ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια ανησυχία για τα αντίποινα του Ιράν μετά τα αμερικανικά πλήγματα – Ασφαλές το αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
068_AA_22062025_2298781-1280x853

Οι άνευ προη­γου­μέ­νου αερο­πο­ρι­κές επι­θέ­σεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν έχουν θέσει σε συνα­γερμό traders και κυβερ­νή­σεις σε όλο τον κόσμο, καθώς η Ισλα­μική Δημο­κρα­τία προει­δο­ποιεί για αντί­ποινα και το Ισραήλ δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι θα στα­μα­τή­σει τις επι­θέ­σεις του.

Οι πρω­το­φα­νείς αερο­πο­ρι­κές επι­θέ­σεις των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών σε τρεις βασικές πυρη­νι­κές εγκα­τα­στά­σεις του Ιράν επα­να­χα­ράσ­σουν τη γεω­πο­λι­τική σκα­κιέρα στη Μέση Ανατολή, με παγκό­σμιες επι­πτώ­σεις. Μέσα σε λίγα 24ωρα, οι διε­θνείς αγορές πετρε­λαίου εκτι­νά­χθη­καν, οι παγκό­σμιοι ηγέτες μπήκαν σε κατά­σταση συνα­γερ­μού και ο φόβος ευρύ­τε­ρης σύρ­ρα­ξης πλα­νά­ται πάνω από έναν ήδη ασταθή πλανήτη.

Η επίθεση που αλλάζει τα δεδο­μένα

Τα αμε­ρι­κα­νικά χτυ­πή­ματα –η πρώτη άμεση στρα­τιω­τική ενέρ­γεια της Ουά­σινγ­κτον κατά του Ιράν εδώ και δεκα­ε­τίες– περιε­λάμ­βα­ναν πάνω από 125 αερο­σκάφη, stealth B-2 με βόμβες GBU-57 (Massive Ordnance Penetrator), πυραύ­λους Tomahawk από υπο­βρύ­χια και εστια­σμένα πλήγ­ματα στις εγκα­τα­στά­σεις στο Νατάνζ, το Φορντό και την Ισφαχάν. Ο Πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ χαρα­κτή­ρισε τις επι­χει­ρή­σεις «συντρι­πτικά επι­τυ­χη­μέ­νες». Δορυ­φο­ρι­κές εικόνες, ωστόσο, απο­κα­λύ­πτουν ένα πιο σύνθετο τοπίο: ζημιές μεν, αλλά όχι κατα­στροφή. Οι υπό­γειες εγκα­τα­στά­σεις του Φορντό και του Νατάνζ δεί­χνουν επι­φα­νειακά σημάδια επί­θε­σης, με έναν κρατήρα 5,5 μέτρων και σημεία πιθανών κατε­στραμ­μέ­νων εισόδων. Όμως, η κύρια εγκα­τά­σταση ενδέ­χε­ται να παρα­μέ­νει λει­τουρ­γική, θαμμένη κάτω από δεκάδες μέτρα ενι­σχυ­μέ­νου σκυ­ρο­δέ­μα­τος και χάλυβα.

Το Ιράν υπο­χω­ρεί στρα­τιω­τικά, απειλεί γεω­οι­κο­νο­μικά

Η Τεχε­ράνη απά­ντησε φρα­στικά. Αξιω­μα­τού­χοι του καθε­στώ­τος προει­δο­ποιούν για αντί­ποινα «σε τόπο και χρόνο της επι­λο­γής τους». Ο πρέσβης του Ιράν στον ΟΗΕ, Amir Saeid Iravani, ανέφερε πως η αντί­δραση θα είναι «ανα­λο­γική και ανα­πό­φευ­κτη». Το ισχυρό Σώμα των Φρουρών της Επα­νά­στα­σης έχει ήδη στο­χο­ποι­ή­σει αμε­ρι­κα­νι­κές βάσεις στην περιοχή.

Όμως η πιο κρίσιμη απειλή είναι οικο­νο­μική: το Στενό του Ορμούζ, από όπου διέρ­χε­ται το 20% του παγκό­σμιου πετρε­λαίου, είναι ξανά στο επί­κε­ντρο. Το ιρανικό κοι­νο­βού­λιο ενέ­κρινε πρόταση για το κλεί­σιμό του, ενώ δύο super tanker έκαναν ήδη ανα­στροφή, επι­βε­βαιώ­νο­ντας τη νευ­ρι­κό­τητα των αγορών.

Το πετρέ­λαιο εκτο­ξεύ­ε­ται, το Bitcoin βυθί­ζε­ται

Οι τιμές του πετρε­λαίου εκτο­ξεύ­τη­καν έως και 5,7% στις αγορές της Ασίας. Οι ανα­λυ­τές δεν απο­κλεί­ουν επι­στροφή στα 100 δολάρια το βαρέλι – ή και υψη­λό­τερα, αν το Ιράν προ­χω­ρή­σει σε ενέρ­γειες στο Ορμούζ. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι, με μερικό απο­κλει­σμό, η τιμή Brent μπορεί να σκαρ­φα­λώ­σει στα 110 δολάρια. Ταυ­τό­χρονα, η παγκό­σμια οικο­νο­μία αισθά­νε­ται ήδη τον κρα­δα­σμό: το δολάριο ενι­σχύ­ε­ται, οι δείκτες μετοχών υπο­χω­ρούν και το Bitcoin έσπασε το ψυχο­λο­γικό φράγμα των 100.000 δολα­ρίων.

Διε­θνείς αντι­δρά­σεις και διπλω­μα­τικό θρίλερ

Ο Ιρανός ανώ­τα­τος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ έστειλε επι­στολή στον Ρώσο πρόεδρο Βλα­ντι­μίρ Πούτιν ζητώ­ντας υπο­στή­ριξη, όμως η Μόσχα απέφυγε να δεσμευ­τεί. Η Κίνα περιο­ρί­στηκε σε «ανη­συ­χία» και κάλεσμα για αυτο­συ­γκρά­τηση, ενώ σύμ­μα­χοι των ΗΠΑ, όπως το Ηνωμένο Βασί­λειο και η Γαλλία, απο­στα­σιο­ποι­ή­θη­καν από την ενέρ­γεια Τραμπ. Το Συμ­βού­λιο Ασφα­λείας του ΟΗΕ συνε­δριά­ζει εκτά­κτως. Ο Διεθνής Οργα­νι­σμός Ατο­μι­κής Ενέρ­γειας (ΔΟΑΕ) ζητά κατά­παυση του πυρός για να συνε­χί­σει την παρα­κο­λού­θηση του ιρα­νι­κού προ­γράμ­μα­τος, το οποίο έχει πλέον βυθι­στεί στην αβε­βαιό­τητα. Το απόθεμα ουρα­νίου υψηλού εμπλου­τι­σμού –αρκετό για 10 πυρη­νι­κές κεφαλές– έχει εξα­φα­νι­στεί από το ραντάρ των επι­θε­ω­ρη­τών.

Ισραήλ: Χωρίς φρένα στην επίθεση

Ο Ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Νετα­νιά­χου δήλωσε ότι οι στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις κατά του Ιράν και της Χαμάς «θα συνε­χι­στούν όσο χρεια­στεί». Το Ισραήλ ισχυ­ρί­ζε­ται ότι ανα­χαί­τισε ιρα­νι­κούς πυραύ­λους πάνω από την Ιερου­σα­λήμ και απά­ντησε με πλήγ­ματα σε εκτο­ξευ­τές στην Τεχε­ράνη και στρα­τιω­τι­κές βάσεις στο δυτικό Ιράν. Οι αντια­ε­ρο­πο­ρι­κές σει­ρή­νες ήχησαν σε όλο το Ισραήλ, ενώ το κοινό οδη­γή­θηκε σε κατα­φύ­για. Στο μεταξύ, αμε­ρι­κα­νικά και ισραη­λινά στρα­τεύ­ματα ενι­σχύ­ο­νται σε βάσεις στην περιοχή, ενώ η Νέα Υόρκη και η Ουά­σινγ­κτον ενί­σχυ­σαν τα μέτρα ασφα­λείας σε θρη­σκευ­τικά και διπλω­μα­τικά ιδρύ­ματα.

Ένα επι­κίν­δυνο παι­χνίδι χωρίς καθαρό τέλος

Η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα των χτυ­πη­μά­των αμφι­σβη­τεί­ται. Η επίσημη αφήγηση της Ουά­σινγ­κτον περί ολο­κλη­ρω­τι­κής κατα­στρο­φής των ιρα­νι­κών πυρη­νι­κών εγκα­τα­στά­σεων δεν επι­βε­βαιώ­νε­ται από ανε­ξάρ­τη­τες ανα­λύ­σεις. Η πραγ­μα­τι­κό­τητα μοιάζει πιο θολή – και πιο επι­κίν­δυνη.

«Η παρα­κο­λού­θηση του ιρα­νι­κού προ­γράμ­μα­τος έγινε σχεδόν αδύνατη», προει­δο­ποιούν ειδικοί από τον ΔΟΑΕ και διεθνή think tanks. Οι Ιρανοί, φοβού­με­νοι νέες επι­θέ­σεις, πιθα­νό­τατα θα μετα­φέ­ρουν κρίσιμα προ­γράμ­ματα σε άγνω­στες, βαθύ­τε­ρες τοπο­θε­σίες, μακριά από τη διεθνή επο­πτεία.

Το στοί­χημα του Ορμούζ και το ρίσκο της απο­μό­νω­σης

Το Ιράν, αν και απειλεί με κλεί­σιμο του Στενού, βρί­σκε­ται μπροστά σε ένα δίλημμα: ένα πλήρες μπλο­κά­ρι­σμα θα έπληττε εξίσου ή περισ­σό­τερο το ίδιο, απο­κό­πτο­ντας τις εξα­γω­γές του στην Ασία και θέτο­ντας σε κίνδυνο τη σχέση του με την Κίνα – τον κύριο εμπο­ρικό του εταίρο.

Ανα­λυ­τές εκτι­μούν ότι η Τεχε­ράνη ίσως ακο­λου­θή­σει τακτι­κές «περιο­ρι­σμέ­νης παρε­νό­χλη­σης», με στόχο να αυξήσει τις τιμές χωρίς να προ­κα­λέ­σει συντρι­πτικό πλήγμα. Αλλά ακόμη και μερική διακοπή, λέει η Goldman Sachs, αρκεί για να εκτι­νά­ξει τις τιμές του Brent και να φέρει ενερ­γειακή ασφυξία από την Ασία ως την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Ένας κόσμος στην κόψη

Η κρίση Ιράν–ΗΠΑ–Ισραήλ φέρνει τον πλανήτη σε επι­κίν­δυνο σταυ­ρο­δρόμι. Η παγκό­σμια οικο­νο­μία, ήδη εύθραυ­στη, απει­λεί­ται από πετρε­λαϊ­κές ανα­τα­ρά­ξεις, γεω­στρα­τη­γι­κές συγκρού­σεις και την επα­νεμ­φά­νιση ενός πυρη­νι­κού φαντά­σμα­τος. Το πολι­τικό κενό, η διπλω­μα­τική ανα­πο­φα­σι­στι­κό­τητα και οι στρα­τιω­τι­κοί υπο­λο­γι­σμοί δημιουρ­γούν μια τέλεια καται­γίδα.

Ο κόσμος παρα­κο­λου­θεί. Και περι­μέ­νει την επόμενη κίνηση – ή την επόμενη έκρηξη.

Ασφαλές το αερο­δρό­μιο «Δια­γό­ρας» της Ρόδου

• Συνε­χί­ζε­ται η κίνηση με ανοδική πορεία, παρά το κλεί­σιμο του Μπεν Κουριόν, στο Ισραήλ • Κανένα πρό­βλημα με πτήσεις • Δεν υπάρ­χουν ακυ­ρώ­σεις από άλλες χώρες  • Κανο­νικά εκτε­λού­νται τα απευ­θείας δρο­μο­λό­για από Κων­στα­ντι­νού­πολη προς Ρόδου

«Ασφαλής» κρί­νε­ται ο διεθνής αερο­λι­μέ­νας «Δια­γό­ρας» Ρόδου, παρά την ανη­συ­χία με τις ακυ­ρώ­σεις πτήσεων από το Μπεν Κουριόν, το αερο­δρό­μιο του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα στοι­χεία, δεν σημειώ­θηκε μέχρι και σήμερα κανένα πρό­βλημα στις εκτε­λού­με­νες πτήσεις από όλες τις ευρω­παϊ­κές χώρες ενώ δεν υπάρ­χουν ακυ­ρώ­σεις δρο­μο­λο­γίων.

Επι­πρό­σθετα, κανο­νικά εκτε­λού­νται τα απευ­θείας δρο­μο­λό­για από Κων­στα­ντι­νού­πολη προς Ρόδου που εγκαι­νιά­στη­καν από την Aegean Airlines, τον περα­σμένο μήνα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η κίνηση στο αερο­δρό­μιο της Ρόδου για τον μήνα Ιούνιο (οπότε και ξεκί­νη­σαν οι ακυ­ρώ­σεις των πτήσεων από το Ισραήλ λόγω της ανά­φλε­ξης στην Μέση Ανατολή με το Ιράν) κινού­νται με θετικό πρόσημο της τάξης του 1,5% πάνω. Εάν, φυσικά δεν υπήρξαν οι εξε­λί­ξεις στην γεω­πο­λι­τική σκα­κιέρα, ο Ιούνιος θα ήταν περίπου στο 5-6% πάνω σε σχέση με το 2024.

Συνεπώς, η κίνηση στο αερο­δρό­μιο της Ρόδου –τηρου­μέ­νων των αναλογιών- εξε­λίσ­σε­ται κανο­νικά. Όλα τα βλέμ­ματα παρα­μέ­νουν στραμ­μένα στις διε­θνείς εξε­λί­ξεις αλλά οι απώ­λειες για την δική μας περιοχή (και κατ’ επέ­κταση για τον του­ρι­σμό της χώρας μας) περιο­ρί­ζο­νται μόνον στην αγορά του Ισραήλ.

Οι εκτι­μή­σεις των εμπλε­κό­με­νων του­ρι­στι­κών και οικο­νο­μι­κών φορέων, ανα­φέ­ρουν ότι οι ξένοι επι­σκέ­πτες μας, προ­τι­μούν την Ελλάδα που απο­τε­λεί ασφαλή του­ρι­στικό προ­ο­ρι­σμό. Ανα­φο­ρικά με την Ρόδο, όσοι έχουν κάνει τις κρα­τή­σεις τους για να επι­σκε­φτούν το νησί αερο­πο­ρι­κώς, δεν έχουν προβεί σε ακυ­ρώ­σεις –ούτε και οι αερο­πο­ρι­κές εται­ρείες έχουν αλλάξει κάτι στα πτητικά τους προ­γράμ­ματα. Σε περί­πτωση πάντως που τελειώ­σουν οι εχθρο­πρα­ξίες, υπάρχει ανοιχτό το ενδε­χό­μενο να ξεκι­νή­σει και πάλι η κίνηση από το Ισραήλ. Είναι όμως, κάτι που θα εξαρ­τη­θεί από τις διε­θνείς εξε­λί­ξεις, την διπλω­μα­τία και πολλές παρα­μέ­τρους της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής.

Να σημειω­θεί ακόμη, ότι οι ελλη­νι­κές αρχές έχουν τεθεί σε επι­φυ­λακή, καθώς εντεί­νε­ται η ανη­συ­χία για πιθανές επι­θέ­σεις ενα­ντίον ισραη­λι­νών στόχων στην Αθήνα και σε άλλες περιο­χές της χώρας.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες που είδαν την δημο­σιό­τητα, η ΕΛ.ΑΣ. έχει θέσει σε καθε­στώς επι­τή­ρη­σης του­λά­χι­στον 20 σημεία υψηλού κιν­δύ­νου, στα οποία περι­λαμ­βά­νο­νται:

-Η ισραη­λινή πρε­σβεία και άλλες διπλω­μα­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις,

-Συναγωγές, εβραϊκά σχολεία και μνημεία,

-Κατοικίες και γραφεία εται­ρειών ισραη­λι­νών συμ­φε­ρό­ντων,

-Περιοχές όπου δια­μέ­νουν ή κινού­νται Ισραη­λι­νοί του­ρί­στες, τόσο στην Αττική όσο και σε δημο­φιλή νησιά ή σε κρουα­ζιέ­ρες.

Στην δική μας περιοχή, υπάρχει ήδη αυξη­μένη αστυ­νο­μική δύναμη ενώ στο αερο­δρό­μιο, οι αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις είναι ενι­σχυ­μέ­νες.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.