Στο κόκκινο βρίσκεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς με την Αθήνα να αναζητά την ύστατη στιγμή πολιτική λύση με στήριξη από Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες. Μετά τα «ναυάγια» των τηλεδιασκέψεων του EuroWorkingGroup, το σημερινό Eurogroup που θεωρητικά θα έδινε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ βρίσκεται στον αέρα. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της WSJ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να δώσουν σήμερα, Δευτέρα, το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Το δημοσίευμα που επικαλείται αξιωματούχους της ΕΕ, αναφέρει ότι θα δοθεί νέα προθεσμία για συμφωνία επί των εκκρεμοτήτων -κυρίως τα «κόκκινα» δάνεια- έως την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτούς, την Παρασκευή ανώτερα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να εξετάσουν την πρόοδο των συνομιλιών.

Το βασικότερο εμπόδιο που για την ώρα φαίνεται να είναι ανυπέρβλητο, είναι τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας καθώς όλες οι προτάσεις που κατέθεσε η Αθήνα δεν έγιναν δεκτές από το Κουαρτέτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις έως τώρα διαπραγματεύσεις για τους πλειστηριασμούς επικρατεί χάος και ουσιαστική διάσταση απόψεων, παρόλο που έχει επιχειρηθεί να βρεθεί σύγκλιση.

Η ελληνική πλευρά αν και επισήμως φαίνεται να μην κάνει πίσω από τα αρχικά της κριτήρια, σε επίπεδο διαπραγμάτευσης φέρεται να είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο η αντικειμενική αξία του ακινήτου να υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ με προσαύξηση 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για το παιδί.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Euroworking Group έδωσε περιθώριο έως την ερχόμενη Τετάρτη να κλείσει το θέμα των κόκκινων δανείων και όλων των άλλων εκκρεμοτήτων του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων έτσι ώστε να συνεδριάσει εκ νέου μέχρι την Παρασκευή.

Με αυτά τα δεδομένα έγινε η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ-Ολάντ και Γιούνκερ με το Βερολίνο όμως να εκφράζει και πάλι επιφυλάξεις τηρώντας την πιο σκληρή στάση.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το βράδυ ότι δεν έχει υπάρξει προς το παρόν επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση καλείται να ξεπεράσει τον σκόπελο ο οποίος είναι ο πρώτος σε μια σειρά από άλλα εμπόδια που θα ακολουθήσουν στην πορεία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, την εκταμίευση των δύο δόσεων – 2 και 1 δισ. ευρώ – την απελευθέρωση των 10 δισ. και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.Ενώ παραμένει ακόμη ανοικτός ο κατάλογος των πρώτων προαπαιτούμενων στο προσκήνιο έρχεται το επόμενο πακέτο με τα προαπαιτούμενα το οποίο βάσει της συμφωνίας θα πρέπει να κλείσει και αυτό εντός του μήνα.

Ο Γολγοθάς περιλαμβάνει:

Σύνταξη και κατάθεση κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, την κατάθεση του ασφαλιστικού, και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2016-2019, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα μέτρα για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων της 3ετίας.

Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για το χρέος χωρίς υλοποίηση των προαπαιτούμενων

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που περιλαμβάνει την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσει η κυβέρνηση να κυνηγήσει τη συζήτηση για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.

Οι δυσκολίες εξεύρεσης «ισοδύναμων» ή άλλων μέτρων θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες, καθώς και τα ποσά θα είναι μεγαλύτερα και οι κοινωνικές ομάδες κατά των οποίων θα κληθεί να στραφεί η κυβέρνηση «υπερφορτωμένες» από βάρη.

Μόνο από το νέο φορολογικό πρέπει να εξευρεθούν πόροι που να αντιστοιχούν κοντά στο 1% του ΑΕΠ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ και το ασφαλιστικό «απαιτεί» περικοπές ή πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ προκειμένου από τη μία να καλυφθούν τα ελλείμματα και από την άλλη να μην τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Οι διαφωνίες με τους δανειστές και όσον αφορά το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων, έχουν ήδη αρχίσει να προκύπτουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τους στόχους του μεσοπρόθεσμου (σ.σ.: προβλέψεις για την ανάπτυξη, περιεχόμενο του βασικού σεναρίου, δηλαδή του δημοσιονομικού αποτελέσματος που μπορεί να προκύψει χωρίς λήψη πρόσθετων μέτρων), με αποτέλεσμα η κατάθεση του 4ετούς σχεδίου (το οποίο θα περιέχει διαφοροποιημένες εκτιμήσεις ακόμη και για το 2016 συγκριτικά με αυτές που ενσωματώθηκαν στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στις αρχές Οκτωβρίου στη Βουλή) να μετατίθεται χρονικά προς το τέλος του μήνα.

Η λίστα με τα νέα 35 προαπαιτούμενα

1 Καταθέσεις εξωτερικού: Κατάρτιση συνολικού σχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με βάση την αποτελεσματική διυπηρεσιακή συνεργασία, το οποίο θα περιλαμβάνει: Τον εντοπισμό των μη δηλωμένων καταθέσεων μέσω ελέγχων των τραπεζικών συναλλαγών σε τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τη θέσπιση προγράμματος εθελοντικής γνωστοποίησης με κατάλληλες κυρώσεις, κατάλληλα κίνητρα και διαδικασίες επαλήθευσης, σύμφωνα με τη διεθνή βέλτιστη πρακτική και χωρίς καμία αμνηστευτική διάταξη. Αίτημα προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την παροχή δεδομένων περί ιδιοκτησίας και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων από Ελληνες πολίτες, καθώς και τον τρόπο χρησιμοποίησης των δεδομένων αυτών.

2 Περιουσιολόγιο: Την καθιέρωση περιουσιολογίου και τη βελτίωση της παρακολούθησης.

3 Λαθρεμπόριο καυσίμων: Θέσπιση μέτρων για τον εντοπισμό δεξαμενών αποθήκευσης (σταθερών ή κινητών), για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων.

4 Βάση δεδομένων για ενδοομιλικές συναλλαγές: Δημιουργία βάσης δεδομένων για την παρακολούθηση των ισολογισμών μητρικών και θυγατρικών επιχειρήσεων για τη βελτίωση των κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου για τις ενδοομιλικές συναλλαγές.

5 Παραγραφή υποθέσεων: Θέσπιση μέτρων για την ιεράρχηση των φορολογικών ελέγχων με βάση την ανάλυση κινδύνου και όχι, όπως συμβαίνει σήμερα, την αρχαιότητα (δηλ. το έτος παραγραφής).

6 Ανασφάλιστα οχήματα: Λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για την έγκαιρη είσπραξη των προστίμων για ανασφάλιστα οχήματα.

7 ΚΤΕΟ: Λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για την έγκαιρη είσπραξη των προστίμων για τη μη πραγματοποίηση υποχρεωτικών τεχνικών ελέγχων οχημάτων (ΚΤΕΟ).

8 Συχνότητες: Λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για την έγκαιρη είσπραξη των εισφορών για τη χρήση συχνοτήτων χωρίς άδεια.

9 Προκαταβολές φορολογικών διαφορών: Επιβολή, εφόσον είναι νομίμως δυνατόν, της προκαταβολικής είσπραξης σε περιπτώσεις φορολογικών διαφορών.

10 Φορολογία εισοδήματος: Μεταρρύθμιση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος με αλλαγές στην κλίμακα και το αφορολόγητο.

11 Φορολογία αγροτών: Σταδιακή κατάργηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017.

12 Τυχερά παιχνίδια: Επέκταση της φορολόγησης των μικτών εσόδων από τυχερά παιχνίδια (GGR), ύψους 30%, στα παιχνίδια VTL που αναμένεται ότι θα εγκατασταθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το 2016.

13 Ενοίκια: Αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια, για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στο 35% (από 33%).

14 Ναυτιλία: Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης του ναυτιλιακού κλάδου.

15 Επίδομα θέρμανσης: Καλύτερη στόχευση της επιλεξιμότητας ώστε να μειωθούν κατά το ήμισυ οι δαπάνες για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.

16 Επιστροφές φόρου: Απλοποίηση του χρονοδιαγράμματος σχετικά με την πίστωση φόρου για τη φορολογία εισοδήματος.

17 Εισφορά αλληλεγγύης: Αναμόρφωση και ενσωμάτωση στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος της εισφοράς αλληλεγγύης επί του εισοδήματος, από το 2016, ώστε να επιτυγχάνεται με αποτελεσματικότερο τρόπο η προοδευτικότητα του συστήματος φορολογίας εισοδήματος.

18 Φοροαπαλλαγές: Εντοπισμός όλων των κινήτρων που αφορούν τη φορολόγηση εισοδήματος των επιχειρήσεων και ενσωμάτωση των εξαιρέσεων από τη φορολόγηση στον ΚΦΕ, καταργώντας εκείνες που κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες.

19 Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης: Επανεξέταση και μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών της φορολογικής διοίκησης για την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς.

20 Ελεγχοι στην έδρα: Εξασφάλιση της επαρκούς πρόσβασης της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων εγκαίρως και για σκοπούς επιβολής του νόμου.

21 Συλλογικές επενδύσεις: Επανεξέταση του πλαισίου φορολογίας κεφαλαίου και επεξεργασία του φορολογικού πλαισίου για τους φορείς συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες σε αυτούς, σύμφωνα με τον ΚΦΕ και τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.

22 Παρακράτηση φόρου τεχνικών υπηρεσιών: Επανεξέταση της παρακράτησης φόρου επί των τεχνικών υπηρεσιών.

23 Τεκμήρια: Επανεξέταση της λειτουργίας της εναλλακτικής ελάχιστης φορολογίας (συμπεριλαμβανομένης της διόρθωσης τυχόν υπαναχωρήσεων).

24 Φοροαποφυγή: Εκμηδενισμός των δυνατοτήτων αποφυγής της φορολογίας εισοδήματος. Μέτρα για φορολογική συμμόρφωση. Εγκριση από την κυβέρνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.

25 Πλαστικό χρήμα: Επεξεργασία από την κυβέρνηση, με την Τράπεζα της Ελλάδας ΕΛΛ+1,47% και τον ιδιωτικό τομέα, κοστολογημένου σχεδίου για την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών, με την εφαρμογή να αρχίζει από τον Μάρτιο του 2016.

26 Μαύρες λίστες: Δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση του καταλόγου οφειλετών για οφειλές από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που εκκρεμούν για περισσότερο από τρεις μήνες.

27 Φορολογικό πιστοποιητικό: Μείωση -λαμβάνοντας υπόψη την τεχνική βοήθεια- των περιορισμών στη διεξαγωγή ελέγχων των φορολογικών δηλώσεων, με την επιφύλαξη του συστήματος εξωτερικού φορολογικού πιστοποιητικού.

28 Διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών: Βελτίωση των κανόνων περί διαγραφής μη εισπράξιμων φόρων.

29 Ελεγκτές: Αφαίρεση της προσωπικής αστικής ευθύνης των φορολογικών υπαλλήλων για τη λήψη μέτρων είσπραξης παλαιών οφειλών.

30 Εθνική στρατηγική εισπράξεων: Πρόταση και εφαρμογή εντός του 2016 εθνικής στρατηγικής είσπραξης, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω αυτοματοποίησης της είσπραξης οφειλών.

31Μητρώα ΦΠΑ: Θέσπιση νομοθεσίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών διαγραφής και τον περιορισμό της επανεγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ για την προστασία των εσόδων από τον ΦΠΑ.

32 Απάτη ΦΠΑ: Θέσπιση της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για τη σημαντική ενίσχυση της αναδιοργάνωσης του τμήματος επιβολής του ΦΠΑ, προκειμένου να ενισχυθεί η επιβολή του ΦΠΑ και να καταπολεμηθεί η αλυσιδωτή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ (τύπου «καρουσέλ»).

33 Αύξηση ορίου απαλλαγής ΦΠΑ: Υποβολή αιτήματος στην Επιτροπή ΦΠΑ της Ε.Ε. και εκπόνηση αξιολόγησης των επιπτώσεων που θα έχει η αύξηση του κατώτατου ορίου ΦΠΑ στα 25.000 ευρώ.

34 Εισπράξεις μεγάλων οφειλών: Ενίσχυση της Μονάδας Μεγάλων Οφειλετών (ΕΜΕΙΣ), για τη βελτίωση της ικανότητάς της επί θεμάτων που αφορούν την εκκαθάριση και την είσπραξη φόρων, καθώς και στελέχωσή της -με ιδιαίτερα ικανούς νομικούς συμβούλους, υποστηριζόμενους από διεθνή ανεξάρτητη εταιρεία εμπειρογνωμόνων- για την εκτίμηση της βιωσιμότητας των οφειλετών.

35 Αυτονομία ΓΓΔΕ: Θέσπιση νομοθεσίας για την ίδρυση αυτόνομου φορέα εσόδων, με την οποία θα προσδιορίζονται: α) η νομική μορφή, η οργάνωση, το καθεστώς και το πεδίο άσκησης των αρμοδιοτήτων του φορέα,

β) οι εξουσίες και οι λειτουργίες του διευθύνοντος συμβούλου και του ανεξάρτητου διοικητικού συμβουλίου,

γ) η σχέση με το υπουργείο Οικονομικών και άλλους κυβερνητικούς φορείς,

δ) η ευελιξία όσον αφορά τους ανθρώπινους πόρους του φορέα και η σχέση του με δημόσια διοίκηση,

ε) η αυτονομία του προϋπολογισμού του, με τη δική του Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) και νέο τρόπο χρηματοδότησης για την εναρμόνιση των κινήτρων με την είσπραξη των εσόδων και για τη διασφάλιση της προβλεψιμότητας και της ευελιξίας του προϋπολογισμού, στ) υποβολή εκθέσεων στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο

thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ