Ειδήσεις

Μια σύνταξη το χρόνο θα χαθεί για 900 χιλ.συνταξιούχους

Δεν θα εφαρμόσουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, πολύ απλά διότι θα… εξαφανίσουμε τα επικουρικά ταμεία και τις συντάξεις που αυτά χορηγούν.

Δεν θα χρειαστεί να βρούμε ισοδύναμα για να «ισοφαρίσουμε» την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε παράνομες τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις μετά το 2012.

Και αυτό διότι θα… καταργήσουμε τις μειώσεις που κρίθηκαν παράνομες.

Και πριν προλάβουν να χαρούν οι συνταξιούχοι, θα βάλουμε στη θέση των περικοπών …καινούργιες μειώσεις.

Μόνο που δεν θα τις βαφτίσουμε περικοπές αυτή τη φορά. Θεσπίζοντας νόμο με το οποίο θα επανυπολογίζονται εξ’ αρχής όλες οι συντάξεις, περικοπή δεν θα υπάρχει. Θα υπάρχει μόνο ένας νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για όλους.

Και επειδή υπάρχουν και δημοσιονομικές υποχρεώσεις στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούμε, αυτός ο νέος τρόπος υπολογισμού θα πρέπει να βγάζει και μικρότερη συνταξιοδοτική δαπάνη από αυτή που υπάρχει σήμερα.

Πόσο μικρότερη; Τουλάχιστον κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ αν ληφθεί υπόψη ότι εκτός από την απαίτηση για περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2016, θα πρέπει να καλυφθεί και το ισοδύναμο για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτός, σε γενικές γραμμές, είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Από αύριο κιόλας, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας θα ξεκινήσουν την «ποσοτικοποίηση» της πρότασης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ενώ ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό και τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο για τις προθέσεις του.

Για να «περπατήσει» αυτό το σχέδιο, θα πρέπει να βρεθεί απάντηση στο εξής ερώτημα: «όλο το σχέδιο, στηρίζεται στο ότι θα επιτραπεί η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού και των υφιστάμενων συντάξεων. Επιτρέπεται αυτό; Μπορεί να γίνει;».

Η επιτροπή, αφιερώνοντας ένα κεφάλαιο στο κείμενο της έκθεσης που παρουσίασε, υποστηρίζει ότι μπορεί.

Μπορεί να αλλάξει μια σύνταξη που καταβλήθηκε πριν 30 χρόνια;

Πέρα όμως του τι λένε δύο μέλη της επιτροπής, σημασία έχει αν η ριζική αλλαγή στο τρόπο υπολογισμού μιας σύνταξης που έχει καταβληθεί πριν από 20-30 χρόνια, ακόμη και αν είναι τεχνικά εφικτή (που δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις εκτός και αν γίνουν αυθαίρετες παραδοχές) θα μπορέσει να σταθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Χωρίς την αλλαγή των υφιστάμενων συντάξεων, όλος ο κυβερνητικός σχεδιασμός πάει… περίπατο.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να πειστούν και οι δανειστές. Προς το παρόν, δεν έχουμε ακούσει τίποτα για τις αντιδράσεις τους. Και δεν έχουμε ακούσει διότι η ελληνική πλευρά δεν έχει να παρουσιάσει ακόμη κανένα μετρήσιμο και ποσοτικοποιημένο σχέδιο.

Όσο για το ποιοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό, μια πρώτη απάντηση το ερώτημα φαίνεται να έχει ήδη δοθεί από την κυβέρνηση.

Το βάρος θα πέσει σε όσους έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1000 ευρώ. Πόσοι είναι αυτοί; 905.651 και κάθε μήνα εισπράττουν 1,326 δισεκατομμύρια ευρώ ή περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Για να εξασφαλιστεί από τις δικές τους συντάξεις ένα ποσό της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ θα πρέπει να γίνει μια μέση περικοπή της τάξεως του 8-10%.

Μπορεί η απλή διαίρεση του ενός δισεκατομμυρίου με τα 16 δις. ευρώ να βγάζει ότι η περικοπή μπορεί και να μην περνάει το 6%.

Ωστόσο, όταν η τρόικα ζητάει περικοπές, θέλει να έχουν προηγουμένως ληφθεί υπόψη και τα φορολογικά έσοδα που θα χαθούν λόγω της μείωσης των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Έτσι, το ποσοστό θα ανέβει τουλάχιστον στο 8-10% κατά μέσο όρο ενώ δεν αποκλείεται, το τελικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από τον νέο τρόπο υπολογισμού να βγάζει κλιμακωτές μειώσεις με μικρότερα ποσοστά γι’ αυτούς που κινούνται κοντά στα 1000 ευρώ και μεγαλύτερες για τους περίπου 50.000 συνταξιούχους που ξεπερνούν το φράγμα των 2000 ευρώ.

Thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου