Ειδήσεις

Τουρισμός 2026: Λιγότεροι Αμερικανοί, αλλά 22% υψηλότερη δαπάνη ανά ταξίδι

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Σύνοψη
  • Οι αφίξεις από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 2% στο πεντάμηνο, αλλά οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 19,4%, φτάνοντας τα 539 εκατ. ευρώ.
  • Η μέση είσπραξη ανά ταξίδι ανήλθε σε περίπου 1.187 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22% σε σύγκριση με πέρυσι.
  • Τον Μάιο, οι αφίξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,9%, ενώ οι εισπράξεις εκτοξεύθηκαν κατά 55,1%, φτάνοντας τα 188,2 εκατ. ευρώ.
  • Η αύξηση των εισπράξεων αποδίδεται σε πιο αποδοτικούς ταξιδιώτες, πιθανώς με μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής και υψηλότερες δαπάνες.

Οι αφίξεις από τις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 2% στο πεντάμηνο, αλλά οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 19,4% – Η ισχυρή ανάκαμψη του Μαΐου, οι 103 απευθείας πτήσεις και η νέα σύνδεση με το Σιάτλ
Μια διαφορετική εικόνα από εκείνη που θα έδινε η απλή καταμέτρηση των αφίξεων παρουσιάζει φέτος η αμερικανική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό. Οι ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα στο πρώτο πεντάμηνο του 2026 ήταν λιγότεροι από πέρυσι, άφησαν όμως στη χώρα σημαντικά περισσότερα χρήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου–Μαΐου 2026 οι αφίξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2%, στις 454.000. Την ίδια στιγμή, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από την αμερικανική αγορά αυξήθηκαν κατά 19,4%, φθάνοντας τα 539 εκατ. ευρώ.

Η απόκλιση μεταξύ αφίξεων και εσόδων αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της φετινής πορείας της συγκεκριμένης αγοράς. Με βάση τη σχέση συνολικών εισπράξεων και αριθμού ταξιδιωτών, η μέση είσπραξη ανά ταξίδι διαμορφώθηκε σε περίπου 1.187 ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο, έναντι περίπου 974 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2025. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση σχεδόν 22% μέσα σε έναν χρόνο.

Επομένως, η Ελλάδα υποδέχθηκε ελαφρώς λιγότερους Αμερικανούς, αλλά κάθε ταξίδι απέφερε κατά μέσο όρο περίπου 213 ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Η μεγάλη αλλαγή του Μαΐου

Η τάση έγινε πολύ πιο έντονη τον Μάιο, τον πρώτο μήνα κατά τον οποίο αρχίζει να αυξάνεται αισθητά η υπερατλαντική κίνηση προς την Ελλάδα. Οι αφίξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά μόλις 1,9%, φθάνοντας τις 126.200. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, ωστόσο, εκτινάχθηκαν κατά 55,1%, στα 188,2 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα συγκεκριμένα μεγέθη, η μέση είσπραξη ανά ταξίδι ανήλθε σε περίπου 1.491 ευρώ, από περίπου 980 ευρώ τον Μάιο του 2025. Πρόκειται για αύξηση άνω του 50%, η οποία δεν μπορεί να αποδοθεί απλώς στη μικρή άνοδο του αριθμού των επισκεπτών.

Η εξέλιξη παραπέμπει σε ένα αποδοτικότερο μείγμα ταξιδιωτών, πιθανώς με μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής, επιλογή ακριβότερων καταλυμάτων ή υψηλότερες δαπάνες για εστίαση, μετακινήσεις, αγορές και δραστηριότητες. Τα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δεν επιτρέπουν ακόμη να απομονωθεί η συμβολή κάθε παράγοντα, αποτυπώνουν όμως με σαφήνεια τη μεγάλη αύξηση της οικονομικής απόδοσης της αμερικανικής αγοράς.

Από τα 539 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν συνολικά από Αμερικανούς στο πρώτο πεντάμηνο, περισσότερο από το ένα τρίτο καταγράφηκε μόνο τον Μάιο. Η επίδοση αυτή αποκτά πρόσθετη σημασία, καθώς σημειώθηκε έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία οι ενδείξεις από τις κρατήσεις προκαλούσαν προβληματισμό.

Από την πτώση των κρατήσεων στην ανάκαμψη

Στα τέλη Μαρτίου, οι κρατήσεις αεροπορικών θέσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ελλάδα εμφανίζονταν μειωμένες κατά 28% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει το ΙΝΣΕΤΕ.

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι αναταράξεις στις διεθνείς μετακινήσεις και η αύξηση του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων είχαν οδηγήσει μέρος του ταξιδιωτικού κοινού σε στάση αναμονής. Η εξέλιξη είχε δημιουργήσει ερωτήματα για το κατά πόσο η ισχυρή αεροπορική προσφορά μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ θα μπορούσε να καλυφθεί κατά τη θερινή περίοδο.

Οι αεροπορικές εταιρείες, ωστόσο, διατήρησαν τα προγράμματά τους, χωρίς σημαντικές περικοπές στη διαθέσιμη χωρητικότητα. Τα στοιχεία του Μαΐου δείχνουν ότι τουλάχιστον ένα τμήμα της ζήτησης εκδηλώθηκε αργότερα, με κρατήσεις πιο κοντά στην ημερομηνία του ταξιδιού.

Οι ΗΠΑ πρώτη υπερπόντια αγορά της Αθήνας

Η αεροπορική χωρητικότητα προς τις ΗΠΑ παρέμεινε ενισχυμένη το 2026. Σύμφωνα με στοιχεία προγραμματισμού της Cirium, στο πρώτο εξάμηνο προσφέρθηκαν περίπου 335.000 θέσεις απλής μετάβασης μεταξύ Αθήνας και αμερικανικών αεροδρομίων.

Ο αριθμός ήταν ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με το 2025, αλλά κατά 134% υψηλότερος σε σύγκριση με το 2019, αποτυπώνοντας την ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκε η αγορά μετά την πανδημία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν πλέον με μεγάλη διαφορά τη σημαντικότερη υπερπόντια αγορά για το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Στην κορύφωση της θερινής περιόδου εκτελούνται συνολικά 103 απευθείας πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ Αθήνας και Ηνωμένων Πολιτειών. Η ελληνική πρωτεύουσα συνδέεται με εννέα αμερικανικούς προορισμούς: Νέα Υόρκη/JFK, Νιούαρκ, Ατλάντα, Βοστώνη, Ουάσινγκτον, Σικάγο, Φιλαδέλφεια, Σάρλοτ και Ντάλας.

Στις γραμμές δραστηριοποιούνται οι American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Emirates και Norse Atlantic. Η American Airlines διαθέτει το μεγαλύτερο εποχικό δίκτυο, με πτήσεις προς πέντε προορισμούς, ενώ το Ντάλας προστέθηκε φέτος ως η πρώτη απευθείας σύνδεση της Ελλά Ελλάδας με το Τέξας.

Το επόμενο βήμα από το Σιάτλ

Η αεροπορική διεύρυνση θα συνεχιστεί και το 2027. Η Alaska Airlines ανακοίνωσε ότι από τις 12 Μαΐου θα συνδέει απευθείας την Αθήνα με το Σιάτλ τρεις φορές την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας Boeing 787-9 Dreamliner.

Η γραμμή θα είναι η πρώτη απευθείας σύνδεση της Αθήνας με τη βορειοδυτική περιοχή των ΗΠΑ και η μεγαλύτερη σε απόσταση πτήση που θα έχει πραγματοποιήσει η Alaska Airlines. Ταυτόχρονα, θα ανοίξει για την Ελλάδα μια νέα περιοχή προέλευσης ταξιδιωτών, η οποία μέχρι σήμερα εξυπηρετείται μέσω ενδιάμεσων αεροδρομίων.

Η ανακοίνωση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπό το πρίσμα των φετινών στοιχείων. Παρά τη μικρή μείωση των αφίξεων στο πεντάμηνο και την αρχική επιβράδυνση των κρατήσεων, οι αεροπορικές εταιρείες εξακολουθούν να επενδύουν στην ελληνική αγορά, προσθέτοντας νέους κόμβους και γεωγραφικές ζώνες στο υπερατλαντικό δίκτυο της Αθήνας.

Το στοίχημα για το υπόλοιπο του 2026 είναι εάν η ανάκαμψη που καταγράφηκε τον Μάιο θα συνεχιστεί και στους κύριους μήνες της θερινής περιόδου. Μέχρι στιγμής, πάντως, η εικόνα είναι σαφής: η αμερικανική αγορά δεν αυξάνεται φέτος σε αριθμό ταξιδιωτών, αυξάνει όμως θεαματικά την οικονομική της απόδοση.

Πηγή: tornosnews.gr

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗

Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.