ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα αποκτά Θερμικούς και Ραντάρ (SAR) Μικροδορυφόρους

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ

Στο πλαίσιο του «Εθνικού Προ­γράμ­μα­τος Μικρο­δο­ρυ­φό­ρων», η Ελλάδα αποκτά 6 συνο­λικά Θερ­μι­κούς και Ραντάρ (SAR) Μικρο­δο­ρυ­φό­ρους, οι οποίοι θα ενι­σχύ­σουν τη δυνα­τό­τητα της χώρας να αντι­με­τω­πί­ζει φυσικές κατα­στρο­φές μέσω προηγ­μέ­νων δια­στη­μι­κών τεχνο­λο­γιών. Πρό­κει­ται για ένα σημα­ντικό Πρό­γραμμα, το οποίο χρη­μα­το­δο­τεί­ται από το Εθνικό Σχέδιο Ανά­καμ­ψης και Ανθε­κτι­κό­τη­τας «Ελλάδα 2.0», και υλο­ποιεί­ται σε συνερ­γα­σία με τον Ευρω­παϊκό Οργα­νι­σμό Δια­στή­μα­τος (ESA). Με τις συγκε­κρι­μέ­νες επεν­δύ­σεις, συνο­λι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 53 εκατ. ευρώ, η Ελλάδα καθί­στα­ται πιο ισχυρή και αυτό­νομη στον τομέα της δια­στη­μι­κής τεχνο­λο­γίας και των εφαρ­μο­γών που αφορούν στην πολι­τική προ­στα­σία και στην αντι­με­τώ­πιση κρίσεων.

Οι σχε­τι­κές συμ­φω­νίες για την κατα­σκευή και την εκτό­ξευση του σμήνους Μικρο­δο­ρυ­φό­ρων υπε­γρά­φη­σαν σήμερα, 09 Σεπτεμ­βρίου, μεταξύ του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού Δια­στή­μα­τος (ESA) και των εται­ρειών OroraTech και ICEYE στο Περί­πτερο 12 του Υπουρ­γείου Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης στην 88η ΔΕΘ, παρου­σία του Υπουρ­γού Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης, Δημήτρη Παπα­στερ­γίου, του Υφυ­πουρ­γού, Κων­στα­ντί­νου Κυρα­νάκη και του Γενικού Γραμ­μα­τέα Τηλε­πι­κοι­νω­νιών και Ταχυ­δρο­μείων, Κων­στα­ντί­νου Καράν­τζα­λου.

Πρό­κει­ται για δύο έργα στρα­τη­γι­κής σημα­σίας για την Ελλάδα. Τα δεδο­μένα που θα συλ­λέ­γουν οι μικρο­δο­ρυ­φό­ροι, θα ενι­σχύ­σουν την ικα­νό­τητα των αρχών να παρα­κο­λου­θούν το θαλάσ­σιο και χερσαίο περι­βάλ­λον, να εντο­πί­ζουν μετα­βο­λές, να εντο­πί­ζουν και να χαρ­το­γρα­φούν φυσικές κατα­στρο­φές, όπως πυρ­κα­γιές και πλημ­μύ­ρες, προ­στα­τεύ­ο­ντας με αυτό τον τρόπο ανθρώ­πι­νες ζωές, τη φύση και την περιου­σία. Οι μικρο­δο­ρυ­φό­ροι, οι οποίοι θα ανα­πτυ­χθούν μέσω των συμ­βά­σεων αυτών, θα προ­σφέ­ρουν σε πραγ­μα­τικό χρόνο ζωτικής σημα­σίας δεδο­μένα, παρέ­χο­ντας στις αρμό­διες αρχές τη δυνα­τό­τητα να λαμ­βά­νουν πιο στο­χευ­μέ­νες και απο­τε­λε­σμα­τι­κές απο­φά­σεις για την ενί­σχυση της ανθε­κτι­κό­τη­τάς της χώρας απέ­να­ντι στην κλι­μα­τική κρίση.

Οι συμ­βά­σεις υπε­γρά­φη­σαν από τον Επι­κε­φα­λής Έργων Παρα­τή­ρη­σης της Γης του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού Δια­στή­μα­τος, Dominique Gilliéron, τον Διευ­θύ­νο­ντα Σύμ­βουλο της OroraTech, Martin Langer και τον Διευ­θύ­νο­ντα Σύμ­βουλο της ICEYE, Rafal Modrzewski, ενώ στην τελετή παρα­βρέ­θη­καν και τα μέλη της Διοί­κη­σης και του Επι­στη­μο­νι­κού Προ­σω­πι­κού του Ελλη­νι­κού Κέντρου Δια­στή­μα­τος.

Ο Υπουρ­γός Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης, Δημή­τρης Παπα­στερ­γίου δήλωσε: «Με την υπο­γραφή αυτών των συμ­βά­σεων, κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς τη θωρά­κιση της χώρας απέ­να­ντι στις φυσικές κατα­στρο­φές, αξιο­ποιώ­ντας τις πιο σύγ­χρο­νες τεχνο­λο­γίες. Με πόρους του Ταμείου Ανά­καμ­ψης επεν­δύ­ουμε στο διά­στημα και απο­κτούμε πολύ­τιμα εργα­λεία τα οποία θα μας παρέ­χουν δεδο­μένα σε πραγ­μα­τικό χρόνο. Οι Μικρο­δο­ρυ­φό­ροι θα μας προ­σφέ­ρουν άμεση και ακριβή πλη­ρο­φό­ρηση σε κρί­σι­μες στιγμές. Οι πρό­σφα­τες εμπει­ρίες, που δυστυ­χώς απο­κτή­σαμε σε φυσικές κατα­στρο­φές, ανα­δει­κνύ­ουν την κρι­σι­μό­τητα ύπαρξης δεδο­μέ­νων ακρι­βείας για την έγκαιρη και έγκυρη λήψη απο­φά­σεων. Είναι εξαι­ρε­τικά ελπι­δο­φόρο το γεγονός πως η Ελλάδα αποκτά τον δικό της “χώρο” στο διά­στημα και τα δικά της δεδο­μένα, τα οποία όλοι οι φορείς θα μπορούν να χρη­σι­μο­ποιούν για τη χάραξη πολι­τι­κών σε κρί­σι­μους τομείς όπως η πολι­τική προ­στα­σία και η αντι­με­τώ­πιση της κλι­μα­τι­κής αλλαγής».

Ο Υφυ­πουρ­γός Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης, Κων­στα­ντί­νος Κυρα­νά­κης δήλωσε: «Στόχος μας στο Υπουρ­γείο είναι να βρί­σκουμε πρα­κτι­κές λύσεις και εφαρ­μο­γές που μπορούν να βελ­τιώ­σουν τις επι­χει­ρη­σια­κές δυνα­τό­τη­τες της χώρας. Σήμερα, με την υπο­γραφή αυτών των συμ­βά­σεων, που αφορούν στο διά­στημα, αυξά­νουμε τις επι­χει­ρη­σια­κές δυνα­τό­τη­τες της Ελλάδας στη Γη. Πλέον μπο­ρούμε να χαρ­το­γρα­φούμε, να παρα­τη­ρούμε, να οργα­νω­νό­μα­στε με βάση τα «μάτια» που θα έχουμε εκεί ψηλά στο διά­στημα, παρέ­χο­ντας έτσι στην Πυρο­σβε­στική και στην Πολι­τική Προ­στα­σία την κατάλ­ληλα δεδο­μένα για την αντι­με­τώ­πιση φυσικών κατα­στρο­φών».

Ο Γενικός Γραμ­μα­τέας Τηλε­πι­κοι­νω­νιών και Ταχυ­δρο­μείων, Κων­στα­ντί­νος Καράν­τζα­λος υπο­γράμ­μισε: «Με τα σημε­ρινά προ­γράμ­ματα για την ανά­πτυξη Θερ­μι­κών και Ραντάρ Μικρο­δο­ρυ­φό­ρων υλο­ποιούμε ένα πολύ σημα­ντικό τμήμα του Ελλη­νι­κού Δια­στη­μι­κού Προ­γράμ­μα­τος. Βελ­τιώ­νουμε την ικα­νό­τητά μας να παρα­κο­λου­θούμε το θαλάσ­σιο και χερσαίο περι­βάλ­λον νύχτα και μέρα, ενώ ενδυ­να­μώ­νουμε το ρόλο της χώρας μας στον ευρω­παϊκό και διεθνή χώρο της δια­στη­μι­κής τεχνο­λο­γίας. Δημιουρ­γού­νται υπο­δο­μές, ανα­πτύσ­σε­ται τεχνο­γνω­σία, εκπαι­δεύ­ο­νται και εργά­ζο­νται επι­στή­μο­νες και μηχα­νι­κοί μας σε τεχνο­λο­γίες αιχμής. Σημα­ντικά βήματα που συμ­βά­λουν στα­διακά στην αυτο­νο­μία της χώρα μας στην ανά­πτυξη ολο­κλη­ρω­μέ­νων δια­στη­μι­κών συστη­μά­των και δορυ­φό­ρων».

Ο Διευ­θύ­νων Σύμ­βου­λος & CTO της OroraTech Martin Langer δήλωσε: «Για εμάς στην OroraTech, αυτή η σύμβαση είναι κάτι περισ­σό­τερο από μια τυπική δια­δι­κα­σία – είναι μια δέσμευση να εξο­πλί­σουμε την Ελλάδα με προηγ­μένη τεχνο­λο­γία για τον εντο­πι­σμό, την αντι­με­τώ­πιση και τον έλεγχο των δασικών πυρ­κα­γιών. Οι δασικές πυρ­κα­γιές γίνο­νται ολοένα και πιο κατα­στρο­φι­κές, όμως η λύση μας στο­χεύει να παρέχει στους πυρο­σβέ­στες και τους υπεύ­θυ­νους χάραξης πολι­τι­κής προ­στα­σίας εργα­λεία που αλλά­ζουν τα δεδο­μένα και μειώ­νουν την τις συνέ­πειες αυτών των φαι­νο­μέ­νων. Αυτό αντι­προ­σω­πεύει τη δέσμευσή μας να αλλά­ξουμε το μέλλον της δια­χεί­ρι­σης δασικών πυρ­κα­γιών στην Ελλη­νική Δημο­κρα­τία»

O Διευ­θύ­νων Σύμ­βου­λος και Συνι­δρυ­τής της ICEYE, Rafal Modrzewski σημεί­ωσε: «Η ICEYE είναι υπε­ρή­φανη που συμ­βάλ­λει στην ανά­πτυξη του δια­στη­μι­κού προ­γράμ­μα­τος της Ελλη­νι­κής Κυβέρ­νη­σης και στην ενί­σχυση του ελλη­νι­κού δια­στη­μι­κού τομέα. Οι δορυ­φό­ροι SAR της ICEYE και τα δεδο­μένα τους θα επι­τρέ­ψουν στην Ελλάδα να παρα­κο­λου­θεί περιο­χές ενδια­φέ­ρο­ντος και να βελ­τιώ­σει την εθνική της δυνα­τό­τητα παρα­τή­ρη­σης για την ασφά­λεια και την προ­στα­σία, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της παρα­κο­λού­θη­σης πλημ­μυ­ρών και της θαλάσ­σιας επι­τή­ρη­σης. Ανυ­πο­μο­νούμε να συνερ­γα­στούμε με την ελλη­νική δια­στη­μική βιο­μη­χα­νία και να συμ­βά­λουμε στην επι­τά­χυνση της ανά­πτυ­ξής της».

Πηγή: newmoney.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.