Ρεπορτάζ

Οι υπάλληλοι του Δήμου Ρόδου συμμετείχαν στη χτεσινή απεργία

Συμμετείχαν οι υπάλληλοι του Δήμου Ρόδου χτες, στην 24ωρη, Πανελλαδική Απεργία την οποία εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.), σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του νέου Αντιασφαλιστικού Νομοσχεδίου που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Ρόδου κ. Φώτης Μπακίρης: «Το Νομοσχέδιο που η κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχεια των μνημονιακών Αντιασφαλιστικών Νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010-2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για πλήρη κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016), ο οποίος επέφερε μειώσεις μέχρι και 350,00 € στις κύριες συντάξεις, αντιθέτως τον εφαρμόζει και εισάγει διατάξεις ακόμη πιο επώδυνες. Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται στα ποσοστά αναπλήρωσης, μετά τα τριάντα (30) χρόνια υπηρεσίας, σε εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την επιστροφή ενός ελάχιστου ποσού, σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες μειώσεις που είχαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με τον Νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/2026) και τους προηγούμενους μνημονιακούς Αντιασφαλιστικούς Νόμους. Ακόμη και στα ποσοστά αναπλήρωσης, όσοι έχουν πάνω από σαράντα (40) χρόνια υπηρεσίας θα πληγούν ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι με το Νόμο Κατρούγκαλου. Απέναντι στις πολιτικές και τα Νομοσχέδια που καταδικάζουν τους συνταξιούχους της χώρας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση οφείλουμε να αντιδράσουμε. Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά συνολικά τη ζωή των εργαζομένων, τον κόπο και τον μόχθο ολόκληρου του εργασιακού τους βίου και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την λεηλατήσει. Διεκδικούμε και απαιτούμε πλήρη κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) και όλων των Αντιασφαλιστικών μνημονιακών Νόμων, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση χωρίς τερτίπια που ανοίγουν το δρόμο στην ιδιωτικοποίησή της. Όλοι μαζί, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα, αλλά και στον Ιδιωτικό Τομέα υψώνουμε φωνή αντίδρασης και μη ανοχής σε ένα ακόμη Νομοσχέδιο
‘λαιμητόμο’ για τα Ασφαλιστικά-Συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ
Η απεργιακή κινητοποίηση είχε μεγάλη συμμετοχή (χωρίς να ανακοινωθούν συγκεκριμένα ποσοστά) ενώ σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στον Δήμο Ρόδου, ο κ. Μπακίρης δήλωσε:
«Έχει προγραμματιστεί μία συνάντηση με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, στο αμέσως προσεχές διάστημα για να του θέσουμε τα προβλήματά μας. Όπως π.χ. να μας δώσουν πάλι τα μέσα ατομικής προστασίας που αφορούν πάνω από 600 άτομα, εργαζόμενους. Εχει ωστόσο, οριστεί ένας τεχνικός ασφαλείας που θα έχει ειδικά καθήκοντα (ενώ αναμένεται να προσληφθούν ακόμη δύο). Επίσης θα οριστεί και γιατρός εργασίας. Αμέσως μετά θα οριστούν οι επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων. Από εκεί και πέρα, θα γίνει μελέτη για τους δικαιούχους –που είχαν σταματήσει να παίρνουν τα μέσα ατομικής προστασίας από το 2017».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου