Με την… ψυχή στο στόμα και μετά από πολλές περιπέτειες, συναντήσεις επί συναντήσεων και συσκέψεις επί συσκέψεων μέχρι να βρεθεί λύση, μέσα στο σαββατοκύριακο θα τελεστούν τελικά οι πρώτοι πολιτικοί γάμοι στη Λίνδο, στον νέο ειδικά διαμορφωμένο χώρο, έπειτα από τον σάλο που ξέσπασε την περασμένη σεζόν όταν νεόνυμφοι Βρετανοί επιδόθηκαν σε ερωτική πράξη στον προαύλιο χώρο του Αγ. Παύλου.
Όπως δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λίνδου κ. Γιώργος Ελευθερίου, η μείωση των προγραμματισμένων γάμων είναι κατακόρυφη στο λιμανάκι του Αγίου Παύλου καθώς είναι ζήτημα αν φέτος τελεστούν συνολικά 120 με 150 γάμοι.
Όπως εξηγεί ο κ. Γ. Ελευθερίου, πολλοί πολιτικοί γάμοι αντί να τελεστούν στο λιμανάκι του Αγ. Παύλου θα γίνουν τελικά σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ξενοδοχείων πέριξ της περιοχής, καθώς οι μελλόνυμφοι αλλά και τα πρακτορεία, δεν γνώριζαν αν θα ήταν εγκαίρως έτοιμη η ξύλινη πλατφόρμα που τοποθετήθηκε στο λιμανάκι του Αγ. Παύλου, προκειμένου οι τελετές να μην πραγματοποιούνται πλέον στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού.
Εξαιτίας της κατακόρυφης μείωσης των πολιτικών γάμων, η περιοχή υποφέρει οικονομικά όπως σημείωσε ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λίνδου και όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να αποτραπούν νέες ακυρώσεις.
Ηδη τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στην περιοχή εκπρόσωποι μεγάλων τουριστικών πρακτορείων που φωτογράφισαν την νέα ξύλινη πλατφόρμα όπου πλέον θα τελούνται οι πολιτικοί γάμοι, προκειμένου να την προωθήσουν σε ενδιαφερόμενα ζευγάρια, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες.
Η πλατφόρμα, κατασκευάστηκε έπειτα από συνεννόηση του προέδρου της Δ.Κ. κ. Γιώργου Ελευθερίου και του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου με τον μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο σε συνεργασία με την αρχαιολογία, για την διατήρηση της αισθητικής στον χώρο, τηρώντας όλες τις παραμέτρους της λιμενικής νομοθεσίας, και δόθηκαν οδηγίες για την επένδυση με ξύλινο υλικό του υφισταμένου λιμενικού μόλου (προβλήτα) σε τρία διαφορετικά επίπεδα ώστε να τελούνται οι πολιτικοί γάμοι με τριπλό φόντο, το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου, την Ακρόπολη της Λίνδου και τον παραδοσιακό οικισμό της κοινότητας, δίνοντας λύση στο αδιέξοδο που επήλθε από το απερίσκεπτο ζευγάρι των Βρετανών.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Ελευθερίου σε ημερήσια βάση δεν θα τελούνται περισσότεροι από τρεις πολιτικοί γάμοι, ενώ στο χώρο θα υπάρχει και προσωπικό φύλαξης πλέον, ώστε να προλαμβάνονται τυχόν… παρατράγουδα στις τελετές.
Όλα ξεκίνησαν, μετά τον σάλο που ξέσπασε σε τοπικό, πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, όταν ζευγάρι νεονύμφων Βρετανών απαθανατίστηκε να… ερωτοτροπεί τον Σεπτέμβριο του 2017 πίσω από το μοναστήρι του Αγίου Παύλου, με αποτέλεσμα η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου να απαγορεύσει την τέλεση πολιτικών γάμων στο χώρο του μοναστηριού.
Οι φωτογραφίες του ζευγαριού ανέβηκαν στην προσωπική σελίδα της νύφης Carly Lunn στις 5 Οκτωβρίου 2017, και από εκεί ο βρετανικός Τύπος «αλίευσε» την επίμαχη φωτογραφία, την δημοσίευσε και επακολούθησε αναπαραγωγή του θέματος με ποικίλα σχόλια τόσο εκτός όσο και εντός του ελλαδικού χώρου.
Ανάμεσα στις αναμνηστικές φωτογραφίες του ζευγαριού με τους συγγενείς και τους φίλους, είναι κι εκείνη που η νύφη φέρεται να κάνει στοματικό έρωτα στον γαμπρό στο πίσω μέρος του μοναστηριού, η δημοσιοποίηση της οποίας προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με αποκορύφωμα την απόφαση του μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλου να απαγορεύσει την τέλεση πολιτικών γάμων στο γραφικό εκκλησάκι.
Η δημοσιοποίηση της επίμαχης φωτογραφίας είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας, καθώς το ζευγάρι προσέβαλε όχι μόνο τον ιερό χώρο του Αγ. Παύλου αλλά τα χρηστά ήθη και έθιμα της κοινωνίας.
Η απόφαση ωστόσο για απαγόρευση τέλεσης πολιτικών γάμων στο εκκλησάκι του Αγ. Παύλου θορύβησε τους tour operators που ήδη είχαν προγραμματίσει από πέρυσι πολλούς πολιτικούς γάμους για το 2018. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν αποφεύχθηκαν οι ακυρώσεις, καθώς εξαιτίας της απόφασης για την απαγόρευση της τέλεσης των πολιτικών γάμων στον Αγ. Παύλο, πολλά μελλόνυμφα ζευγάρια επέλεξαν άλλους προορισμούς.
Τα εκατοντάδες ζευγάρια που φτάνουν στη Λίνδο στη διάρκεια της σεζόν για να παντρευτούν συνοδευόμενα από συγγενείς και φίλους, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο του τοπικού τουρισμού στο οποίο μάλιστα έχουν επενδύσει οι φορείς, ωστόσο μετά την κατακόρυφη μείωση των πολιτικών γάμων στο εκκλησάκι του Αγ. Παύλου η τοπική οικονομία θα υποστεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα, όπως λέει ο κ. Γ. Ελευθερίου.
Πολιτικοί γάμοι
και στο Μόντε Σμιθ
Η δημοτική αρχή Ρόδου δηλώνει αποφασισμένη να καθιερώσει τη Ρόδο ως γαμήλιο προορισμό γι αυτό και εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για την τέλεση πολιτικών γάμων.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», ξεκινά ανάπλαση στην περιοχή του Μόντε Σμιθ, ώστε να τελούνται κι εκεί πολιτικοί γάμοι στο λεγόμενο «μπαλκόνι», εκεί όπου παλαιότερα βρισκόταν η καμήλα. Σύντομα θα ξεκινήσουν εργασίες διαμόρφωσης της περιοχής, καθώς πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα σημεία του νησιού, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες μας λόγω της μοναδικής του θέας και είναι βέβαιο ότι πολλοί μελλόνυμφοι θα το επιλέξουν για την ωραιότερη στιγμή της ζωής τους.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ