Θύμα «Νιγηριανής απάτης» ή «απάτης 419», με απατηλά μηνύματα, μέσω του facebook, έπεσε γνωστή λογίστρια του νησιού, πρώην αντιδήμαρχος καποδιστριακού δήμου, που δραστηριοποιείται στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Η έρευνα για την υπόθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οι δράστες βρίσκονται στην Ινδονησία και στην Τζακάρτα.
Έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία δικαστικής συνδρομής μέσω της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Οι Νιγηριανές απάτες ή «απάτες 419» οργιάζουν, και τα σενάρια προσέγγισης πραγματικά είναι… αξιοζήλευτα, εφόσον οι οργανωμένοι απατεώνες καταφέρνουν και αποσπούν σημαντικά ποσά από τα θύματά τους, εκ των οποίων πολλοί είναι Έλληνες.
Καθημερινά πολλοί Έλληνες γίνονται συγκεκριμένα αποδέκτες ηλεκτρονικών μηνυμάτων μέσω emails, facebook και άλλους διαδικτυακούς τόπους, όπου οι ¨μετρ¨ του είδους, τους πείθουν με σκοπό πλέον να αποσπάσουν ακόμα και 1.000 ευρώ. Χρηματικό ποσό που δεν εγείρει το ενδιαφέρον των διωκτικών αρχών, αφού ακόμα και η Ιντερπόλ ασχολείται με απάτες άνω των 5.000 ευρώ.

Στην Νιγηρία, από πολύ μικροί εκπαιδεύονται και αποκτούν ιδιαίτερη έφεση σε κομπίνες, εφόσον με την τακτική που ακολουθούν, έχει αποδειχθεί ότι η μέθοδός τους είναι κατά 70% αποτελεσματική.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε καθημερινή βάση δέχεται καταγγελίες για μικροποσά κακουργηματικής απάτης, για τα οποία δεν μπορεί όμως να επιληφθεί.
Οι κακοποιοί αποστέλλουν συνήθως, μηνύματα σε τυχαίους χρήστες του διαδικτύου, με τα οποία τους πληροφορούν ότι κάποιος κάτοχος ιδιαίτερα μεγάλης περιουσίας έχει αποβιώσει και είτε δεν υπάρχει κάποιος κληρονόμος και ο παραλήπτης του μηνύματος έχει επιλεγεί ούτως ώστε να κληρονομήσει αυτός την περιουσία, είτε για να καταστεί δυνατό να αποδεσμευτεί η περιουσία, χρειάζεται αυτή να μεταφερθεί σε τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού και ο παραλήπτης του μηνύματος ενημερώνεται ότι εάν διαθέσει το λογαριασμό του, θα αποκτήσει κάποιο ποσοστό επί της περιουσίας αυτής.

Σε άλλες περιπτώσεις, άτομα από τη Νιγηρία αναζητούν τη βοήθεια επιχειρηματιών ή ελεύθερων επαγγελματιών με σκοπό να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους, τα οποία προέρχονται από εγκληματικές πράξεις (λαθρεμπόριο, απάτες, δωροδοκία κλπ.), υποσχόμενοι για τη συνεργασία αυτή υψηλό ποσοστό αμοιβής.
Για το σκοπό αυτό, κάνουν χρήση τίτλων επίσημων φορέων της χώρας τους (Υπουργεία, Κεντρική Τράπεζα, Εθνική Εταιρεία Πετρελαίων Νιγηρίας κλπ.), χρησιμοποιούν τίτλους κυβερνητικών ή στρατιωτικών παραγόντων με υπαρκτά και ψεύτικα ονόματα ή προφασίζονται σχέση με «διάσημα» ή «σημαντικά» πρόσωπα.

Η απάτη έγκειται στο γεγονός ότι οι αποστολείς των μηνυμάτων ζητούν από τους παραλήπτες να τους γνωστοποιήσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία των τραπεζικού λογαριασμού και πιστωτικής κάρτας κλπ. προκειμένου να επιτευχθεί η συνεργασία τους και η αποκόμιση των χρηματικών ποσών.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η πρώην αντιδήμαρχος έλαβε το Σεπτέμβριο του 2013 μήνυμα στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook από άτομο το όνομα του οποίου ήταν «George Wilson» το οποίο, στα αγγλικά, της συστήθηκε ως στρατηγός των Η.Π.Α. και ότι βρίσκεται στο Αφγανιστάν.
Υποστήριξε ότι έχει 12.000.000 δολάρια τα οποία, λόγω του πολέμου, δε μπορεί να στείλει μέσω τράπεζας του Αφγανιστάν σε άλλη τράπεζα εξωτερικού.
Ο μόνος τρόπος για να μεταφερθούν τα χρήματα από το Αφγανιστάν ήταν, όπως έγγραφε, μέσω της διπλωματικής οδού. Ζήτησε, λοιπόν, τη βοήθειά της αντιδημάρχου γι αυτό.

Συγκεκριμένα ήθελε να είναι το πρόσωπο που θα συναντούσε ο διπλωμάτης στην Ελλάδα και θα της έδινε τα χρήματα.

Γι’ αυτό το σκοπό εκείνη θα εισέπραττε ως αμοιβή το ποσό των 3.000.000 δολαρίων και τα υπόλοιπα, θα τα έδινε, στον «George Wilson», όταν έφευγε από το Αφγανιστάν και έρχονταν στην Ελλάδα.
Της ζήτησε ακόμη να του στείλει και κάποια προσωπικά στοιχεία της και τον αριθμό του τηλεφώνου της.

Η επικοινωνία τους συνεχίστηκε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μεταξύ άλλων έλαβε ένα μήνυμα από τον απατεώνα που την πληροφορούσε ότι ο διπλωμάτης είχε ξεκινήσει από το Αφγανιστάν και θα έρχονταν στη Ρόδο μέσω Ινδονησίας. Ο διπλωμάτης αυτός ονομαζόταν σύμφωνα με το μήνυμα “Zani Morriz”.

Την 9η Σεπτεμβρίου 2013 δέχθηκε τηλεφώνημα στο κινητό της τηλέφωνο από άντρα ο οποίος της παρουσιάστηκε ως ο διπλωμάτης και της είπε ότι βρίσκεται στην Τζακάρτα, στο αεροδρόμιο και της ζήτησε να του στείλει 5.500 ευρώ για να εκτελωνίσει το πακέτο.

Της έστειλε ένα μήνυμα στο κινητό της τηλέφωνο δίνοντας της οδηγίες για να στείλει τα χρήματα μέσω της εταιρείας Western Union σε ένα άτομο ονόματι Lyra Asia.

H πρώην αντιδήμαρχος προέβη στη μεταφορά και απέστειλε στον απατεώνα με sms τον αύξοντα αριθμό στο παραστατικό της μεταφοράς για να εισπράξει τα χρήματα.

Ακολούθως έλαβε ένα νέο μήνυμα στο κινητό της που της έλεγε να διαβάσει το email της. Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της, της είχε αποστείλει ένα έγγραφο που εφέρετο ως πιστοποιητικό δημόσιας αρχής στο οποίο αναφερόταν ότι για να “φύγουν” τα χρήματα από το αεροδρόμιο έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 22.600 ευρώ προκειμένου να εκδοθεί ένα πιστοποιητικό το οποίο θα βεβαιώνει ότι δεν πρόκειται για χρήματα από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Το θύμα απάντησε ότι δεν είχε τη δυνατότητα να καταθέσει το συγκεκριμένο ποσό και μετά από συνεννόηση συμφώνησε να στείλει ακόμη 1.000 ευρώ.
Ο απατεώνας ζητούσε 5.000 ευρώ και όταν αρνήθηκε έκτοτε σταμάτησε κάθε επικοινωνία μεταξύ τους!!

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ