: «Οι Ομοσπονδίες δεν θα μπορούσαν να κάνουν την επανέναρξη των πρωταθλημάτων χωρίς αυτήν την τροπολογία; Οι επιστήμονες ή οι Ομοσπονδίες θα πάρουν την απόφαση; Στην Γερμανία ξεκινούν στις 9 Μάη. Εμείς πότε και τι θα ισχύσει; Θα γίνουν τα ματς κεκλεισμένων των θυρών, θα παιχθεί μπάλα τον Ιούνιο;».
Ο Λευτέρης Αυγενάκης απάντησε λέγοντας: «Ο Νόμος 27/25 δεν επιτρέπει αλλαγές στο πρόγραμμα μεσούσης της σεζόν. Με αυτή την διάταξη οι Ομοσπονδίες μπορούν να μεταφέρουν αργότερα ή να διακόψουν το πρωτάθλημα λαμβάνοντας όλα τα δεδομένα όπως χορηγικά προγράμματα. Δεν πρέπει να αποφασίζουμε εμείς αλλά οι Ομοσπονδίες, ή οι λίγκες στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, που ξέρουν καλύτερα πάντα λαμβάνοντας υπόψιν τις συμβουλές των ειδικών».
Ο κ. Χήτας επανήλθε λέγοντας πως έθεσε κάποια ερωτήματα αλλά δεν πήρε απαντήσεις και ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού έφυγε τρέχοντας. «Να ερωτήσω αν είδατε τον κ. Γεραπετρίτη που το τελευταίο διάστημα αντικαθιστά τον κ. Αυγενάκη”, είπε χαρακτηριστικά.
Οι τόνοι πολύ γρήγορα χαμήλωσαν με τον πρόεδρο της Βουλής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να χαριτολογεί: «Εντάξει δεν θα σας πει και ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα γιατί θα στεναχωρηθείτε…».

Πηγή: soccerplus.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ