Ούτε αρχή ούτε τέλος έχουν οι απάτες εις βάρος ανυποψίαστων πολιτών σ’ όλη τη χώρα με πρωταγωνιστή τον εγκέφαλο 54μελούς εγκληματικής οργάνωσης, έναν 43χρονο έγκλειστο στις φυλακές των Χανίων.
Οπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου εξιχνίασαν 70 τετελεσμένες και σε απόπειρα περιπτώσεις απάτης σ’ όλη τη χώρα εκ των οποίων οι 12 αφορούν θύματα στα Δωδεκάνησα.
Ο μεγαλοαπατεώνας έχει αναλάβει το σύνολο της ευθύνης και της νέας υπόθεσης, ισχυριζόμενος ουσιαστικά ότι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είναι κι αυτοί «θύματά» του, αφού τον «εξυπηρέτησαν» και έλαβαν ως «δώρο» το ποσό των 30 έως 50 ευρώ έκαστος.
Η υπόθεση όμως που εξιχνίαστηκε στη Ρόδο δεν είναι ούτε η μόνη ούτε και η πρώτη στην οποία πρωταγωνίστησε ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος.
Τον Ιούνιο του 2019, ένα χρόνο πρίν, σε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, σε Ηλεία, Αττική και Χανιά, με τη συνδρομή της τοπικής ΟΠΚΕ, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, Πύργου, Χανίων και των Τμημάτων Ασφαλείας Ήλιδας και Κηφισιάς, συνελήφθησαν 15 μέλη της εγκληματικής αυτής οργάνωσης, όλοι Έλληνες.
Πρόκειται για εννέα άνδρες, ηλικίας από 32 έως και 42 ετών, και έξι γυναίκες, από 25 έως και 36 ετών.
Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας σαράντα επτά περιφερειακών μελών της οργάνωσης και πιο συγκεκριμένα 24 ανδρών και 23 γυναικών.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο 43χρονος αρχηγός της (!!!), ο οποίος μέσα από το σωφρονιστικό κατάστημα, όπου ήταν έγκλειστος με ποινή κάθειρξης για παρόμοια αδικήματα, τη διηύθυνε, δίνοντας εντολές στα βασικά μέλη της και στρατολογούσε τα περιφερειακά της.
Μέσα σε δέκα μήνες είχε στρατολογήσει 47 περιφερειακά μέλη, 24 άνδρες και 23 γυναίκες, που συνέδραμαν τα βασικά και τον ίδιο στις απάτες.
Όπως προέκυψε, οι συλληφθέντες, από τον Ιούλιο του 2018, είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση με αρχηγό τον 43χρονο. Η δράση της οργάνωσης αναπτύχτηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, όπου οι αστυνομικοί κατάφεραν να εξιχνιάσουν συνολικά 65 περιπτώσεις απάτης, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος που αγγίζει περίπου τις 600.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκαν απάτες σε βάρος επιχειρηματιών, ιερέων και άλλων πολιτών, σε Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Αγρίνιο, Αίγιο, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Ιωάννινα, Θεσσαλία, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, Εύβοια, Αττική, Λακωνία, Αρκαδία, Μυτιλήνη, Κρήτη, Κυκλάδες, Ρόδο, Κω και σε άλλα νησιά στα Δωδεκάνησα.
Στην πράξη, ο 43χρονος αρχηγός, αφού ελάμβανε από τα υπόλοιπα βασικά μέλη της οργάνωσης τα στοιχεία και τα τηλέφωνα των υποψηφίων θυμάτων, επικοινωνούσε μαζί τους και παρουσιαζόταν συνήθως ως διευθυντής τραπεζικού καταστήματος, ενημερώνοντάς τους ότι είναι δικαιούχοι σημαντικών χρηματικών ποσών, προερχόμενων από προγράμματα Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων (ΕΣΠΑ) για ανακαίνιση τουριστικών καταλυμάτων, για συντήρηση ιερών ναών, αναδρομικά του Ταμείου κληρικών (πρώην ΤΑΚΕ), επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο αποκατάστασης καταστροφών σε κατοικίες κι επιχειρήσεις σε σεισμόπληκτες περιοχές.
Στη συνέχεια με το πρόσχημα πληρωμής σχετικών φόρων από τα θύματα και αναφέροντάς τους ότι η προθεσμία ανάληψης των χρηματικών ποσών των επιδοτήσεων έχει λήξει προ αρκετού καιρού και ότι μέσα στην ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί η οριστική διαγραφή τους, τους έπειθε να καταθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Επιπλέον, ο αρχηγός του κυκλώματος συντόνιζε και κατηύθυνε τα βασικά μέλη της, σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό και τη στρατολόγηση στις τάξεις της οργάνωσης των περιφερειακών μελών, που προέρχονταν κυρίως από περιοχές των Νομών της Αττικής και της Ηλείας.
Στη συνέχεια, αυτά έπειθαν τα περιφερειακά μέλη να χρησιμοποιούν ή εάν δεν διαθέτουν να δημιουργούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά τους, για να πραγματοποιούνται οι καταθέσεις των χρηματικών ποσών από τους εξαπατημένους επιχειρηματίες, ιερείς και πολίτες, προκειμένου να μην είναι ανιχνεύσιμα με αυτό τον τρόπο τα δικά τους στοιχεία.
Για την επικοινωνία με τα μέλη της οργάνωσης και τα θύματα, ο 43χρονος είχε εισάγει παράνομα μέσα στις φυλακές που κρατούνταν τουλάχιστον έξι συσκευές κινητών τηλεφώνων και τουλάχιστον δέκα κάρτες συνδέσεων sim, με στοιχεία κατόχων αλλοδαπών, υπηκόων τρίτων χωρών, προκειμένου να μην εντοπίζεται εύκολα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε όμοιες απάτες έχει πρωταγωνιστήσει και συγγενικό του πρόσωπο.
Ο ίδιος έχει εμπλοκή και σε υπόθεση απάτης σε βάρος ιερέων που έλαβαν χώρα σε περιοχές της Φλώρινας από το έτος 2012!!
Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Φλώρινας κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν την 21η Μαρτίου 2012 το μεσημέρι στη Χαλκίδα, τρία μέλη εγκληματικής ομάδας που διέπραττε συστηματικά απάτες σε βάρος ιερέων, σε όλη την επικράτεια μεταξύ των οποίων και τον κατηγορούμενο.
Κατά την επικοινωνία, οι δράστες προφασίζονταν ότι ήταν οι ίδιοι ιερείς, που εκπροσωπούσαν Εκκλησιαστικούς ασφαλιστικούς φορείς ή ανταποκριτές του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλειας Δημοσίων Υπαλλήλων και παραθέτοντας ψευδή στοιχεία, έπειθαν τους παθόντες – ιερείς να καταθέτουν σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς διάφορα χρηματικά ποσά, για τη διευθέτηση υποτιθέμενων οικονομικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων τους.
Το συνολικό παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες από τις μέχρι τώρα εξιχνιασθείσες υποθέσεις, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 9.130 ευρώ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ