ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ηλ. Καματερός: «Ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει μέτρα υπέρ της νησιωτικότητας»

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ΗΛΙΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ
Ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει μέτρα υπέρ της νησιωτικότητας

ΗΛ. ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ

  • Συνέντευξη στην
  • Πέγκυ Ντόκου

Καλύ­τερη σε σχέση με την προη­γού­μενη χρονιά, χαρα­κτη­ρί­ζει σε συνέ­ντευξή του στην «δημο­κρα­τική» ο βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου του Σύριζα κ. Ηλίας Καμα­τε­ρός, την κατά­σταση με το προ­σφυ­γικό – μετα­να­στευ­τικό. Παρά το γεγονός πως τα Δωδε­κά­νησα έχουν ήδη δύο hotspots, ο κ. Καμα­τε­ρός δηλώνει πως η λύση θα έρθει άν η Ε.Ε. εφαρ­μό­σει αυτά που την αφορούν και επι­τα­χυν­θούν οι δια­δι­κα­σίες παροχής ασύλου στα νησιά ώστε η κυβέρ­νηση να είναι σε θέση να αξιο­ποι­ή­σει τα δια­θέ­σιμα κον­δύ­λια.

Ο βου­λευ­τής του ΣΥριζα, εκτιμά ακόμη ότι:

• οι αλλαγές στον «Καλ­λι­κράτη» θα λύσουν πολλά προ­βλή­ματα της Τοπικής Αυτο­διοί­κη­σης

• γίνο­νται προ­σπά­θειες ώστε να μην εφαρ­μο­στεί η αύξηση του Φ.Π.Α. από 1-1-2017 στα υπό­λοιπα νησιά και σε 2ο χρόνο να επα­νέλ­θει στα υπό­λοιπα εφ’ όσον επι­τευ­χθούν οι δημο­σιο­νο­μι­κοί στόχοι

• η Ν.Δ. δείχνει πια καθαρά ότι δεν την ενδια­φέ­ρει το συμ­φέ­ρον του λαού μας, αλλά το πώς θα επα­νέλ­θει στην εξουσία

• η δημιουρ­γία του υφυ­πουρ­γείου Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής είναι η αρχή και η ανα­γνώ­ριση από την κυβέρ­νηση για την ανάγκη εφαρ­μο­γής νησιω­τι­κής πολι­τι­κής

Η συνέ­ντευξη ανα­λυ­τικά:

• Κύριε Καμα­τερέ, σύμφωνα με όσα γνω­ρί­ζουμε η κατά­σταση με το προ­σφυ­γικό – μετα­να­στευ­τικό συνε­χί­ζε­ται να είναι αδιέ­ξοδη. Ωστόσο η Ευρώπη δηλώνει ότι υπάρ­χουν κον­δύ­λια που είναι ανεκ­με­τάλ­λευτα. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Η κατά­σταση στο προ­σφυ­γικό όσο κι άν είναι προ­βλη­μα­τική, είναι καλύ­τερη από την περα­σμένη χρονιά. Αυτό οφεί­λε­ται στην συμ­φω­νία της Ε.Ε.-Τουρκίας, που παρά τα προ­βλή­ματά της έχουμε συμ­φέ­ρον να την στη­ρί­ξουμε. Η λύση θα έρθει άν η Ε.Ε. εφαρ­μό­σει αυτά που την αφορούν και επι­τα­χυν­θούν οι δια­δι­κα­σίες παροχής ασύλου στα νησιά. Δεν είναι αλήθεια ότι μένουν ανεκ­με­τάλ­λευτα κον­δύ­λια της Ε.Ε. Το πρό­βλημα είναι ότι το μεγα­λύ­τερο μέρος των κον­δυ­λίων δια­χει­ρί­ζο­νται οι Μ.Κ.Ο. και όχι η Ελλη­νική Κυβέρ­νηση.

Σας είδαμε τόσο στο συνέ­δριο της ΠΕΔ ΝΑ όσο και στο δημο­τικό συμ­βού­λιο Ρόδου. Οι αιρετοί δια­μαρ­τύ­ρο­νται πως η Τοπική Αυτο­διοί­κηση χάνει συνεχώς πόρους και αρμο­διό­τη­τες. Επειδή δια­τε­λέ­σατε αυτο­διοι­κη­τι­κός, τι πρέπει να περι­μέ­νουν οι δήμαρ­χοι και οι περι­φε­ρειάρ­χες στο επόμενο διά­στημα;

Επί κυβέρ­νη­σης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝΕΛ η Τ.Α. δεν έχασε ούτε αρμο­διό­τη­τες ούτε πόρους. Απε­λευ­θε­ρώ­θηκε από τις μνη­μο­νια­κές πολι­τι­κές των περα­σμέ­νων κυβερ­νή­σεων. Για μας ο κύριος μοχλός ανά­πτυ­ξης της περι­φέ­ρειας είναι η Τ.Α. Μελε­τά­ται η αλλαγή του «Καλ­λι­κράτη» και με το νέο πλαίσιο θα τακτο­ποι­η­θούν ζητή­ματα αυτο­τέ­λειας, κοι­νω­νι­κής συμ­με­το­χής, δημο­κρα­τίας κ.ά.

Οι αυξή­σεις στον ΦΠΑ και τα μέτρα που λαμ­βά­νο­νται, χτυπούν τον Του­ρι­σμό που είναι ένας ευαί­σθη­τος κλάδος και βασικός παρά­γο­ντας ανά­πτυ­ξης για τα Δωδε­κά­νησα. Τι μπορεί να γίνει τώρα πια;

Αγω­νι­ζό­μα­στε με πολλές πιθα­νό­τη­τες να μην εφαρ­μο­στεί η αύξηση του Φ.Π.Α. από 1-1-2017 στα υπό­λοιπα νησιά και σε 2ο χρόνο να επα­νέλ­θει στα υπό­λοιπα εφ’ όσον επι­τευ­χθούν οι δημο­σιο­νο­μι­κοί στόχοι. Ανε­ξάρ­τητα απ’ αυτό σύντομα ο πρω­θυ­πουρ­γός θα εξαγ­γεί­λει μέτρα υπέρ της νησιω­τι­κό­τη­τας. Με την ίδρυση δε του υφυ­πουρ­γείου νησιω­τι­κής πολι­τι­κής, θα ξεδι­πλω­θεί ένα ολό­κληρο σχέδιο νησιω­τι­κής πολι­τι­κής, που θα καλύ­πτει όλο το φάσμα των χρόνιων προ­βλη­μά­των των νησιω­τών, όπως οι μετα­φο­ρές, οι υπη­ρε­σίες, η Παιδεία, η Υγεία κ.ά.

Η Ν.Δ. ζητά εκλογές. Η προ­σφυγή στις κάλπες μέσα στους επό­με­νους μήνες θα λύσει τα προ­βλή­ματα της χώρας;

Η Ν.Δ. δείχνει πια καθαρά ότι δεν την ενδια­φέ­ρει το συμ­φέ­ρον του λαού μας, αλλά το πως θα επα­νέλ­θει στην εξουσία των συμ­φε­ρό­ντων όσων μας έφεραν στην κρίση κερ­δο­σκο­πώ­ντας σε βάρος του λαού. Γι’ αυτό ενδια­φέ­ρε­ται και επι­διώ­κει να μην κλείσει η αξιο­λό­γηση, να μη γίνει ρύθμιση του χρέους ώστε να δημιουρ­γη­θούν συν­θή­κες πολι­τι­κής αστά­θειας με πιθανές εκλογές. Αδια­φο­ρώ­ντας ότι έτσι θα χρεια­στεί 4ο μνη­μό­νιο η χώρα μας και θα χρε­ο­κο­πή­σει πλήρως. Και ποιοί θα πλη­ρώ­σουν; Πάλι ο λαός μας. Κι όχι φυσικά όσοι έχουν τα χρήματά τους στο εξω­τε­ρικό. Παρά τις δυσκο­λίες, θα προ­χω­ρή­σουμε στο σχέδιό μας για έξοδο από τα μνη­μό­νια το 2018 έστω και μέσα απ’ αυτή την επώδυνη δια­δι­κα­σία που μας επι­βάλ­λε­ται. Προ­σπα­θώ­ντας ν’ ανα­κα­τα­νεί­μουμε τα βάρη, ώστε να μην πλη­ρώ­σουν πάλι οι αδύ­να­μοι. Ξεκι­νή­σαμε από την προ­στα­σία των ανα­σφά­λι­στων με την δωρεάν παροχή υγείας, το Κοι­νω­νικό εισό­δημα αλλη­λεγ­γύης, την έστω και οριακή μείωση της ανερ­γίας σήμερα νομο­θε­τούμε υπέρ των μικρών και μεσαίων επι­χει­ρή­σεων. Και θα φτά­σουμε μέχρι τέλους κόντρα στα συμ­φέ­ρο­νται που υπο­στη­ρί­ζει η Ν.Δ.

Τι περι­μέ­νετε από την υπουρ­γο­ποί­ηση του κ. Νεκτά­ριου Σαντο­ρι­νιού στο υφυ­πουρ­γείο Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής όντας Δωδε­κα­νή­σιος; Εσείς ποια θέματα θα προ­τά­ξετε για τα νησιά του νομού μας;

Η δημιουρ­γία του υφυ­πουρ­γείου Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής είναι η αρχή και η ανα­γνώ­ριση από την κυβέρ­νηση για την ανάγκη εφαρ­μο­γής νησιω­τι­κής πολι­τι­κής. Είναι ευτύ­χημα και τιμή μας που πρώτος υφυ­πουρ­γός είναι συμπα­τριώ­της μας. Έχουμε υπο­χρέ­ωση όλοι να συνερ­γα­στούμε σε ένα μέτωπο για τη νησιω­τι­κό­τητα. Όσο για τις προ­τά­σεις μου: Είναι όλα αυτά που ζητούμε δεκα­ε­τίες τώρα και κατα­φέ­ρουμε οργα­νώ­νο­ντας την πρότασή μας να πεί­σουμε για τη δημιουρ­γία του υφυ­πουρ­γείου. Έχουμε το εργα­λείο τώρα. Μετα­φο­ρές, υγεία, παιδεία, υπη­ρε­σίες και δίκαιη ανά­πτυξη είναι τα ζητή­ματα που έχουμε μπροστά μας όπως ανέφερα και παρα­πάνω.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.