Τοπικές Ειδήσεις

Δρ. Eιρήνη Aγγελίδου Xαιρέτη: «Ο καρκίνος του μαστού χτυπάει μια στις οκτώ γυναίκες»

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που θεραπεύεται σε σημαντικό βαθμό, αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, και στη Ρόδο ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός διηθητικός καρκίνος στις γυναίκες.
Παρά το γεγονός ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού μπορεί να σώσει τη ζωή του ασθενούς, σύμφωνα με την μαιευτήρα χειρουργό γυναικολόγο-ογκολόγο, ειδικό μαστολόγο -χειρουργό μαστού και επιστημονική διευθύντρια του κέντρου μαστού Euromedica γενική κλινική Δωδεκάνησου Δρ. Ειρήνη Αγγελίδου-Χαιρέτη, που μίλησε στη «δ», δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτή η σπουδαιότητά τους στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

«Ο καρκίνος του μαστού χτυπάει μια στις οκτώ γυναίκες. Αν δε, υπάρχει και κληρονομικό ιστορικό στην οικογένεια συγκεκριμένου τύπου καρκίνου, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού φτάνει μέχρι και ποσοστό 80%, και 60% για την εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών, ενώ αυξημένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του προστάτη υπάρχουν και στους άνδρες», λέει η Δρ Ειρήνη Αγγελίδου.
Ως επιστημονική διευθύντρια του κέντρου μαστού Euromedica, αναφέρει πως το κέντρο μαστού προσφέρει πλήρη διαγνωστικό έλεγχο και θεραπεία καλοηθών και κακοηθών όγκων του γυναικείου και ανδρικού μαστού, παρέχοντας το σύνολο των χειρουργικών τεχνικών αντιμετώπισης του καρκίνου, καθώς και των επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής του μαστού. «Αποστολή μας είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, σύγχρονης περίθαλψης και ιατρικής φροντίδας σε όλα τα στάδια της νόσου», δηλώνει και επισημαίνει ότι «Μια στις οκτώ γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής της. Μία στις τέσσερις είναι μικρότερη των 55 ετών. Ο καρκίνος του μαστού αφορά σπανιότερα (1% των περιστατικών) και στους άνδρες. Η θνητότητα όμως μειώνεται κατά 2,3% το χρόνο εξαιτίας της βελτίωσης της πρόληψης και των θεραπευτικών μέσων».


Όπως λέει, είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι τους παράγοντες κινδύνου και να ενισχύουν τους προστατευτικούς παράγοντες, ώστε να προληφθεί πρωτογενώς ο καρκίνος του μαστού.
Παράγοντες κινδύνου αποτελούν: η αύξηση της ηλικίας, η λευκή φυλή, η γενετική προδιάθεση, το οικογενειακό ιστορικό (η ύπαρξη συγγενούς με καρκίνο μαστού διπλασιάζει τον κίνδυνο ενώ δύο συγγενών τον πενταπλασιάζει), ο προηγηθείς καρκίνος (του μαστού, των ωοθηκών), η αυξημένη πυκνότητα και οι υπερπλαστικές αλλοιώσεις του μαστού, η προηγηθείσα ακτινοθεραπεία στο θώρακα, η πρώιμη εμμηναρχή, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η ατοκία, η αυξημένη ηλικία κατά τον πρώτο τοκετό (>30 ετών). Επίσης η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η κατανάλωση αλκοόλ.
Προστατευτικοί παράγοντες: Ο μητρικός θηλασμός από 1,5 έτος, η σωματική άσκηση (περπάτημα και άσκηση 3-5 ώρες την εβδομάδα), η υγιεινή διατροφή (με φυτικές ίνες, πολυακόρεστα λίπη, συμπληρώματα βιταμίνης D και A), η αποφυγή μακροχρόνιων ορμονικών θεραπειών υποκατάστατης στην εμμηνόπαυση και μακροχρόνιας χρήσης αντισυλληπτικών, η αντιμετώπιση της αϋπνίας και η αποφυγή χρήσης τοξικών ουσιών στην εμβρυική και παιδική ζωή προστατεύουν από την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.
Από τις ασθενείς μόνο 10% έχουν γενετικό υπόβαθρο, λόγω μεταλλάξεων των γονιδίων κυρίως BRCA-1 και BRCA-2. Με μία εξέταση αίματος σήμερα μπορούν οι γυναίκες να διαγνωσθούν αν είναι φορείς των μεταλλάξεων αυτών και να μπουν σε πρόγραμμα εντατικής παρακολούθησης από τα 25 έτη. Για την καλή πρόγνωση, μεγάλη σημασία παίζει η πρώιμη διάγνωση» επισημαίνει και σημειώνει ότι η απεικονιστική διάγνωση του καρκίνου του μαστού έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο: «Σύμφωνα με τις πανευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές του 2020, όλες οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται από την ηλικία των 40 ετών και άνω σε μαστογραφία ανά 1 με 2 έτη. Μελέτες έδειξαν μείωση της θνησιμότητας με τη χρήση της μαστογραφίας κατά 25%. Ο ακτινογραφικά πυκνός μαστός όμως και οι ασθενείς κάτω των 40 ετών αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της μαστογραφίας (και της ψηφιακής). Συστήνεται η διενέργεια επιπρόσθετων εξετάσεων, όπως το σύγχρονο υπερηχογράφημα υψηλής ανάλυσης, το οποίο αποτελεί τη διαγνωστική μέθοδο εκλογής σε γυναίκες κάτω των 40 ετών ή με πυκνό μαστό. Αναγνωρίζει αλλοιώσεις κάτω των 5 χιλ. και αποτιτανώσεις εντός των γαλακτοφόρων πόρων. Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από τον τεχνολογικό εξοπλισμό και την εμπειρία του ιατρού. Πρόσθετες τεχνικές που βοηθούν είναι το έγχρωμο Doppler , η ελαστογραφία και η 3D υπερηχογραφία, η μαγνητική τομογραφία και η τομοσύνθεση. Μόλις διαγνωστεί το ύποπτο εύρημα (ψηλαφητό ή μη ) γίνεται σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές ιστολογική διάγνωση με σύστημα βιοψίας υπό υπερηχογραφική ή μαστογραφική καθοδήγηση, υπό τοπική αναισθησία, χωρίς νοσηλεία, ανώδυνα (όχι παρακέντηση με λεπτή βελόνη). Επί καλοήθους ευρήματος αποφεύγεται το περιττό χειρουργείο, ενώ επί κακοήθους η ιστολογική διάγνωση κατευθύνει τη θεραπευτική αντιμετώπιση, εξατομικευμένα για την κάθε ασθενή, με εξαιρετικά αποτελέσματα στην επιβίωση και στην ποιότητα ζωής. Παλαιότερες τακτικές, με τις οποίες η ασθενής μάθαινε τη διάγνωση μετά το χειρουργείο μέσω ταχείας βιοψίας, χωρίς ενημέρωση, χωρίς γνώση της βιολογίας του όγκου και χωρίς προεγχειρητικό σχεδιασμό, θεωρούνται ξεπερασμένες», λέει χαρακτηριστικά η Δρ. Ειρήνη Αγγελίδου-Χαιρέτη.


Περαιτέρω σημειώνει πως «στη χειρουργική θεραπεία, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο, διατηρούμε το μαστό στο 80% των περιπτώσεων με μεθόδους ογκοπλαστικής (δηλαδή τεχνικές πλαστικής χειρουργικής με έξυπνες τομές και εσωτερικές μεταφορές κρημνών μαζικού αδένα ή και δέρματος για κάλυψη του κενού που αφήνει η αφαίρεση του όγκου από το μαστό ή με τη μέθοδο της μείωσης ή της ανόρθωσης των μαστών). Στις περιπτώσεις που πρέπει να εφαρμοστεί η μαστεκτομή, η μοντέρνα τεχνική με διατήρηση δέρματος ή και θηλής και άμεση αποκατάσταση με προθέματα σιλικόνης, διατατήρες (expanders) ή μυοδερματικούς κρημνούς του σώματός μας (π.χ. από την πλάτη ή την κοιλία) προσφέρουν πολύ καλά αισθητικά αποτελέσματα. Έτσι η χειρουργική του μαστού δεν συνεπάγεται πλέον τον ακρωτηριασμό της γυναίκας, αλλά μία τεχνικά εξειδικευμένη, αισθητικά προσανατολισμένη επέμβαση που εξασφαλίζει ποιότητα ζωής. Σήμερα η χειρουργική του μαστού απαιτεί ειδική, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήσαμε στις 11-13 Μαΐου-2018, στο κέντρο μαστού μας, το 1ο Διεθνές Ελληνογερμανικό Σεμινάριο Ογκοπλαστικής Χειρουργικής του Μαστού, όπου επιδείξαμε με LIVE Χειρουργεία τις νεότερες χειρουργικές τεχνικές.

Με την ομάδα μου πραγματοποιούμε καθημερινά όλο το φάσμα των χειρουργικών επεμβάσεων καλοήθων και κακοήθων παθήσεων του μαστού, εφαρμόζοντας όλες τις σύγχρονες τεχνικές ογκοπλαστικής χειρουργικής, καθώς και την τεχνική του λεμφαδένα φρουρού, που αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη χειρουργική θεραπεία της μασχάλης στον καρκίνο του μαστού. Παράλληλα πραγματοποιούμε την πλέον σύγχρονη διαγνωστική και συμβουλευτική των παθήσεων του μαστού και την παρακολούθησή τους. Το ποσοστό ίασης των ασθενών μου είναι >97%! Με τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα και χειρουργικές τεχνικές, καθώς και την εξέλιξη της ακτινοθεραπείας και των συστηματικών θεραπειών (χημειοθεραπειών, ορμονικών χειρισμών, ανοσοθεραπειών και μοριακών θεραπειών) μπορεί να ιαθεί! Το άλφα και το ωμέγα στην προσπάθεια αυτή είναι η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία με ποσοστά ίασης άνω του 86% στα σύγχρονα κέντρα μαστού διεθνώς. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι ο προληπτικός ετήσιος έλεγχος σε ειδικό μαστολόγο σώζει ζωές!», καταλήγει η Δρ. Ειρήνη Αγγελίδου, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης ΙΑΣΩ Αθηνών και Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, εξειδικευμένη στον προγεννητικό έλεγχο στη Γερμανία και μέλος του FMF (Fetal medicine Foundation), εξειδικευμένη στη λαπαροσκοπική και ενδοσκοπική χειρουργική στη Γερμανία και μέλος της ευρωπαϊκής γυναικολογικής εταιρείας λαπαροσκόπησης-ενδοσκόπησης ESGE και τ. επιμελήτρια Προπαιδευτικής Πανεπιστημιακής Κλινικής Δρέσδης Γερμανίας και υπεύθυνη του Κέντρου Μαστού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου