Ειδήσεις

Καινούργια μόδα ο σύμβουλος διαχείρισης ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση

Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου

Μικροί και μεγάλοι, έμπειροι και άπειροι έχουν επιδοθεί σε αγώνα με το χρόνο ώστε να εντοπίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ακίνητα, σε καλές θέσεις και αυτά να τα δεσμεύσουν ώστε να τα προωθήσουν προς ενοικίαση μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στον ίδιο αγώνα, έχουν επιδοθεί και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θεωρώντας ότι μπορούν να επιτύχουν υψηλή κερδοφορία κάνοντας έξυπνη διαχείριση του χώρου τους. Στην τρέχουσα περίοδο γνωρίζουν μεγάλη άνθιση οι «σύμβουλοι ενοικιάσεως και διαχείρισης ακινήτων με σκοπό την ενοικίαση μέσω airbnb και συναφών εργαλείων».
Στη Ρόδο υπάρχουν πολλοί. Ντόπιοι, μέτοικοι από την υπόλοιπη Ελλάδα, εταιρείες διαχείρισης και πολλοί αλλοδαποί, κυρίως Αγγλοι είναι που ασχολούνται επαγγελματικά ή ημιεπαγγελματικά με την παροχή αυτού του είδους των υπηρεσιών. Ολοι τους παρέχουν περίπου τις ίδιες υπηρεσίες και επίσης όλοι καθορίζουν την αμοιβή τους με ποσοστό επί του μισθώματος.
Οι αμοιβές ξεκινούν από 15% επί του ακαθάριστου ποσού διανυκτέρευσης και ανεβαίνουν ανάλογα με τις υπηρεσίες που θα ζητηθούν από τον ιδιοκτήτη. Το πιο υψηλό ποσοστό που ζητήθηκε είναι 60% και περιλαμβάνει μια σειρά από υπηρεσίες που αφορούν υποδοχή του πελάτη, παροχή κλινοσκεπασμάτων και καθαρισμού αυτών, καθημερινή διαχείριση των social media, διαρκή επαγρύπνηση 24/7 για λογαριασμό των φιλοξενουμένων, επίβλεψη συντηρήσεων όπου απαιτείται (το κόστος συντήρησης βαρύνει τον ιδιοκτήτη) και αρκετά άλλα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιπλέον δαπάνες (π.χ διαφήμιση) που θα κάνουν οι εταιρείες ή οι μεμονωμένοι σύμβουλοι για τις ανάγκες του ακινήτου, βαρύνουν τον ιδιοκτήτη και χρεώνονται χωριστά από το ποσοστό αμοιβής.
Οι σύμβουλοι που δραστηριοποιούνται στο νησί είναι δύο κατηγοριών: Υπάρχουν εκείνοι που γνωρίζουν το τουριστικό μάρκετινγκ, έχουν θητεύσει σε ανάλογες θέσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες και γνωρίζουν τις ανάγκες των πελατών, συνεπώς είναι σε θέση να παρέχουν τις υπηρεσίες που υπόσχονται. Ωστόσο, στο νησί δραστηριοποιούνται κι εκείνοι που απλώς εκμεταλλεύονται την αδυναμία των ιδιοκτητών ακινήτων να κατανοήσουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Σε αυτή την κατηγορία, που χρεώνει 15% απλώς και μόνο για μια καταχώρηση και διαχείριση των μηνυμάτων των πελατών, υπάρχουν πολλοί.
Τα ποσοστά αμοιβών των συμβούλων διαφοροποιούνται ανάλογα με το ακίνητο. Εάν το ακίνητο βρίσκεται σε προνομιακή θέση, ή διατίθεται με υψηλό μίσθωμα (ανώτερο των 150 ευρώ τη βραδιά), τότε οι αμοιβές αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω.
Γενικά, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων είναι καλό να ελέγχουν καλά το προφίλ του συμβούλου συνεργάτη τους, ή ακόμα καλύτερα και πιο προσοδοφόρα να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα ακίνητά τους.
Υπάρχει κέρδος από το airbnb;
Το ερώτημα είναι τόσο δύσκολο, όσο και απλό. Οι ξενοδόχοι, με τα χρόνια εμπειρίας να τους ακολουθούν, αναφέρουν ορθά – κοφτά: «ΟΧΙ». Σε τόσο μικρή κλίμακα, με τη διαχείριση ολιγότερων από 10 δωματίων είναι εξαιρετικά πιθανό το κλείσιμο της σαιζόν να αφήσει πίσω του ζημίες, παρά κέρδη. Τα αναλώσιμα, οι διαρκείς συντηρήσεις και κυρίως οι δαπάνες υπαλληλικού προσωπικού δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους.
Οικονομικό όφελος έχουν μόνο εκείνοι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτή τη δραστηριότητα, εργάζονται οι ίδιοι στα δωμάτιά τους ως σερβιτόροι και ρεσεψιονίστ, οι γυναίκες τους ως μαγείρισσες και τα παιδιά τους ως διαχειριστές του διαδικτύου. Η κατηγορία αυτή μπορεί να έχει κέρδος, το οποίο όμως δουλεύει σκληρά για να το κατακτήσει.
Κέρδος έχουν επίσης εκείνοι που δεν βλέπουν το airbnb ως κύρια δραστηριότητα. Εχουν ακίνητο σε καλή θέση και αντί να το δίδουν με το μήνα, το ενοικιάζουν με την ημέρα, με ένα χαμηλό αντίτιμο διανυκτέρευσης, σαν ένα hostel όπου τα σεντόνια αλλάζονται μία φορά την εβδομάδα. Αυτή η κατηγορία έχει κέρδος, μικρό μεν, αλλά πραγματικό.

Κρυφές υπενοικιάσεις
Φαινόμενο που σιγά – σιγά παίρνει διαστάσεις αποτελούν οι υπενοικιάσεις ακινήτων σε τρίτους. Πρόκειται για ενοικιαστές που κρυφά από τους ιδιοκτήτες, υπενοικιάζουν τους χώρους τους σε τουρίστες. Οσο παράλογο κι αν μπορεί να φαίνεται, είναι πραγματικό. Οι ιδιοκτήτες συνήθως δεν αντιλαμβάνονται τα όσα συμβαίνουν κάτω από τη μύτη τους.
Αλλοδαποί, κυρίως Αγγλοι έχουν εντοπιστεί να επιδίδονται σε τέτοιου είδους δραστηριότητα. Για τον ιδιοκτήτη ο κίνδυνος από αυτή την πρακτική είναι μεγάλος, καθώς ελλοχεύει η Δαμόκλειος Σπάθη της εφορίας, που αρχικά θα πέσει χωρίς διάκριση στους λαιμούς όλων. Εάν ο ιδιοκτήτης είναι τυπικός με τις υποχρεώσεις του, εκδίδει αποδείξεις και έχει συμβόλαιο που να απαγορεύει την υπενοικίαση, τότε οι επιπτώσεις θα περιοριστούν. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, οι ποινές θα «κατεδαφίσουν» το σπίτι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου