ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπόθεση «Χωριάτικο»: Δεσμεύονται περιουσίες και τραπεζικοί λογαριασμοί 130 εταιρειών και δεκάδων προσώπων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Υπόθεση «Χωριάτικο»: Δεσμεύονται περιουσίες και τραπεζικοί λογαριασμοί 130 εταιρειών και δεκάδων προσώπων
✦ Σύνοψη ⌄
  • Η Αρχή για το ξέπλυμα χρή­μα­τος δέσμευσε περιου­σιακά στοι­χεία δεκάδων φυσικών προ­σώ­πων και 130 εται­ρειών στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση «Χωριά­τικο».
  • Η διάταξη της 27ης Οκτω­βρίου 2026 προ­βλέ­πει προ­σω­ρινή δέσμευση τρα­πε­ζι­κών λογα­ρια­σμών, επεν­δύ­σεων και άλλων περιου­σια­κών στοι­χείων, καθώς και απα­γό­ρευση ανοίγ­μα­τος θυρίδων.
  • Στο επί­κε­ντρο βρί­σκε­ται ο επι­χει­ρη­μα­τίας Άγγελος Γιαν­να­κό­που­λος, ενώ στο έγγραφο κατο­νο­μά­ζο­νται επίσης ο Γεώρ­γιος Γιαν­να­κό­που­λος, η Όλγα Πετρόβα και άλλα πρόσωπα.
  • Οι εται­ρείες που ελέγ­χο­νται δρα­στη­ριο­ποιού­νται σε πολλούς κλάδους, μεταξύ των οποίων η εστίαση, τα αρτο­σκευά­σματα και η δια­χεί­ριση ακι­νή­των· στον κατά­λογο περι­λαμ­βά­νε­ται και η Bread Factory.

Νέα εξέλιξη στην έρευνα για το μεγάλο επι­χει­ρη­μα­τικό δίκτυο που βρί­σκε­ται στο μικρο­σκό­πιο του ελλη­νι­κού FBI – Η διάταξη της Αρχής για το ξέπλυμα χρή­μα­τος, τα πρόσωπα που κατο­νο­μά­ζο­νται, οι εται­ρείες εστί­α­σης και οι επι­χει­ρη­μα­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες που ελέγ­χο­νται

Σε μια νέα φάση περνά η έρευνα για την υπόθεση «Χωριά­τικο», καθώς η Αρχή Κατα­πο­λέ­μη­σης της Νομι­μο­ποί­η­σης Εσόδων από Εγκλη­μα­τι­κές Δρα­στη­ριό­τη­τες προ­χώ­ρησε στη δέσμευση περιου­σια­κών στοι­χείων δεκάδων φυσικών προ­σώ­πων και 130 εται­ρειών, οι οποίες περι­λαμ­βά­νο­νται στην ογκώδη δικο­γρα­φία που έχει σχη­μα­τι­στεί από τη Διεύ­θυνση Αντι­με­τώ­πι­σης Οργα­νω­μέ­νου Εγκλή­μα­τος.

Η νέα διάταξη, που εκδό­θηκε στις 27 Οκτω­βρίου 2026, δύο ημέρες μετά τη μεγάλη αστυ­νο­μική επι­χεί­ρηση, απο­κα­λύ­πτει την έκταση της έρευνας, καθώς στις 60 σελίδες της κατα­γρά­φο­νται επι­χει­ρη­μα­τικά σχήματα που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στην εστίαση, στην παρα­γωγή και εμπορία αρτο­σκευα­σμά­των, στην παροχή υπη­ρε­σιών, στη δια­χεί­ριση ακι­νή­των και σε άλλους κλάδους της οικο­νο­μίας. Ανάμεσα στις εται­ρείες που περι­λαμ­βά­νο­νται στον κατά­λογο βρί­σκο­νται και άλλες γνωστές επι­χει­ρή­σεις όπως η Bread Factory, στοι­χείο που παρου­σιά­ζει ιδιαί­τερο ενδια­φέ­ρον ως προς τις επι­χει­ρη­μα­τι­κές σχέσεις που εξε­τά­ζουν οι Αρχές.

Στο επί­κε­ντρο της υπό­θε­σης βρί­σκε­ται ο επι­χει­ρη­μα­τίας Άγγελος Γιαν­να­κό­που­λος, ο οποίος έχει συν­δε­θεί με ένα εκτε­τα­μένο δίκτυο επι­χει­ρή­σεων, από φούρ­νους και κατα­στή­ματα εστί­α­σης μέχρι χώρους νυχτε­ρι­νής δια­σκέ­δα­σης και του­ρι­στι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες. Το έγγραφο, με αριθμό δέσμευ­σης 31/2026, εκδό­θηκε κατόπιν της υπο­βλη­τι­κής ανα­φο­ράς που απέ­στειλε στις 26 Οκτω­βρίου το Τμήμα Κατα­πο­λέ­μη­σης Δια­κί­νη­σης και Εμπο­ρίας Ανθρώ­πων της Διεύ­θυν­σης Αντι­με­τώ­πι­σης Οργα­νω­μέ­νου Εγκλή­μα­τος.

Η Α΄ Μονάδα της Αρχής πραγ­μα­το­ποί­ησε τη δική της έρευνα, αξιο­λο­γώ­ντας τα στοι­χεία που είχαν συγκε­ντρώ­σει οι αστυ­νο­μι­κοί και κατα­λή­γο­ντας στην απόφαση να επι­βλη­θούν προ­σω­ρινά περιο­ρι­στικά μέτρα στην περιου­σία των προ­σώ­πων και των νομικών οντο­τή­των που κατο­νο­μά­ζο­νται. Η διάταξη προ­βλέ­πει τη δέσμευση κάθε είδους περιου­σίας και ειδι­κό­τερα τρα­πε­ζι­κών λογα­ρια­σμών, τίτλων, επεν­δυ­τι­κών στοι­χείων και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων που τηρού­νται σε πιστω­τικά ιδρύ­ματα ή άλλους χρη­μα­το­πι­στω­τι­κούς οργα­νι­σμούς. Τα μέτρα καλύ­πτουν λογα­ρια­σμούς στους οποίους τα συγκε­κρι­μένα πρόσωπα εμφα­νί­ζο­νται ως δικαιού­χοι, συν­δι­καιού­χοι ή πλη­ρε­ξού­σιοι, ενώ προ­βλέ­πε­ται και απα­γό­ρευση ανοίγ­μα­τος τρα­πε­ζι­κών θυρίδων.

Στο έγγραφο κατο­νο­μά­ζο­νται ο Άγγελος Γιαν­να­κό­που­λος, ο Γεώρ­γιος Γιαν­να­κό­που­λος και η Όλγα Πετρόβα, μαζί με μεγάλο αριθμό άλλων φυσικών προ­σώ­πων. Παράλ­ληλα, κατα­γρά­φο­νται εται­ρείες με δια­φο­ρε­τι­κές νομικές μορφές, από μονο­πρό­σω­πες ΙΚΕ και ετε­ρόρ­ρυθ­μες εται­ρείες μέχρι ανώ­νυ­μες εται­ρείες και επι­χει­ρή­σεις που βρί­σκο­νται υπό εκκα­θά­ριση. Η παρου­σία δια­φο­ρε­τι­κών δια­χει­ρι­στών, αλλά και εται­ρειών που εμφα­νί­ζο­νται ως δια­χει­ρί­στριες άλλων εται­ρειών, απο­τε­λεί ένα από τα χαρα­κτη­ρι­στικά του επι­χει­ρη­μα­τι­κού δικτύου που απο­τυ­πώ­νε­ται στη διάταξη.

Ιδιαί­τερο ενδια­φέ­ρον παρου­σιά­ζουν οι εται­ρείες που συν­δέ­ο­νται άμεσα, μέσω της ανα­γρα­φό­με­νης δια­χεί­ρι­σής τους, με πρόσωπα της οικο­γέ­νειας Γιαν­να­κό­που­λου. Στον κατά­λογο περι­λαμ­βά­νε­ται η «Incoterms Consulting Μονο­πρό­σωπη ΙΚΕ», με έδρα στη Λεωφόρο Ηρα­κλείου 29Α στην Αθήνα και δια­χει­ρι­στή τον Άγγελο Γιαν­να­κό­πουλο. Επίσης κατα­γρά­φε­ται η «Impulso Consulting Μονο­πρό­σωπη ΙΚΕ», με έδρα στην οδό Κορυ­τσάς 15 και δια­χει­ρι­στή τον Γεώργιο Γιαν­να­κό­πουλο. Ο τελευ­ταίος εμφα­νί­ζε­ται ακόμη ως δια­χει­ρι­στής της «FL MYK Μονο­πρό­σωπη Ανώνυμη Εται­ρεία», με έδρα την οδό Κολο­κο­τρώνη 13 στο Χαλάν­δρι.

Υπόθεση «Χωριάτικο»: Δεσμεύονται περιουσίες και τραπεζικοί λογαριασμοί 130 εταιρειών και δεκάδων προσώπων

Κλεί­σιμο

Ένα ακόμη σημα­ντικό στοι­χείο είναι η παρου­σία επι­χει­ρή­σεων που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στον χώρο της αρτο­ποι­ίας και της εστί­α­σης. Στη λίστα περι­λαμ­βά­νε­ται η «Bread Factory Ασπρο­πύρ­γου και Σία Ε.Ε.», με δηλω­μένη έδρα στην οδό Κορυ­τσάς 11 στο Αιγάλεω και δια­χει­ρι­στή τον Ι.Σ. Πρό­κει­ται για την εται­ρεία που ανα­γρά­φε­ται στον αριθμό 88 του κατα­λό­γου των νομικών προ­σώ­πων. Στον αριθμό 101 περι­λαμ­βά­νε­ται η «Bread Factory Πειραιά και Σία Ε.Ε.», η οποία εμφα­νί­ζε­ται υπό εκκα­θά­ριση, με έδρα την οδό Ιππο­λύ­του 1-3 στον Πειραιά και δια­χει­ρι­στή τον Κ.Σ Σωτη­ρίου. Αμέσως μετά κατα­γρά­φε­ται η «BF και Σία Ε.Ε.», επίσης υπό εκκα­θά­ριση, με έδρα την Ακτή Μιαούλη 27 στον Πειραιά και δια­χει­ρι­στή τον Ι. Σ. Στη διάταξη περι­λαμ­βά­νε­ται ακόμη η «SF Factory και Σία Ε.Ε.», με έδρα στη Λεωφόρο Συγγρού 106 και δια­χει­ρι­στή τον Κ. Σ. Η συμπε­ρί­ληψη αυτών των εται­ρειών απο­τε­λεί νέο στοι­χείο της έρευνας, χωρίς όμως να επι­τρέ­πει το συμπέ­ρα­σμα ότι το σύνολο της αλυ­σί­δας Bread Factory εμπλέ­κε­ται στις ερευ­νώ­με­νες πράξεις. Το έγγραφο κατο­νο­μά­ζει συγκε­κρι­μέ­νες νομικές οντό­τη­τες, οι οποίες πρέπει να δια­κρί­νο­νται από άλλες επι­χει­ρή­σεις που ενδε­χο­μέ­νως χρη­σι­μο­ποιούν την ίδια εμπο­ρική επω­νυ­μία. Σε κάθε περί­πτωση οι εται­ρείες αυτές είναι συμ­φε­ρό­ντων του Άγγελου Γιαν­να­κό­που­λου και το «πάγωμα» των λογα­ρια­σμών τους δεν αφορά την εται­ρεία «Κου­λου­ρά­δες» που αγόρασε τις εγκα­τα­στά­σεις του Bread Factory. 

Σημα­ντική είναι επίσης η συγκέ­ντρωση πολλών επι­χει­ρή­σεων σε συγκε­κρι­μέ­νες διευ­θύν­σεις. Στην οδό Εθνάρ­χου Μακα­ρίου 2 στο Περι­στέρι εμφα­νί­ζο­νται δια­φο­ρε­τικά εται­ρικά σχήματα, μεταξύ των οποίων η «Υπη­ρε­σίες Εστί­α­σης Λένορ­μαν ΙΚΕ», η «Αρτο­γνω­σία Περι­στε­ρίου Μονο­πρό­σωπη ΙΚΕ», η «Αρτο­σο­φίες Περι­στε­ρίου Μονο­πρό­σωπη ΙΚΕ» και η «Bake Theory Μονο­πρό­σωπη ΙΚΕ» .

Ορι­σμέ­νες από αυτές ανα­φέ­ρο­νται ως υπό εκκα­θά­ριση, ενώ άλλες εμφα­νί­ζο­νται με δια­φο­ρε­τι­κούς δια­χει­ρι­στές. Αντί­στοιχη εικόνα κατα­γρά­φε­ται στον Ασπρό­πυργο, όπου στη διεύ­θυνση του 17ου χιλιο­μέ­τρου της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου εμφα­νί­ζο­νται αρκετές επι­χει­ρή­σεις εστί­α­σης και αρτο­ποι­ίας. Μεταξύ αυτών βρί­σκο­νται οι «Υπη­ρε­σίες Εστια­το­ρίου Ασπρο­πύρ­γου Μονο­πρό­σωπη ΙΚΕ», «Μαγει­ρείο Ασπρο­πύρ­γου Μονο­πρό­σωπη ΙΚΕ», «Αρτο­ποιεία και Γεύματα Ασπρο­πύρ­γου Μονο­πρό­σωπη ΙΚΕ», «Ψωμί και Ποιό­τητα Μονο­πρό­σωπη ΙΚΕ» και «Άρτος Ασπρο­πύρ­γου Μονο­πρό­σωπη ΙΚΕ». Στη διάταξη περι­λαμ­βά­νο­νται ακόμη εται­ρείες με επω­νυ­μίες «Sweet Factory», «Fresh Bake», «Fresh Factory», «Syngrou Bakery», «Άρτος και Γεύματα Θεσ­σα­λίας», «Αρτο­σκευές» και «Αρτό­δε­ντρον», καθώς και επι­χει­ρή­σεις με δια­φο­ρε­τικό αντι­κεί­μενο, όπως η «Asos Real Estate» και η «Accountancy Supervisory Office Services».

Υπόθεση «Χωριάτικο»: Δεσμεύονται περιουσίες και τραπεζικοί λογαριασμοί 130 εταιρειών και δεκάδων προσώπων

Η τελευ­ταία κατη­γο­ρία παρου­σιά­ζει ενδια­φέ­ρον λόγω της παρου­σίας εται­ρειών παροχής υπη­ρε­σιών και δια­χεί­ρι­σης ακι­νή­των στον ίδιο κατά­λογο με επι­χει­ρή­σεις εστί­α­σης και αρτο­ποι­ίας. Στο ποινικό σκέλος, η διάταξη ανα­φέ­ρε­ται σε σειρά σοβαρών αδι­κη­μά­των που περι­λαμ­βά­νο­νται στη δικο­γρα­φία. Συγκε­κρι­μένα γίνεται λόγος για συγκρό­τηση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης, φορο­δια­φυγή, δια­κε­κρι­μένη απάτη σε βάρος του Ελλη­νι­κού Δημο­σίου και νομικών προ­σώ­πων δημο­σίου δικαίου, δια­κε­κρι­μένη πλα­στο­γρα­φία, μη κατα­βολή χρεών προς το Δημόσιο και νομι­μο­ποί­ηση εσόδων από εγκλη­μα­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες. Για τις πράξεις της απάτης και της πλα­στο­γρα­φίας ανα­φέ­ρο­νται, μεταξύ άλλων, οι επι­βα­ρυ­ντι­κές περι­στά­σεις της κατ’ εξα­κο­λού­θηση και κατά συρροή τέλεσης.

Η απόφαση της Αρχής για το ξέπλυμα χρή­μα­τος, πάντως, σημα­το­δο­τεί μια ουσια­στική εξέλιξη στην υπόθεση. Πέρα από την αστυ­νο­μική διε­ρεύ­νηση των καταγ­γελ­λό­με­νων οικο­νο­μι­κών αδι­κη­μά­των, ενερ­γο­ποιεί­ται πλέον και ο μηχα­νι­σμός προ­σω­ρι­νής δια­σφά­λι­σης περιου­σια­κών στοι­χείων. Με τον τρόπο αυτό οι αρμό­διες υπη­ρε­σίες επι­διώ­κουν να δια­τη­ρή­σουν δια­θέ­σιμη την περιου­σία που ενδέ­χε­ται να συν­δέ­ε­ται με τις ερευ­νώ­με­νες πράξεις, έως ότου ολο­κλη­ρω­θούν οι προ­βλε­πό­με­νες δια­δι­κα­σίες.

Πηγή: Protothema.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.