Ειδήσεις

Τζιχαντιστές χτύπησαν το Παρίσι: Νεκρός ένας αστυνομικός και ο δράστης -2 τραυματίες

Τουλάχιστον ένας αστυνομικός σκοτώθηκε σε επεισόδιο με πυροβολισμούς στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι. Nεκρός είναι και ο δράστης, ο οποίος ήταν γνωστός στις αρχές, όπως μεταδίδει το Reuters, το οποίο, ωστόσο έκανε λόγο για δύο επιτιθέμενους. Η αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για έναν δεύτερο ύποπτο, που σύμφωνα με τις αρχές είχε καταφθάσει στη Γαλλία με τραίνο από το Βέλγιο και είχε στο παρελθόν θεωρηθεί άτομο με εξτρεμιστικές τάσεις.

Κατά την ένοπλη επίθεση στην πολυσύχναστη γαλλική λεωφόρο τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο αστυνομικοί ακόμη και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι πληροφορίες έχουν επιβεβαιωθεί και από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Αρχικά, είχε μεταδοθεί ότι και δεύτερος αστυνομικός είχε απεβιώσει από τα τραύματά του.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, όπως ανακοίνωσε το «πρακτορείο» της τρομοκρατικής οργάνωσης Amaq, ενώ ταυτοποίησε τον δεύτερο συλληφθέντα άνδρα, κατονομάζοντάς τον ως Αμπού Γιουσίφ.

 

Une tension extrême est palpable chez les policiers chargés de réguler la circulation pic.twitter.com/hFDsvjAYMC

Une importante colonne de camions de CRS vient d’arriver sur place pour prêter main forte à la police pic.twitter.com/mvGYOfL4k7

Αυτόπτης μάρτυρας σχολίασε ότι οι πυροβολισμοί προέρχονται από όπλο Καλάσνικοφ. Η Ένωση Αστυνομικών διευκρίνισε με ανάρτησή της στο Twitter ότι οι αστυνομικοί βρίσκονταν μέσα σε όχημα, σταματημένο σε κόκκινο φανάρι, τη στιγμή που δέχθηκαν τα πυρά.

Η περιοχή αποκλείστηκε από τις αρχές που καλούν τον κόσμο να την αποφεύγει, όπως μεταδίδει το CNN. Στο σημείο έχουν σπεύσει πολλά οχήματα της ασφάλειας, ενώ ελικόπτερο πετά πάνω από την περιοχή. Οι αστυνομικές αρχές υποστηρίζουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Tο αρμόδιο γραφείο της αντιτρομοκρατικής έχει ήδη «ανοίξει» φάκελο έρευνας για την υπόθεση. Έρευνες πραγματοποιούνται στο σπίτι του νεκρού ενόπλου στα ανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Λεπέν και Φιγιόν ακυρώνουν προεκλογικές εκδηλώσεις

Σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρόκειται για τρομοκρατικό «χτύπημα» και ανακοίνωση ότι το πρωί της Παρασκευής έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή με την επίθεση βρισκόταν σε εξέλιξη το ντιμπέιτ των υποψηφίων για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, καθώς ο πρώτος γύρος θα λάβει χώρα σε 3 ημέρες, την Κυριακή 23 Απριλίου.

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν και ο υποψήφιος των Γάλλων Ρεπουμπλικανών, Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσαη ότι θα ακυρώσουν τις προγραμματισμένες για την Παρασκευή εκδηλώσεις της προεκλογικής τους εκστρατείας.

«Φόρος τιμής στις δυνάμεις της τάξης που δίνουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τη δική μας», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Φιγιόν. Κατά την σχετική τοποθέτησή του στο ντιμπέιτ τόνισε ότι το έθνος στέκεται ενωμένο με τους αστυνομικούς και υπογράμμισε ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα του επόμενου προέδρου της γαλλικής Δημοκρατίας.

Hommage aux forces de l’ordre qui donnent leur vie pour protéger les nôtres.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Εμμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του ανέφερε κατά την εμφάνισή του στο France 2 ότι «το πρώτο καθήκον του προέδρου είναι να προστατεύει. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε, δεν ξέρουμε ακόμη τι ακριβώς έχει συμβεί. Θα ήθελα να μιλήσω για αυτό στα πρώτα λεπτά για να δηλώσω όλη  μου την υποστήριξη στις δυνάμεις της αστυνομίας και τις δυνάμεις διασφάλισης της τάξης», είπε ο ίδιος.

Je témoigne toute ma solidarité à l’égard de nos forces de l’ordre. J’ai une pensée pour la famille de la victime.

«Δεν τελειώνει ποτέ»

Εξάλλου, τα συλλυπητήριά του προς τον λαό της Γαλλίας για την ένοπλη επίθεση εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτό είναι ένα πραγματικό φρικτό πράγμα που συμβαίνει, φαίνεται να είναι μια τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι στον Λευκό Οίκο. «Απλά δεν τελειώνει ποτέ», πρόσθεσε ο Τραμπ, τονίζοντας πως «πρέπει να είμαστε δυνατοί».

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου