Η πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, για την ένταξη του δήμου Ρόδου σε πρόγραμμα εξυγίανσης στα πλαίσια του άρθρου 262 του Καλλικράτη, η κατεδάφιση τμήματος του ακινήτου των παλαιών Αλευρόμυλων και η διαχείριση της μαρίνας Μανδρακίου, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, συνεπικούμενος από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Νίκο Τσουκαλά και Έργων κ. Μανώλη Σαββή.
Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση ο κ. Στάθης Κουσουρνάς τόνισε, πως ήταν μια κίνηση εσπευσμένη για την οποία δεν ρωτήθηκε ο δήμος Ρόδου, και πως ο υπουργός εφάρμοσε την εξαίρεση και όχι τον κανόνα στην υπόθεση αυτή.
«Δεν ρωτηθήκαμε, δεν ενημερωθήκαμε και δεν ζητήσαμε να ενταχθούμε. Η διαδικασία του υπουργείου Εσωτερικών ήταν εσπευσμένη και δεν ξέρω αν σχετίζεται και με άλλες σκοπιμότητες», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου, που αμέσως μετά τις δυσμενείς ανακοινώσεις που έγιναν προχθές, επικοινώνησε με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γιώργο Ντόλιο καθώς και με στελέχη της ΕΤΑ, που κατέθεσαν τα σχετικά στοιχεία. Από τα στοιχεία που δόθηκαν στον κ. Κουσουρνά προκύπτει ότι ο δήμος Ρόδου είχε τακτικά έσοδα μέχρι τις 31-12-2010 επί των εισπραχθέντων 56.000.000 ευρώ.
«Αυτό το ποσό θεωρώ ότι είναι μικρό αφού τα τακτικά έσοδα μαζί με την ΣΑΤΑ υπερβαίνουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Βάλανε δηλαδή το ελάχιστο δυνατό. Τα δάνειάμας φθάνουν στο ποσό των 62 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι υποχρεώσεις προς τρίτους, οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 40.000.000 ευρώ», είπε ο δήμαρχος Ρόδου, υπογραμμίζοντας, πως «οι βραχυπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται σε 110.000.000 ευρώ».
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις οφειλές σε έργα που δεν αποπληρώθηκαν γιατί η δημοτική αρχή δεν έχει εισπράξει τα χρήματα, από τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία ήταν ενταγμένα. Μέρος των χρημάτων αυτών, έχουν έρθει και θα κατανεμηθούν με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις. Ωστόσο υπάρχουν και οι αποκαλούμενες «αντικρυστές υποχρεώσεις» που είχαν και μεταξύ τους οι παλαιοί δήμοι, περιπλέκοντας έτσι την κατάσταση.
«Επομένως τα αρχικά στοιχεία απατούν. Το υπουργείο Εσωτερικών θα έπρεπε να επιδείξει μεγαλύτερη προσοχή. Ελπίζουμε ότι οι ορκωτοί ελεγκτές που θα τοποθετήσουν στη Ρόδο θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Εμείς ήδη ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε το δικό μας πρόγραμμα εξυγίανσης, αφού αποφασίσαμε να μην κάνουμε προσλήψεις, να μηδενίσουμε τις δαπάνες και να μην προχωρήσουμε σε νέα έργα τουλάχιστον από ίδιους πόρους», τόνισε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς, διευκρινίζοντας, ωστόσο ,ότι αν το πρόγραμμα εξυγίανσης που θα ανακοινωθεί κριθεί ότι θα λειτουργήσει προς το συμφέρον του δήμου Ρόδου τότε θα ζητηθεί η ένταξή του σε αυτό. «Ηταν εσπευσμένη η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών. Θα δώσουμε τα πραγματικά στοιχεία και θα κρίνουμε αν μας συμφέρει για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα εξυγίανσης. Είχα τονίσει και παλαιότερα ότι με προβληματίζει το άνοιγμα στα οικονομικά του δήμου. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι για αυτά που θα πρέπει να πληρώσουμε», είπε ο δήμαρχος Ρόδου.
Στην δυσμενή εξέλιξη που υπήρξε για το δήμο Ρόδου αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς τονίζοντας πως η δημοτική αρχή δεν ρωτήθηκε για την οικονομική της κατάσταση από το υπουργείο Εσωτερικών ενώ οι εκτιμήσεις που έγιναν βασίστηκαν μόνο στα στοιχεία της απογραφής. «Δεν ρωτήθηκε ο δήμος Ρόδου. Διαπιστώθηκαν οφειλές και άρχισε μια διαδικασία που είναι ακόμη στο πρώτο στάδιο. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις οφειλές και τα χρήματα που και εμείς απαιτούμε να λάβουμε κάτι που δεν αποτυπώνεται στην απογραφή. Αρα το χρέος που μας παρουσιάζουν ότι έχουμε, μειώνεται. Δύσκολα βέβαια θα αποφύγουμε την ένταξη στο πρόγραμμα εξυγίανσης», τόνισε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς και πρόσθεσε ότι οι πληρωμές που θα γίνουν θα συμβάλουν στην προσπάθεια που θα γίνει ώστε ο δήμος Ρόδου να ενταχθεί σε πιο light πρόγραμμα εξυγίανσης. «Έχουμε ήδη και εμείς λάβει τις αποφάσεις μας που θα συμβάλουν, ώστε να βγούμε από το πρόγραμμα. Θα παγώσουμε τις προσλήψεις, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις επιχορηγήσεις συλλόγων. Επίσης θα επιμείνουμε στο θέμα της επιμήκυνσης των δανείων. Από τα τοκοχρεολύσια μπορούμε να κερδίσουμε 600.000 ευρώ. Δεν είναι όλα μαύρα, θα παλέψουμε. Επισημαίνω επίσης ότι η αναπτυξιακή πολιτική μας δεν εξαρτάται από ίδιους πόρους», διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.
Το κτήριο των Αλευρόμυλων
Ο δήμαρχος Ρόδου, συνεπικουρούμενος από τον αντιδήμαρχο κ. Μανώλη Σαββή και τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Πολεοδομικών Εφαρμογών κ. Γ. Χατζάκη με την παρουσία του πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Ιάκωβου Γρύλλη, αναφέρθηκε και στην κατεδάφιση τμήματος του κτηρίου των παλαιών Αλευρόμυλων στην οδό Αυστραλίας από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου κ. Γιάννη Κυπριάδη.
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς τόνισε ότι, η Διεύθυνση Πολεοδομίας που είναι υπεύθυνη για την έκδοση αδειών και την κατεδάφιση πριν από 40 ημέρες περίπου έκρινε ότι το θέμα αυτό θα έπρεπε να παραπεμφθεί για γνωμοδότηση στο ΣΧΟΠ μετά και από σύμφωνη γνώμη του ΠΕΧΩ. Η συνεδρίαση του ΣΧΟΠ πραγματοποιήθηκε χθες με κύριο θέμα την εισήγηση να κηρυχθεί το κτήριο διατηρητέο. Ο δήμαρχος Ρόδου είπε ακόμη ότι είχε ζητηθεί ήδη από τον κ. Γιάννη Κυπριάδη η κατεδάφιση του κτηρίου ενώ το ίδιο ήταν και το πόρισμα της επιτροπής, που ο ίδιος είχε ορίσει.
«Για να χαρακτηρισθεί ετοιμόρροπο ένα ακίνητο γνωμοδοτεί η αρμόδια επιτροπή και η Πολεοδομική Υπηρεσία και παραπέμπει το θέμα στην επιτροπή ετοιμορρόπων. Ωστόσο ο κ. Γιάννης Κυπριάδης έστειλε εξώδικο με το οποίο ζητούσε να δώσουμε απαντήσεις σε 24 ώρες. Ο κ. Μανώλης Σαββής προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες για να αποτραπεί η κατεδάφιση πριν δοθεί η άδεια. Δυστυχώς όμως έγινε απόπειρα, επενέβη η αστυνομία και η υπόθεση παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη. Δυστυχώς όταν κάποιος βιάζει τα πράγματα αυτό δεν είναι προς όφελός του. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έπρεπε να περιμένει τις αποφάσεις των οργάνων. Προσπαθήσαμε, να επισπεύσουμε τις διαδικασίες. Ομως η επιβολή καταστάσεων χωρίς άδεια με βρίσκει αντίθετο», τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, επισημαίνοντας ότι έπρεπε να τηρηθεί η νομιμότητα.
Στις ενέργειες που έγιναν προκειμένου, να αποφευχθεί η κατεδάφιση του κτηρίου αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Σαββής. «Η δική μας υπηρεσία πιστεύει ότι το θέμα θα έπρεπε να περάσει από το ΣΧΟΠ και αυτός είναι ο λόγος που η απάντησή μας ήταν αρνητική στην κατεδάφιση του ακινήτου. Το πρωί έγινε η απόπειρα. Εμείς λάβαμε όλα τα μέτρα ασφαλείας και είμαστε σε επαγρύπνιση προκειμένου να εφαρμόσουμε το νόμο που ισχύει για όλους», τόνισε ο κ. Σαββής, υπογραμμίζοντας όμως, ότι θα πρέπει να δίνονται και κίνητρα σε όσους έχουν την πρόθεση να στηρίξουν το περιβάλλον και κυρίως να διατητηρήσουν ιστορικά ακίνητα. Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση του κτηρίου τονίστηκε πως αυτό το θέμα αποτελεί αντικείμενο μελέτης.
Στο έγγραφο που έστειλε ο δήμος Ρόδου προς το Αστυνομικό Τμήμα για το θέμα αυτό αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Παρακαλούμε όπως άμεσα προβείτε σε δέουσες ενέργειες με συνεχή εποπτεία/ παρακολούθηση, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 27 του Ν. 1577/1985, προκειμένου να αποτραπεί η αναφερόμενη στο παραπάνω σχετικό παράνομη κατεδάφιση του κεντρικού κτηρίου του συγκροτήματος Αλευρόμυλων «SAMICA» (οδός Αυστραλίας, περιοχή Κόβα), για το οποίο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις απαραίτητη προϋπόθεση για την κατεδάφιση είναι η έκδοση οικοδομικής άδειας, για την οποία άλλωστε έχει υποβληθεί και εκκρεμεί η από 9/3/2011 σχετική αίτηση της ανώνυμης εταιρείας «Ι. ΚΥΠΡΙΑΔΗΣ FINANCE CAR AEBE».
Επίσης σας υπενθυμίζουμε ότι το κτήριο δεν έχει χαρακτηρισθεί ως επικινδύνως ετοιμόρροπο από την αρμόδια επιτροπή κρίσεως επικινδύνως ετοιμόρροπων κατασκευών, αλλά μόνον ως στατικά ανεπαρκές και ότι χρήζει ενίσχυσης και αποκατάστασης. Ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται και συνιστά αυθαίρετη οικοδομική εργασία οποιαδήποτε ενέργεια κατεδάφισης από τον ιδιοκτήτη ή τρίτους (εργολάβους, συνεργεία κατεδάφισης κλπ), όταν μάλιστα σύμφωνα με το νόμο ακόμα και αυτές καθαυτές οι οικοδομικές άδειες κατεδάφισης κατά παρέκκλιση έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια ισχύος (παρ. 6, άρθρου 6 του διατάγματος της 8/13.07.1993, ΦΕΚ 795/Δ/1993).
Επισημαίνεται τέλος ότι ήδη με το αρ. πρωτ. 3356/03.05.2011 έγγραφο της Διεύθυνσης Πολεοδομικών Εφαρμογών του δήμου Ρόδου, έχει συγκληθεί για την 06/05/2011 η αρμόδια Επιτροπή κρίσεως επικινδύνως ετοιμόρροπων κατασκευών, προκειμένου ως αποκλειστικώς αρμόδιο όργανο, μεταξύ άλλων θεμάτων να προβεί στην κατά νόμο εξέταση της συνδρομής ή μη των προϋποθέσεων για την κατεδάφιση του συγκεκριμένου κτηρίου (άρθρα 7,8,9, του Π.Δ. 13-04-1929 περί επικίνδυνων οικοδομών), κατόπιν της υπ’ αριθμ. Πρωτ. 3112/2011 αιτήσεως της εταιρείας «Ι ΚΥΠΡΙΑΔΗΣ FINANCE CAR ΑΕΒΕ», στην οποία επισυνάπτονται σχετικές εκθέσεις τεχνικών συμβούλων της».
Η μαρίνα Μανδρακίου
Ο δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκε και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στο γραφείο του, για τη μαρίνα Μανδρακίου. Στη σύσκεψη μετείχαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Μανώλης Σαββής και Μ. Χριστοδούλου, οι έφοροι αρχαιοτήτων, από την ΚΒ Εφορεία Αρχαιοτήτων η κ. Μελίνα Τσοποτού, από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων ο κ. Μανώλης Καρυδάκης και από την 4η Εφορεία Αρχαιοτήτων η κ. Μαρία Μιχαηλίδου καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτουν εκ των προτέρων οι υπηρεσίες προκειμένου να συναινούν για τα έργα που πρέπει να γίνουν στη μαρίνα του Μανδρακίου.
«Εκτός από τις κτηριακές εγκαταστάσεις, θα πρέπει να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις που θα έχουν σχέση με τα μέτρα ασφαλείας. Πιστεύω ότι βρέθηκε η μέση λύση με τη κατασκευή ενός κτηρίου μικρών διαστάσεων που θα προχωρήσει ταυτόχρονα με τη διακήρυξη της μαρίνας», τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου προσθέτοντας ότι οι όροι του νέου διαγωνισμού θα έχουν την έγκριση των εφορείων αρχαιοτήτων.
O Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ
Αναφορικά με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για ένταξη του Δήμου Ρόδου σε καθεστώς επιτήρησης, ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης “Η Ρόδος Μπροστά” κ. Γιώργος Χατζημάρκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση :
“Το τελευταίο διάστημα είχαμε μια σειρά από κατηγορηματικές δηλώσεις του Δημάρχου Ρόδου σύμφωνα με τις οποίες μας διαβεβαίωνε πως δεν υπήρχε κανένας λόγος ανησυχίας και καμία πιθανότητα να ενταχθεί ο Δήμος Ρόδου σε καθεστώς επιτήρησης.
Προχθές, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την ένταξη του Δήμου Ρόδου σε καθεστώς επιτήρησης και όλες οι δηλώσεις και διαβεβαιώσεις του κ. Δημάρχου έπεσαν στο κενό. Την ίδια ώρα ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τσουκαλάς δηλώνει πως η απόφαση για ένταξη του Δήμου Ρόδου σε καθεστώς επιτήρησης ήταν αναμενόμενη !!
Ταυτόχρονα, ο κ. Δήμαρχος μας διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και για το πρόσθετο ποσοστό του 20% του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων που από το 1955 λαμβάνουν οι ΟΤΑ της Δωδεκανήσου.
Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης του Δήμου Ρόδου στηρίζεται σε διαβεβαιώσεις, συγκαλύψεις, προχειρότητες, αστοχίες και κυρίως συνεντεύξεις.
Είναι τραγικό να παρακολουθούμε την συνεχή υποβάθμιση του τόπου και τον Δήμαρχο να προσπαθεί απεγνωσμένα να ξεφύγει από αυτά που ο ίδιος θεσμοθέτησε ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Τέτοια έλλειψη αξιοπιστίας, ο τόπος μας γνωρίζει για πρώτη φορά.
Τόσο οργανωμένη αντίληψη διαχείρισης των κοινών με πρωταρχικό στόχο την κομματική τάξη και πειθαρχία, επίσης ο τόπος μας γνωρίζει για πρώτη φορά.
Εν τω μεταξύ, το νησί μας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.”
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/i-dimotiki-archi-amfisviti-ta-stichia-tou-ipes/













