Aναβιώνει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, μετά την άσκηση εφέσεως κατά της απαλλακτικής απόφασης που έλαβε κατά πλειοψηφία το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, η υπόθεση 74χρονου Καλυθενού, που καταμηνύθηκε από το Φιλοζωϊκό Σωματείο «Τυχερές Πατούσες», για κακοποίηση ζώου και συγκεκριμένα για «πολτοποίηση» του κεφαλιού ενός ημίαιμου σκύλου.
Δύο δικαστές της σύνθεσης του δικαστηρίου είχαν κρίνει συγκεκριμένα ότι ο κατηγορούμενος τελούσε σε κατάσταση ανάγκης ενεργώντας από φόβο και ταραχή που του προκλήθηκε όταν διαπίστωσε ότι ο σκύλος είχε πνίξει κότες από το κοτέτσι του.
Ο Πρόεδρος της έδρας, που μειοψήφισε, έκρινε από την άλλη ότι θα πρέπει να κριθεί ένοχος με το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου.
Η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε στο δικαστήριο την ενοχή του χωρίς ελαφρυντικά.
Θυμίζουμε ότι ο 74χρονος συνελήφθη την 13η Νοεμβρίου 2014 και περί ώραν 13.30 στις Καλυθιές διότι την 09.30 ώρα της ίδιας μέρας σε αγρόκτημα που διατηρεί στο Φαληράκι και εκτρέφει ζώα (κότες, κουνέλια και κατσίκια) κατάφερε χτύπημα με σιδερένια σωλήνα ενός μέτρου στο κεφάλι δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ηλικίας περίπου οκτώ μηνών με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.
Η θανάτωση του ζώου καταγγέλθηκε περί ώρα 11.30 στο Α.Σ. Αφάντου από εκπρόσωπο του Φιλοζωικού Συλλόγου.
Ο Σύλλογος διατηρούσε τέσσερα σκυλιά στην οικία του κ. Θεοφάνη Ζαννάκη, για φιλοξενία, έως ότου βρεθεί ιδιοκτήτης προς υιοθεσία.
Ο δράστης εξεταζόμενος αποδέχτηκε την σε βάρος του κατηγορία και δήλωσε ότι επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του, έναντι του ανωτέρω Σωματείου διότι προηγουμένως το σκυλί του θανάτωσε 15 κότες.
Πιο συγκεκριμένα εξεταζόμενος κατέθεσε ότι δεν είχε σκοπό να σκοτώσει το ζώο και ότι όταν το πρωί μετέβη στο περιφραγμένο χωράφι του βρήκε 15 κότες που φροντίζει πνιγμένες από τον σκύλο.
Τον είδε συγκεκριμένα να έχει αίμα στο στόμα του και να κρατά στα σαγόνια του μια από τις πνιγμένες κότες.
Πάνω στην θολούρα του τον κυνήγησε, πήρε ένα κούφιο σίδερο με σκοπό να τον φοβερίσει για να φύγει και τον χτύπησε μία φορά χωρίς να θέλει να τον σκοτώσει, αλλά δυστυχώς, όπως είπε, πέθανε.
Τόνισε ότι είναι και ο ίδιος ζωόφιλος και μάλιστα διατηρεί στο κτήμα του κότες και κουνέλια και πρόσθεσε ότι ρώτησε τον κ. Ζαννάκη, μη γνωρίζοντας ότι το σκυλί ήταν δικό του, σε ποιόν ανήκει το ζώο.
Εκείνος, όπως είπε, του απάντησε ότι ανήκε σε μια φίλη του και τότε ο ίδιος τον ενημέρωσε ότι το είχε χτυπήσει.
Κατέθεσε επιπλέον ότι στο παρελθόν είχε και ο ίδιος δύο σκύλους και ότι ουδέποτε είχε χτυπήσει ζώο.
Ενώπιον του δικαστηρίου επανέλαβε τους προανακριτικούς του ισχυρισμούς δηλώνοντας ότι είναι φιλόζωος και ότι ταράχθηκε όταν είδε στο χωράφι του τον σκύλο να κρατά στα δόντια του μια κότα και να του επιτίθεται.
Υποστήριξε ότι ένιωσε φόβο και ένεκα του γεγονότος ότι έχει υποβληθεί σε τριπλό μπαι-πας έπιασε τη σωλήνα με σκοπό να απωθήσει τον σκύλο και τον χτύπησε μια φορά στο κεφάλι.
Οι 3 μάρτυρες κατηγορίας από την άλλη συνοπτικά ισχυρίστηκαν ότι το συγκεκριμένο ζώο το οποίο είχε ήδη υιοθετηθεί και επρόκειτο να παραδοθεί στο νέο ιδιοκτήτη του ήταν φοβικό, μικρόσωμο, μόλις 6,8 κιλών και αμφισβήτησαν ότι ήταν εκείνο που έπνιξε τις κότες του κατηγορούμενου.
Επικαλούμενοι και έκθεση κτηνιάτρου διέψευσαν τον ισχυρισμό ότι ο κατηγορούμενος κατάφερε μόνο ένα πλήγμα στο κεφάλι του σκύλου αλλά τουλάχιστον 3-4. Η έκθεση της κτηνιάτρου κάνει λόγο εξάλλου για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις γεγονός το οποίο τόνισε και η Εισαγγελέας της έδρας.
Το Σωματείο παρίσταται ως πολιτική αγωγή δια του προέδρου του, δικηγόρου κ. Γ. Κυπραίου, ενώ ως συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου παρίσταται ο δικηγόρος κ. Μ. Βλάχος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ