ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ψεύτικη νίκη»: Το Ιράν βγάζει στη σέντρα τον Τραμπ – Τι ισχύει με τους όρους της συμφωνίας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Στιγμιότυπο οθόνης 2026-05-29, 9.35.35 μμ
Screenshot
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Το Ιράν αντε­πι­τί­θε­ται στους ισχυ­ρι­σμούς του Ντό­ναλντ Τραμπ σχε­τι­κά με τους όρους μιας εν­δε­χό­με­νης συμ­φω­νί­ας για τον πό­λε­μο, χα­ρα­κτη­ρί­ζο­ντας τις δη­λώ­σεις του ως «μείγ­μα αλή­θειας και ψε­μά­των».
  • Οι ιρα­νι­κές πηγές απορ­ρί­πτουν τον ισχυ­ρι­σμό ότι το εμπλου­τι­σμέ­νο υλικό του Ιράν θα κα­τα­στρα­φεί και επι­ση­μαί­νουν ότι οι όροι που έθεσε ο Τραμπ δεν αντι­κα­το­πτρί­ζουν τη συμ­φω­νία.
  • Ο Τραμπ προ­α­νήγ­γει­λε την άρση του ναυ­τι­κού απο­κλει­σμού του Ιράν και την ανά­γκη για άμεση απο­μά­κρυν­ση των υπο­βρύ­χιων ναρ­κών στο Στενό του Ορ­μούζ.
  • Ση­μα­ντι­κές δια­τά­ξεις της συμ­φω­νί­ας, όπως η απο­δέ­σμευ­ση ιρα­νι­κών πε­ριου­σια­κών στοι­χεί­ων και η κα­τά­παυ­ση του πυρός στο Λί­βα­νο, πα­ρα­λεί­φθη­καν από τις δη­λώ­σεις του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου.

Στην αντε­πί­θε­ση κατά του Ντό­ναλντ Τραμπ βγαί­νει το Ιράν, μετά τους ισχυ­ρι­σμούς του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου σχε­τι­κά με τους όρους μιας εν­δε­χό­με­νης συμ­φω­νί­ας που θα βάλει τέλος στον πό­λε­μο.

Το ημιε­πί­ση­μο ιρα­νι­κό πρα­κτο­ρείο ει­δή­σε­ων Fars επι­κα­λεί­ται καλά ενη­με­ρω­μέ­νες πηγές που απορ­ρί­πτουν την τε­λευ­ταία δή­λω­ση του Τραμπ σχε­τι­κά με τους όρους μιας εν­δε­χό­με­νης συμ­φω­νί­ας με το Ιράν, χα­ρα­κτη­ρί­ζο­ντάς την ως «μείγ­μα αλή­θειας και ψε­μά­των».

Σε πρό­σφα­τη ανάρ­τη­σή του στο Truth Social, οι ανώ­νυ­μες πηγές ανέ­φε­ραν ότι ο Τραμπ πα­ρα­ποί­η­σε βα­σι­κά στοι­χεία του σχε­δί­ου συμ­φω­νί­ας, σε μια προ­σπά­θεια να διεκ­δι­κή­σει μια «ψεύ­τι­κη νίκη».

Συ­γκε­κρι­μέ­να, σύμ­φω­να με το Al Jazeera, οι πηγές ανέ­φε­ραν ότι ο ισχυ­ρι­σμός του Τραμπ ότι το εμπλου­τι­σμέ­νο υλικό του Ιράν θα κα­τα­στρα­φεί είναι «ου­σια­στι­κά αβά­σι­μος», ενώ το ότι το Ιράν πρέ­πει να ανοί­ξει το Στενό του Ορ­μούζ χωρίς να χρε­ώ­νει τέλη δεν αντα­να­κλά­ται επί­σης στο σχέ­διο συμ­φω­νί­ας.

Οι πηγές πρό­σθε­σαν ότι ο Τραμπ πα­ρέ­λει­ψε να ανα­φερ­θεί σε άλλες ση­μα­ντι­κές δια­τά­ξεις του σχε­δί­ου συμ­φω­νί­ας, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της απο­δέ­σμευ­σης ιρα­νι­κών πε­ριου­σια­κών στοι­χεί­ων αξίας δι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δο­λα­ρί­ων και της πλή­ρους κα­τά­παυ­σης του πυρός στο Λί­βα­νο.

Οι όροι που έθεσε ο Τραμπ

Σήμα αντί­στρο­φης μέ­τρη­ση ςγια τις τε­λι­κές απο­φά­σεις σχε­τι­κά με το Ιράν έστει­λε ο Ντό­ναλντ Τραμπ, λέ­γο­ντας ότι έχει κρί­σι­μη σύ­σκε­ψη στην Αί­θου­σα Επι­χει­ρή­σε­ων.

Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ πε­ριέ­γρα­ψε τους έξι όρους, με έμ­φα­ση στο άνοιγ­μα των Στε­νών του Ορ­μούζ, αλλά και τα πυ­ρη­νι­κά.

Ο Τραμπ προ­α­νάγ­γει­λε την άρση του ναυ­τι­κού απο­κλει­σμού του Ιράν, το­νί­ζο­ντας ότι το εμπλου­τι­σμέ­νο ου­ρά­νιο της Τε­χε­ρά­νης «θα ανα­συρ­θεί από τις ΗΠΑ σε συ­νερ­γα­σία με το Ιράν και τον Διε­θνή Ορ­γα­νι­σμό Ατο­μι­κής Ενέρ­γειας και θα κα­τα­στρα­φεί».

Όπως τό­νι­σε, θα συ­γκλη­θεί συ­νε­δρί­α­ση στο δω­μά­τιο επι­χει­ρή­σε­ων του Λευ­κού Οίκου για να λάβει τε­λι­κή από­φα­ση σχε­τι­κά με μια συμ­φω­νία με το Ιράν.

Ανάρ­τη­ση Τραμπ

«Το Ιράν πρέ­πει να δε­σμευ­τεί ότι δεν θα απο­κτή­σει ποτέ πυ­ρη­νι­κό όπλο ή βόμβα. Το Στενό του Ορ­μούζ πρέ­πει να ανοί­ξει αμέ­σως, χωρίς διό­δια, για την απρό­σκο­πτη ναυ­τι­λια­κή κί­νη­ση και προς τις δύο κα­τευ­θύν­σεις. Όλες οι υπο­βρύ­χιες νάρ­κες (βόμ­βες), αν υπάρ­χουν, θα εξου­δε­τε­ρω­θούν (έχου­με ήδη απο­μα­κρύ­νει, μέσω ανα­τί­να­ξης, πολ­λές τέ­τοιες νάρ­κες με τα εξαι­ρε­τι­κά υπο­βρύ­χια ναρ­κα­λιευ­τι­κά μας.

Το Ιράν θα ολο­κλη­ρώ­σει την άμεση απο­μά­κρυν­ση και/ή την ανα­τί­να­ξη των όποιων ναρ­κών έχουν απο­μεί­νει, οι οποί­ες δεν θα είναι πολ­λές!). Τα πλοία που έχουν πα­γι­δευ­τεί στο Στενό λόγω του εκ­πλη­κτι­κού και άνευ προη­γου­μέ­νου Ναυ­τι­κού Απο­κλει­σμού μας, ο οποί­ος τώρα θα αρθεί, μπο­ρούν να ξε­κι­νή­σουν τη δια­δι­κα­σία της «επι­στρο­φής στο σπίτι!» Πείτε ΓΕΙΑ στις συ­ζύ­γους, τους συ­ζύ­γους, τους γο­νείς και τις οι­κο­γέ­νειές σας εκ μέ­ρους μου, του αγα­πη­μέ­νου σας Προ­έ­δρου! Το εμπλου­τι­σμέ­νο υλικό, που με­ρι­κές φορές ανα­φέ­ρε­ται ως «πυ­ρη­νι­κή σκόνη», το οποίο είναι θαμ­μέ­νο βαθιά υπό­γεια με σχε­δόν κα­ταρ­ρα­κω­μέ­να βουνά, που προ­κλή­θη­καν από την ισχυ­ρή επί­θε­ση των βομ­βαρ­δι­στι­κών B2 μας πριν από 11 μήνες, τα οποία βρί­σκο­νται από πάνω του, θα ανα­συρ­θεί από τις Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες (οι οποί­ες, όπως έχει συμ­φω­νη­θεί, είναι η μόνη χώρα, μαζί με την Κίνα, με τη μη­χα­νι­κή ικα­νό­τη­τα να το πρά­ξει!), σε στενή συ­νερ­γα­σία και συ­ντο­νι­σμό με την Ισλα­μι­κή Δη­μο­κρα­τία του Ιράν, καθώς και με τον Διε­θνή Ορ­γα­νι­σμό Ατο­μι­κής Ενέρ­γειας, και θα ΚΑ­ΤΑ­ΣΤΡΑ­ΦΕΙ.

 

Δεν θα ανταλ­λα­γούν χρή­μα­τα, μέχρι νε­ω­τέ­ρας. Έχουν συμ­φω­νη­θεί και άλλα θέ­μα­τα, πολύ μι­κρό­τε­ρης ση­μα­σί­ας. Θα συ­να­ντη­θώ τώρα, στην Αί­θου­σα Επι­χει­ρή­σε­ων, για να λάβω την τε­λι­κή από­φα­ση».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.