Την αποστολή του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ στη Μέση Ανατολή, την αλλαγή άρθρων του συντάγματος και έκτακτες δαπάνες για την ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην κοινή συνεδρίαση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης και της γερουσίας, που άρχισε με τήρηση ενός λεπτού σιγής.

«Η Γαλλία είναι σε πόλεμο». Με την φράση αυτή ξεκίνησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την ομιλία του στην γαλλική βουλή μετά τα γεγονότα της Παρασκευής.

«Οι πράξεις που έγιναν το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι και στο γήπεδο Σταντ ντε Φρανς είναι πράξεις πολέμου. Οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον 129 ανθρώπων και σε πολλούς τραυματίες. Είναι μια επίθεση κατά της χώρας μας, των αξίων της, της νεολαίας της και του τρόπου ζωής της» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Όπως τόνισε η επίθεση έγινε επειδή η Γαλλία είναι η πατρίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας.

Ο ίδιος διευκρίνισε ωστόσο πως η Γαλλία δεν εμπλέκεται σε έναν πόλεμο πολιτισμών, γιατί οι δολοφόνοι αυτοί δεν αντιπροσωπεύουν κανέναν πολιτισμό.

Αλλάζει το σύνταγμα και οι νόμοι για εθνικότητα και τρομοκρατία

Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή ήταν πράξεις πολέμου είπε ο κ. Ολάντ και κάλεσε τον γαλλικό λαό να διατηρήσει την ψυχραιμία του και την ηρεμία του.

Ο κ. Ολάντ ζήτησε από το χώμα να εγκρίνει έναν έκτακτο νόμο που θα παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες σε ολόκληρη την επικράτεια.

Επίσης ζήτησε αλλαγή του συντάγματος για να αντιμετωπιστούν μελλοντικά τρομοκρατικά χτυπήματα ως πράξεις πολέμου καθώς τα άρθρα για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και σε κατάσταση πολιορκίας θεωρούνται παρωχημένα όπως είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος.

Επίσης ζήτησε από την κυβέρνηση να εισηγηθεί αλλαγές στους νόμους για την εθνικότητα και ιδίως για όσους έχουν διπλή εθνικότητα, αλλά και ενίσχυση των νόμων για την παρακολούθηση ατόμων υπόπτων για τρομοκρατία.

Δαπάνες για άμυνα και σώματα ασφαλείας

Για τις ένοπλες δυνάμεις ο κ. Ολάντ είπε ότι δεν θα γίνει καμία μείωση δαπανών και προσωπικού έως το 2019 προκειμένου να γίνουν αλλαγές στην στελέχωση. Επίσης ανήγγειλε ότι θα γίνουν τουλάχιστον 5.000 προσλήψεις αστυνομικών και χωροφυλάκων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Τα μέτρα για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2016 για τον οποίο ο κ. Ολάντ δήλωσε: «Η ασφάλεια είναι πιο σημαντική από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες».

«Χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τις προσφυγικές ροές πρέπει να έχουν την υποστήριξή μας» είπε ο κ. Ολάντ διαχωρίζοντας την τρομοκρατία από το κύμα προσφύγων που προέρχονται από τη Συρία και τις άλλες εμπόλεμες ζώνες.

Αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για την κατάσταση στη Συρία, ο κ. Ολάντ είπε ότι αν και ο Μπασάρ αλ Ασαντ δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης στην Συρία, ο εχθρός μας είναι μόνο οι τζιχαντιστές.

«Δεν θα καταστρέψει η τρομοκρατία την δημοκρατία. Η δημοκρατία θα καταστρέψει την τρομοκρατία. Θα την ξεριζώσουμε» είπε ο γάλλος πρόεδρος κλείνοντας την ομιλία του.

Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας όλοι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές, όρθιοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο.

thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ