ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Παππάς: Να επιταχυνθούν οι αποζημιώσεις και να αλλάξει το μοντέλο αντιπλημμυρικής προστασίας

Νατάσα Παμπρή 4 λεπτά ανάγνωση
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Ο βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου Γιάννης Παππάς ζητά άμεσα μέτρα στή­ρι­ξης για πολίτες και επι­χει­ρή­σεις που επλή­γη­σαν από τις πλημ­μύ­ρες στη Ρόδο, με ανα­στολή οικο­νο­μι­κών υπο­χρε­ώ­σεων για τρεις ή έξι μήνες.
  • Προ­α­νήγ­γειλε θεσμι­κές παρεμ­βά­σεις προς την κυβέρ­νηση για τη δημιουρ­γία ταχύ­τε­ρου μηχα­νι­σμού κρα­τι­κής στή­ρι­ξης σε περιο­χές που κηρύσ­σο­νται σε κατά­σταση έκτα­κτης ανάγκης.
  • Ζήτησε να επι­τα­χυν­θούν οι γρα­φειο­κρα­τι­κές δια­δι­κα­σίες και οι απο­ζη­μιώ­σεις, ενώ συνερ­γεία του Δήμου κατα­γρά­φουν τις ζημιές και ανα­μέ­νο­νται επί­ση­μες αυτο­ψίες από αρμόδια κλι­μά­κια.
  • Ανα­γνώ­ρισε προ­βλή­ματα στην προη­γού­μενη δια­χεί­ριση των πλημ­μυ­ρών του 2023, σημειώ­νο­ντας ότι οι δια­δι­κα­σίες έχουν βελ­τιω­θεί, και τόνισε την ανάγκη αλλαγών στον σχε­δια­σμό των έργων αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σίας.

Την ανάγκη άμεσης ενερ­γο­ποί­η­σης μέτρων στή­ρι­ξης για τους πολίτες και τις επι­χει­ρή­σεις που επλή­γη­σαν από τα έντονα πλημ­μυ­ρικά φαι­νό­μενα στη Ρόδο, με ανα­στολή οικο­νο­μι­κών υπο­χρε­ώ­σεων και επι­τά­χυνση των δια­δι­κα­σιών απο­ζη­μί­ω­σης, ανέ­δειξε ο βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου της Νέας Δημο­κρα­τίας, Γιάννης Παππάς. Ο κ. Παππάς μιλώ­ντας στον Τέρη Χατζη­ιω­άν­νου (Ρ/Σ Κόσμος) προ­α­νήγ­γειλε, θεσμι­κές παρεμ­βά­σεις προς την κυβέρ­νηση, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι πρό­κει­ται να έχει συνά­ντηση με τον γενικό γραμ­μα­τέα της Κυβέρ­νη­σης στο Μαξίμου, προ­κει­μέ­νου να εξε­τα­στεί η δημιουρ­γία ενός πιο άμεσου και απο­τε­λε­σμα­τι­κού μηχα­νι­σμού κρα­τι­κής παρέμ­βα­σης σε περιο­χές που κηρύσ­σο­νται σε κατά­σταση έκτα­κτης ανάγκης.

Όπως εξήγησε, στόχος του είναι να ενερ­γο­ποιού­νται αυτο­μά­τως, για ένα διά­στημα τριών ή έξι μηνών, ανα­στο­λές υπο­χρε­ώ­σεων για επι­χει­ρή­σεις και ιδιώτες, όπως οφειλές, πλει­στη­ρια­σμοί και άλλες οικο­νο­μι­κές εκκρε­μό­τη­τες, ώστε να δίνεται ο απα­ραί­τη­τος χρόνος στην τοπική κοι­νω­νία να αντι­με­τω­πί­σει τις συνέ­πειες μιας κατα­στρο­φής και να επα­νέλ­θει στα­διακά σε κανο­νι­κούς ρυθμούς.

«Πρέπει να δοθεί μια ανάσα στην τοπική κοι­νω­νία, η οικο­νο­μία να σταθεί στα πόδια της. Να μετρή­σουμε τις δυνά­μεις μας, να κατα­γρά­ψουμε τις ζημιές και να μπο­ρέ­σουμε να στα­θούμε δίπλα στους ανθρώ­πους που έχουν πληγεί», ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά.

Ο βου­λευ­τής υπο­γράμ­μισε ότι έχει ήδη απο­στεί­λει σχε­τι­κές επι­στο­λές, ενώ έθεσε και το ζήτημα της επι­τά­χυν­σης των γρα­φειο­κρα­τι­κών δια­δι­κα­σιών, καθώς, όπως σημεί­ωσε, ακόμη και όταν υπάρχει η πολι­τική βούληση, οι καθυ­στε­ρή­σεις στην αξιο­λό­γηση των φακέλων, των αιτή­σεων και στις απα­ντή­σεις των συναρ­μό­διων υπουρ­γείων δυσχε­ραί­νουν την έγκαιρη κατα­βολή των ενι­σχύ­σεων.

Σε εξέλιξη οι κατα­γρα­φές των ζημιών

Ανα­φε­ρό­με­νος στην πορεία της κατα­γρα­φής των ζημιών στη Ρόδο, ο κ. Παππάς ενη­μέ­ρωσε ότι τα συνερ­γεία του Δήμου βρί­σκο­νται ήδη στις πλη­γεί­σες περιο­χές, ενώ, μετά την ολο­κλή­ρωση των πρώτων κατα­γρα­φών, ανα­μέ­νε­ται να μετα­βούν στο νησί και τα αρμόδια κλι­μά­κια από την Αθήνα, σε συνερ­γα­σία με την τοπική αυτο­διοί­κηση, προ­κει­μέ­νου να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν οι επί­ση­μες αυτο­ψίες και να ολο­κλη­ρω­θούν οι δια­δι­κα­σίες που απαι­τού­νται για τις απο­ζη­μιώ­σεις κατοι­κιών και επι­χει­ρή­σεων.

Στη συζή­τηση τέθηκε και το ζήτημα των καθυ­στε­ρή­σεων και των απο­κλί­σεων που είχαν παρα­τη­ρη­θεί κατά την προη­γού­μενη περίοδο, μετά τις κατα­στρο­φι­κές πλημ­μύ­ρες του 2023, όταν, παρά το αίτημα που είχε υπο­βά­λει ο Δήμος Ρόδου, η οικο­νο­μική συν­δρομή που τελικά εξα­σφα­λί­στηκε ήταν, όπως επι­ση­μάν­θηκε, πολύ μικρό­τερη από εκείνη που είχε ζητηθεί. Ο βου­λευ­τής ανα­γνώ­ρισε ότι είχαν υπάρξει αστο­χίες και προ­βλή­ματα στον τρόπο δια­χεί­ρι­σης, υπο­στη­ρί­ζο­ντας, ωστόσο, ότι οι δια­δι­κα­σίες έχουν πλέον βελ­τιω­θεί και κινού­νται ταχύ­τερα, με στόχο το κράτος να βρί­σκε­ται άμεσα δίπλα στους πολίτες που δοκι­μά­ζο­νται από ακραία καιρικά φαι­νό­μενα. Ιδιαί­τερη έμφαση έδωσε ο κ. Παππάς στην ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο προ­ω­θού­νται τα έργα αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σίας, ειδικά σε περιο­χές που πλήτ­το­νται επα­νει­λημ­μένα από έντονα καιρικά φαι­νό­μενα. Όπως ανέφερε, θα πρέπει να εξε­τα­στεί η δυνα­τό­τητα απλο­ποί­η­σης και επι­τά­χυν­σης των δια­δι­κα­σιών που αφορούν περι­βαλ­λο­ντι­κές μελέτες, εγκρί­σεις από την Αρχαιο­λο­γία, το υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού και άλλες συναρ­μό­διες υπη­ρε­σίες, ώστε να μην παρα­τη­ρού­νται πολύ­χρο­νες καθυ­στε­ρή­σεις στην υλο­ποί­ηση ανα­γκαίων παρεμ­βά­σεων. «Πρέπει να θωρα­κί­ζουμε τις περιο­χές αυτές με έργα, για να μπο­ρέ­σουμε να αντι­με­τω­πί­ζουμε τέτοιες κατα­στά­σεις», σημεί­ωσε, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι η εμπει­ρία των τελευ­ταίων ημερών ανέ­δειξε τις αδυ­να­μίες των υφι­στά­με­νων υπο­δο­μών.

Ειδική αναφορά έκανε στην περιοχή του Αρχαγ­γέ­λου, όπου, σύμφωνα με όσα μετέ­φε­ραν κάτοι­κοι, είχαν να βιώσουν αντί­στοιχο φαι­νό­μενο εδώ και περισ­σό­τερα από 45 χρόνια. Περιέ­γραψε, επίσης, το πρω­το­φα­νές ύψος της βρο­χό­πτω­σης, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι στη Ρόδο κατα­γρά­φη­καν ποσό­τη­τες νερού που αντι­στοι­χού­σαν σε βροχή πολλών μηνών μέσα σε ελά­χι­στο χρονικό διά­στημα. Παράλ­ληλα, ανα­φέρ­θηκε στο ζήτημα της δια­μόρ­φω­σης των υδα­το­ρε­μά­των και ειδι­κό­τερα στη συζή­τηση που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Κλι­μα­τι­κής Κρίσης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας, ενώ παρα­κο­λου­θού­σαν την εξέλιξη της κακο­και­ρίας. Όπως είπε, τέθηκε το ερώτημα κατά πόσο είναι ορθό ένα ρέμα με φυσικό πλάτος 18 μέτρων να περιο­ρί­ζε­ται στα 10 μέτρα, επι­ση­μαί­νο­ντας την ανάγκη επα­νε­ξέ­τα­σης παλαιό­τε­ρων παρεμ­βά­σεων και σχε­δια­σμών, υπό το πρίσμα των νέων κλι­μα­τι­κών δεδο­μέ­νων.

Η ήττα Τραμπ και η ενί­σχυση του ελλη­νι­κού στοι­χείου στις ΗΠΑ

Ο κ. Γιάννης Παππάς κλήθηκε να σχο­λιά­σει το απο­τέ­λε­σμα των ενδιά­με­σων εκλογών στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τείες και τις πιθανές επι­πτώ­σεις του στις διε­θνείς εξε­λί­ξεις, αλλά και στις ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κές σχέσεις. Ο βου­λευ­τής εκτί­μησε ότι το εκλο­γικό απο­τέ­λε­σμα είχε ουσια­στικά προ­δια­γρα­φεί από τα μηνύ­ματα των τελευ­ταίων ημερών, κάνο­ντας λόγο για ήττα του Ντό­ναλντ Τραμπ, ο οποίος, όπως σημεί­ωσε, δεν φαί­νε­ται να απο­δέ­χε­ται πλήρως την πολι­τική ευθύνη για το απο­τέ­λε­σμα. Ιδιαί­τερα θετική χαρα­κτή­ρισε, ωστόσο, την εκλογή σχεδόν όλων των Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νών υπο­ψη­φίων που συμ­με­τεί­χαν στην εκλο­γική δια­δι­κα­σία, ανε­ξαρ­τή­τως κομ­μα­τι­κής προ­έ­λευ­σης.

Όπως τόνισε, η εξέλιξη αυτή απο­τε­λεί ένδειξη της ενί­σχυ­σης του ελλη­νι­κού στοι­χείου στις ΗΠΑ και της δυνα­τό­τη­τάς του να δια­δρα­μα­τί­ζει ενεργό ρόλο, στη­ρί­ζο­ντας τα ελλη­νικά εθνικά θέματα και τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Ανα­φε­ρό­με­νος στη νέα πολι­τική πραγ­μα­τι­κό­τητα στην Ουά­σιγ­κτον, εκτί­μησε ότι το επόμενο διά­στημα θα παρου­σιά­σει ιδιαί­τερο ενδια­φέ­ρον, καθώς θα δοκι­μα­στεί η δυνα­τό­τητα συνερ­γα­σίας μεταξύ Δημο­κρα­τι­κών και Ρεπου­μπλι­κα­νών, ενώ δεν απέ­κλεισε την αξιο­ποί­ηση του προ­ε­δρι­κού βέτο από τον Αμε­ρι­κανό πρόεδρο σε νομο­θε­τι­κές πρω­το­βου­λίες των Δημο­κρα­τι­κών. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπο­γράμ­μισε ότι βασική επι­δί­ωξη της χώρας είναι η δια­τή­ρηση της στα­θε­ρό­τη­τας και των καλών σχέσεων με τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τείες, ανε­ξάρ­τητα από το ποια πολι­τική δύναμη βρί­σκε­ται στην εξουσία. Ο κ. Παππάς εμφα­νί­στηκε αισιό­δο­ξος για τη συνέ­χιση της στενής συνερ­γα­σίας των δύο χωρών, επι­κα­λού­με­νος τις σημα­ντι­κές συμ­φω­νίες που έχουν υπο­γρα­φεί τα προη­γού­μενα χρόνια και τη στρα­τη­γική σημασία της Ελλάδας στην ευρύ­τερη περιοχή. «Θεωρώ ότι θα έχουμε πάντα συμ­μά­χους και θα είναι πάντα δίπλα μας η ηγεσία των ΗΠΑ», ανέφερε, εκφρά­ζο­ντας την εκτί­μηση ότι η Ελλάδα απο­τε­λεί παρά­γο­ντα στα­θε­ρό­τη­τας στην περιοχή και ότι η εξω­τε­ρική πολι­τική της κυβέρ­νη­σης έχει ανα­δεί­ξει τη σοβα­ρό­τητα και την αξιο­πι­στία της χώρας στο διεθνές περι­βάλ­λον.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.