Δια στόματος του Αλέξη Τσίπρα διαψεύστηκαν οι ελπίδες των νησιωτών για παραμονή των νησιών του Βορείου Αιγαίου στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α.

Ο Πρωθυπουργός παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών έκανε λόγο για μνημονιακή υποχρέωση της χώρας απέναντι στους θεσμούς.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση με την ψήφιση του μεταφορικού ισοδύναμου έρχεται να θεσπίσει ένα μέτρο που αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών και που θα μειώσει την ανισότητα μεταξύ της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του, κάνοντας κριτική σε όσους απείχαν από το αναπτυξιακό συνέδριο, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο και στη σκληρή κριτική.

«Δεν ερχόμαστε για να βγάλουμε λόγους. Ερχόμαστε για να ακούσουμε προτάσεις και προβληματισμούς ακόμα και από αυτούς που επέλεξαν να μη δώσουν το «παρών» αυτές τις ημέρες. Ακόμα κι αν γνωρίζουμε ότι η κριτική είναι ακραία εμείς θέλουμε να την ακούσουμε. Γιατί ο διάλογος είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Όσοι όμως επέλεξαν την αποχή ξέρουμε ότι δεν έχουν λύσεις να προτείνουν. Επέλεξαν τον δρόμο της έντασης», είπε.

«Μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας η φορολογική πολιτική»

Στη συνέχεια σημείωσε ότι εξετάζεται από την Κυβέρνηση τόσο η εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας σε ένα σύνολο νόμων. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει ξεκάθαρα για τον νησιωτικό ΦΠΑ χρησιμοποιώντας τη φράση “φορολογική πολιτική”.

«Ολοκληρώνουμε ταυτόχρονα τη δημιουργία ερευνητικού ινστιτούτου στο Βόρειο Αιγαίο. Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος βρήκαμε δεσμεύσεις απέναντι στη φορολογική πολιτική, δεσμεύσεις από το mail Χαρδούβελη και από αυτούς που σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο. Μπορεί οι δεσμεύσεις που μας επέβαλαν να είναι επώδυνες όμως αυτό θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τον στόχο μας που δεν είναι άλλος από την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια χωρίς επιπλέον δεσμεύσεις», είπε ο Αλ. Τσίπρας κλείνοντας κάθε διάλογο για το μέλλον του νησιωτικού Φ.Π.Α.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ