ΔΗΜΟ-ΚΡΙΣΕΙΣ

Η Ρόδος έχει το μεγαλύτερο καλάθι αλλά η Πάτμος γυρίζει από την αγορά με τα ίδια ψώνια

Δημόκριτος γράφει ο 1 λεπτό ανάγνωση
dimoi_epixor-696×392
✦ Σύνοψη ⌄
  • Ο Δήμος Ρόδου έχει προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 228 εκατ. ευρώ, αλλά εξα­σφα­λί­ζει μόλις 5,77 εκατ. από έκτα­κτες επι­χο­ρη­γή­σεις, σχεδόν όσα και η Πάτμος με προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 21 εκατ.
  • Με ποσοστό 2,53%, η Ρόδος κατα­τάσ­σε­ται 76η ανάμεσα σε 84 δήμους. Αν έφτανε τον μέσο όρο της κατη­γο­ρίας της, θα εξα­σφά­λιζε επι­πλέον 10,7 εκατ. ευρώ χωρίς αύξηση δημο­τι­κών τελών.
  • Μικρό­τε­ροι δήμοι, όπως η Λέρος και η Χάλκη, αντλούν σημα­ντικά περισ­σό­τερα χρήματα από προ­γράμ­ματα, ενώ η Πάτμος και η Λέρος μαζί ξεπερ­νούν σε χρη­μα­το­δο­τή­σεις τη Ρόδο και την Κω.
  • Το άρθρο απο­δί­δει την υστέ­ρηση των μεγάλων δήμων στην ανε­παρκή αξιο­ποί­ηση των προ­σκλή­σεων χρη­μα­το­δό­τη­σης και προ­τεί­νει στη Ρόδο να διδα­χθεί από την εμπει­ρία της Πάτμου.

Ο Δήμος Ρόδου κου­βα­λάει προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 228 εκατ. ευρώ, 6ος σε ολό­κληρη τη χώρα, και από έκτα­κτες επι­χο­ρη­γή­σεις μαζεύει 5,77 εκατ. Η Πάτμος, με 21 εκατ. προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, σχεδόν 11 φορές μικρό­τερο, μαζεύει 5,65 εκατ. Η διαφορά είναι 118.435 ευρώ, ίσα ίσα για ένα απορ­ριμ­μα­το­φόρο στις εκπτώ­σεις. Με 2,53% η Ρόδος κάθεται στη θέση 76 ανάμεσα σε 84 Δήμους, με το Κιλκίς και το Δέλτα να της κρατούν συντρο­φιά στα τελευ­ταία θρανία. Αν έπιανε απλώς τον μέσο όρο της κατη­γο­ρίας της, θα είχε στο ταμείο 10,7 εκατ. ευρώ παρα­πάνω χωρίς να ανε­βά­σει ούτε ένα δημο­τικό τέλος.

Στα προ­γράμ­ματα όμως δεν σε ψάχνει κανείς, τα ψάχνεις εσύ. Η Λέρος, με το 1/4 του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού της Κω, φέρνει 2,5 φορές περισ­σό­τερα χρήματα, η Χάλκη με 9,35 εκατ. ξεπερνά σε απόλυτο ποσό την Κάλυμνο και την Κάρπαθο, ενώ Πάτμος και Λέρος μαζί, με 42,88 εκατ., εξα­σφα­λί­ζουν 10,38 εκατ., όταν Ρόδος και Κως με 316 εκατ. στα­μα­τούν στα 7,68. Τα μικρά νησιά προ­φα­νώς δια­βά­ζουν τις προ­σκλή­σεις μέχρι την τελευ­ταία σελίδα, οι μεγάλοι μάλλον τις πετάνε μαζί με τα φυλ­λά­δια του σούπερ μάρκετ.

Ίσως ήρθε η ώρα ο Δήμος Ρόδου να στείλει έναν υπάλ­ληλο για σεμι­νά­ριο στην Πάτμο, και αν δεν βρει χρη­μα­το­δό­τηση για το εισι­τή­ριο, ας ρωτήσει πρώτα εκεί πώς γίνεται.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.