Ειδήσεις

Εκπαιδευτική γέφυρα Ελλάδας – ΗΠΑ

H «εκπαιδευτική σχέση» Ελλάδας – ΗΠΑ ενισχύεται τα τελευταία χρόνια, εντυπωσιάζοντας. Η Ελλάδα κεντρίζει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων νέων που επιλέγουν τη χώρα μας για εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά εντυπωσιακό είναι επίσης ότι εν μέσω κρίσης έχει αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων που επιλέγουν τις ΗΠΑ για σπουδές.

Ειδικότερα, πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια διοργανώνουν επιμορφωτικά σεμινάρια ή και μαθήματα στη χώρα μας που κυμαίνονται από μερικές εβδομάδες έως ένα ολόκληρο εξαμηνιαίο πρόγραμμα  σπουδών. Οι Αμερικανοί φοιτητές και καθηγητές που έρχονται μέσω τέτοιων προγραμμάτων στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Από το 2013 μέχρι το 2015 παρατηρείται αύξηση 51,5%. Σύμφωνα με το ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα, τα στοιχεία του Institute for International Education (IIE) (δημοσιεύονται στο έγκριτο έντυπο Open Doors) κάνουν λόγο για 3.628 φοιτητές στην Ελλάδα για το 2015-2016. Και τα οφέλη μιας τέτοιας «ανταλλαγής» είναι πολλά για την Ελλάδα. Πέραν από τη σημαντική εισροή συναλλάγματος, οι επισκέπτες αυτοί γίνονται και πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό και δη στις ΗΠΑ, μελλοντικοί συνεργάτες με ελληνικούς φορείς, οργανισμούς και πανεπιστήμια, καθώς θα ταξιδέψουν οι ίδιοι, οι γνωστοί και οι φίλοι τους στην Ελλάδα για να γνωρίσουν καλύτερα τη χώρα μας.

«Το ίδρυμα Fulbright λειτουργεί ως πηγή πληροφοριών για Αμερικανούς εκπαιδευτικούς, επιστήμονες και φοιτητές  που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την Ελλάδα ως εκπαιδευτικό προορισμό. Η ευρύτερη πολιτική των ΗΠΑ για την εκπαίδευση παρέχει ευκαιρίες σε εκπαιδευτικούς  να γνωρίσουν και κατανοήσουν άλλες χώρες και τον πολιτισμό τους μέσα από επιμορφωτικά προγράμματα. Επίσης, έχει ως στόχο μέχρι το 2020, με το πρόγραμμα Generation Study Abroad να διπλασιάσει τον αριθμό των Αμερικανών φοιτητών που επισκέπτονται άλλες χώρες μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων», αναφέρει στην «Κ» η κ. Αρτεμις Ζενέτου, υπεύθυνη του ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του IIE, τα τελευταία οκτώ και πλέον χρόνια, το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τις σπουδές στις ΗΠΑ παρουσιάζει αυξητική τάση. Μεταξύ του 2010-2016 οι Ελληνες φοιτητές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 17,3%  και το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, ο συνολικός αριθμός Ελλήνων φοιτητών στις ΗΠΑ είναι 2.199.  Πάνω από 700 φοιτητές σπουδάζουν σε προπτυχιακά προγράμματα, ενώ περίπου 1.100 είναι σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών. Γύρω στους 400 Ελληνες κάνουν πρακτική άσκηση ή παρακολουθούν μικρής διάρκειας προγράμματα. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο Νικόλαος Τουρίδης, εκπαιδευτικός σύμβουλος του ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα, οι «προπτυχιακοί» στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία 5 χρόνια (κατά 53,2%), ενώ οι μεταπτυχιακοί/διδακτορικοί φοιτητές μας παραμένουν σε σχετικά παρόμοια μεγέθη σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια».

Παρουσίαση

Το πανόραμα των σπουδών στις ΗΠΑ (προϋποθέσεις εισαγωγής, κόστος ζωής, παροχές φοιτητικής μέριμνας) θα παρουσιαστεί την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στην 23η Ετήσια Εκθεση Αμερικανικών Πανεπιστημίων στο ξενοδοχείο Crowne Plaza από τις 4 μ.μ. έως τις 8 μ.μ (με είσοδο ελεύθερη). Εκπρόσωποι και απόφοιτοι από πανεπιστήμια των ΗΠΑ θα παρέχουν πληροφορίες για τα προγράμματα σπουδών τους σε προπτυχιακά, μεταπτυχιακά αλλά και τις υποτροφίες Fulbright, ενώ οι υπεύθυνοι του ETS θα κατευθύνουν στα σωστά βήματα τους ενδιαφερομένους για τις υποτροφίες του σε Ελληνες και Αμερικανούς πολίτες-φοιτητές, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες και καλλιτέχνες.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου