Συνέντευξη στη
Πέγκυ Ντόκου

Το γεγονός πως ολόκληρος ο Νομός Δωδεκανήσου έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά αναπληρωτών στην Ελλάδα, με μέσο όρο το 48% (!) υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στην «δ», η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Επαρχίας Λέρου – Καλύμνου κα Κατερίνα Εμμανουήλ.
Επιπλέον, μιλάει για τον μειωμένο ΦΠΑ λέγοντας πως «για τα νησιά δεν είναι πολυτέλεια – είναι υποχρέωση του Κράτους στο όνομα της ισονομίας και ισοπολιτείας, που οφείλει στους νησιώτες» ενώ για το προσφυγικό, το οποίο αντιμετωπίζει η Λέρος εδώ και χρόνια, δηλώνει πως «Ένα «hot spot» όσο καλά και αν θεωρήσουμε ότι μπορεί να λειτουργεί, δεν παύει να παραμένει μια αποθήκη ψυχών σε ένα νησί ήδη βαριά στιγματισμένο».
Αναφορικά με το όνομά της που ακούγεται για το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές, η κα Εμμανουήλ ξεκεθαρίζει πως «Έχω θέσει τον εαυτό μου στη διάθεση του Προέδρου μας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να συμβάλω κι εγώ με τη συμμετοχή μου, ώστε η μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας να είναι η επόμενη Κυβέρνηση».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
Κυρία Εμμανουήλ, να μιλήσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας. Εσείς γνωρίζετε καλά τα προβλήματα στην δύσκολη περιοχή της Επαρχίας Λέρου – Καλύμνου με τις κενές θέσεις σε δασκάλους και νηπιαγωγούς και θα ήθελα να μας δώσετε μια εικόνα.
Όχι μόνο τα νησιά της επαρχίας Καλύμνου, αλλά ολόκληρος ο νομός μας έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά αναπληρωτών στην Ελλάδα. Ο μέσος όρος αναπληρωτών στα Δωδεκάνησα αγγίζει το 48%, ενώ είναι πολλά τα σχολεία στα οποία οι αναπληρωτές ξεπερνούν το 60% του διδακτικού προσωπικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.Όσο λοιπόν, τα ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι αυτά, δυστυχώς τα προβλήματα θα παραμένουν μεγάλα. Προβλήματα τόσο στην έγκαιρη, όσο και στην πλήρη κάλυψη των κενών της γενικής και της ειδικής αγωγής.
Δημιουργεί επίσης έντονο προβληματισμό και ανησυχία για τις μελλοντικές προσλήψεις αναπληρωτών, η εξάντληση των χρηματικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με δεδομένο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι αναπληρωτές προσλαμβάνονται μέσω ΕΣΠΑ. Είναι γενικευμένος δηλαδή ο φόβος για το πώς θα διαχειριστούμε μελλοντικές ανάγκες, αν έχουμε ξοδέψει εμπροσθοβαρώς τα απαιτούμενα κονδύλια. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ορθολογική διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτά και έχουν τα παιδιά μας δασκάλους) για να υπάρχουν επαρκείς πόροι μέχρι την ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου.
Το πρόβλημα της αδιοριστίας μόνιμων εκπαιδευτικών αφορά όλους. Αφορά τους αναπληρωτές, τους μόνιμους, αφορά την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, αφορά τους γονείς, αφορά ολόκληρο το εκπαιδευτικό μας σύστημα και κατ’ επέκταση αφορά τα ίδια μας τα παιδιά!!!
• Το Υπουργείο Παιδείας, κάθε εξάμηνο σχεδόν τα τελευταία χρόνια, ανακοινώνει προσλήψεις αλλά μόνον αναπληρωτών. Είναι αρκετό αυτό για την επαρκή διδασκαλία των παιδιών;
Δυστυχώς μετά τις 15.000 προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών του κ. Φίλη, περάσαμε στις προεκλογικές εξαγγελίες των 9.750 προσλήψεων του κ. Γαβρόγλου. Συνολικά οι υπουργοί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Φίλης, Μπαλτάς, Κουράκης Βερναρδάκης, Γαβρόγλου) έχουν υποσχεθεί περί τους 60.000 μόνιμους διορισμούς στο χώρο της εκπαίδευσης.
Για να φτάσουμε πριν λίγες μόλις ημέρες, να διαβάσουμε έκπληκτοι την (με Αρ. Πράξης 23) απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 27-12-2018, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται η αναστολή διορισμών στο δημόσιο για όλο το 2019, μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού. Και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε σε τι βαθμό και αν, η συγκεκριμένη απόφαση, επηρεάζει τους διορισμούς που πρόσφατα εξήγγειλε ο κ. Γαβρόγλου στη Γενική και στην Ειδική Αγωγή.
Από τη μια, πλειοδοσία παροχών, ρουσφετολογικές διατάξεις και διορισμοί συγγενών και φίλων παντού…. και από την άλλη, κόβουν κάθε ελπίδα για διορισμό σε τόσους νέους ανθρώπους, που τόσα χρόνια τους εμπαίζουν με φρούδες υποσχέσεις!!!!
Κι επειδή αυτή η Κυβέρνηση ενεργεί τόσο πρόχειρα και καιροσκοπικά,
καθόλου απίθανο, να το πάρει πίσω και να πανηγυρίσει κιόλας, όπως έχει κάνει με τόσα άλλα! Δεν είναι άλλωστε πολύς ο καιρός, που πανηγύρισε τη μή περικοπή των συντάξεων, την οποία όμως η ίδια είχε ψηφίσει… Πανηγύρισε πρόσφατα και την παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο, του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την κατάργηση όμως του οποίου πάλι η ίδια ψήφισε… Θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα!!!! Και το εμπόριο ελπίδας συνεχίζεται!
Δυστυχώς το κράτος, έχει οδηγήσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς-συναδέλφους σε εργασιακή ομηρία. Τους χρησιμοποιεί πολλά χρόνια τώρα, για να στηρίξουν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, χωρίς μάλιστα να τους παρέχει τα αυτονόητα εργασιακά τους δικαιώματα, ενώ συνεχίζει να τους εμπαίζει στο θέμα των μόνιμων διορισμών. Εμπαίζει όμως μαζί ολόκληρη την κοινωνία!
• Να περάσουμε στα θέματα της περιοχής μας. Μετά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου. Τελικά, στην πράξη, μπορεί να «αντισταθμίσει» τις απώλειες;
Με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά η Κυβέρνηση ουσιαστικά καταργεί και διαγράφει τη νησιωτικότητα. Η επιβολή ίδιων συντελεστών ΦΠΑ σε όλη την επικράτεια, δηλώνει ακριβώς αυτό:
την άνιση και άδικη μεταχείριση των νησιών μας!!!
Καμία ελάφρυνση σε όσους σηκώνουν τα βάρη, σε όσους με τεράστια αποθέματα ψυχής, αντέχουν την κρατική αναλγησία.
Καμία κατανόηση σε όσους το κράτος δεν παρέχει τις στοιχειώδεις παροχές, που οφείλει. Γιατί οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά δεν είναι πολυτέλεια. Είναι υποχρέωση του Κράτους στο όνομα της ισονομίας και ισοπολιτείας, που οφείλει στους νησιώτες, για όσα τους στερεί.
Ιδιαίτερα τα μικρά νησιά, που βρίσκονται στο έλεος του Θεού και των καιρικών συνθηκών βιώνουν την εγκατάλειψη και την αναλγησία των αποφάσεων μιας κυβέρνησης ανίκανης να κατανοήσει τα αυτονόητα!!! Τα νησιά του Αιγαίου δυστυχώς βρίσκονται έρμαιο του κάθε λογής ανεκδιήγητου, που τυγχάνει να ασκεί διοίκηση.
Ειδικά τη χειμερινή περίοδο, που οι κακοκαιρίες δεν επιτρέπουν την ελεύθερη μετάβαση των νησιωτών, από και προς άλλους προορισμούς, τα νησιά μας είναι απομονωμένα και οι νησιώτες καταδικασμένοι να βιώνουν την εγκατάλειψη ενός Κράτους, που τους οφείλει πολλά.
Και το δήθεν χάιδεμα των νησιών, που έχουν hotspot, με μία ακόμα παράταση έξι μηνών, αποτελεί τον απόλυτο εμπαιγμό στους νησιώτες!
Μακάρι η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου να λειτουργήσει θετικά και κυρίως προς όφελος των νησιωτών μας. Θα είχε όμως πολύ μεγαλύτερη αξία αν η εφαρμογή του γινόταν συμπληρωματικά με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Γιατί κανένα μεταφορικό ισοδύναμο δεν μπορεί να αντισταθμίσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, όταν μάλιστα αυτό, ακόμα και τώρα, δεν έχει κοστολογηθεί. Έχουν ξεκινήσει την εφαρμογή ενός μέτρου, το οποίο δεν ξέρουν πόσο θα κοστίσει.
• Το προσφυγικό, παραμένει ένα ζήτημα. Η Λέρος φιλοξένησε μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών ενώ διαθέτει το «hot spot» το οποίο, φυσικά, δεν αποτελεί πανάκεια. Πώς είναι τα πράγματα στο νησί;
Ένα «hot spot» όσο καλά και αν θεωρήσουμε ότι μπορεί να λειτουργεί, δεν παύει να παραμένει μια αποθήκη ψυχών σε ένα νησί ήδη βαριά στιγματισμένο.Πρόκειται για ένα βάρος δυσανάλογο του πληθυσμού του νησιού και που δεν ξέρουμε στην περίπτωση που αυξηθούν οι προσφυγικές ροές ποια θα είναι η εξέλιξη, δεδομένου ότι έχουμε βιώσει τραγικές καταστάσεις στο παρελθόν. Ο διαχωρισμός δε, προσφύγων και παράνομων μεταναστών και η άμεση επαναπροώθηση των δεύτερων, δυστυχώς συνεχίζει να παραμένει ζητούμενο.
Και αν υπάρχει κάτι για το οποίο ξεκάθαρα ευθύνεται αυτή η Κυβέρνηση είναι ότι στέρησε από αυτό το νησί το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή. Καταδίκασε τους νησιώτες να εξαρτώνται οικονομικά από τη λειτουργία του «hot spot» και την παρουσία μεταναστών, αντί να τους δώσει δυνατότητες να αναπτυχθούν τουριστικά. Σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία μηδενίστηκε ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν σε ένα από τα ομορφότερα νησιά των Δωδεκανήσων και χάθηκε σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του νησιού. Και μπορεί η Λέρος να μην ήταν ποτέ Ρόδος ή Κως, όταν όμως, με το άνοιγμα των θαλάσσιων συνόρων θέριεψε το μεταναστευτικό, το νησί ήταν ήδη σε μια φάση τουριστικής ανόδου, η οποία όμως ανακόπηκε βίαια.
Κάθε πολίτης που αγαπάει και νοιάζεται τον τόπο του θέλει να τον δει να προοδεύει. Θέλει να βλέπει το νησί του να αναπτύσσεται τουριστικά, να γίνεται γνωστό για τις ομορφιές του και οι νέοι του να βρίσκουν δουλειά σε επιχειρήσεις και όχι σε αποθήκες ψυχών.
• Κυρία Εμμανουήλ είστε εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στην αντιπολίτευση και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Διατελέσατε και πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Λέρου. Το όνομά σας, ακούγεται για το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές. Ενδιαφέρεστε για να συμμετέχετε σε μια τέτοια κορυφαία διαδικασία εκπροσωπώντας την πολύ δύσκολη Επαρχία, Λέρου – Καλύμνου;
Έχω θέσει τον εαυτό μου στη διάθεση του Προέδρου μας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να συμβάλω κι εγώ με τη συμμετοχή μου, ώστε η μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας να είναι η επόμενη Κυβέρνηση.
Είμαι μέλος του Μητρώου Στελεχών, είμαι σε επικοινωνία με τα αρμόδια όργανα και αναμένω τις αποφάσεις τους.
Διεκδικώ λοιπόν, μια θέση στο ψηφοδέλτιο της παράταξής μας στα Δωδεκάνησα και θα είναι μεγάλη μου τιμή να προσθέσω τις δυνάμεις μου στην προσπάθεια για την εκλογική επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας.
Και σε αυτή την προσπάθεια θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, κάτι που θεωρώ ότι και μπορώ να το κάνω, αλλά και είναι πλέον αντιληπτό σε πολύ κόσμο!!!

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ