Συνεντεύξεις

«Ζούμε σε ένα ανοχύρωτο θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον»

Για τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο κλάδος των μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών το 2017, μιλάει σήμερα στην «δ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήμα Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Γλυνός. Εκτιμά ότι για την περιοχή μας, τα Δωδεκάνησα, «το κλειδί στην ανάπτυξη είναι ο τουρισμός. Όλοι οι φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, ενώσεις ξενοδόχων, επιμελητήρια, εντείνουμε τις ενέργειες μας προς αυτή την κατεύθυνση», όπως δηλώνει, ενώ κάνει και μια καταγραφή για τον απολογισμό δράσεων του ΤΕΕ.
Ο κ. Γλυνός, αναφέρει ακόμη, ότι «για την ανάπτυξη ενός τόπου είναι απαραίτητη η συνένωση όλων των δυνάμεων. Τα επιμελητήρια, ως θεσμικοί σύμβουλοι της Πολιτείας αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο σχεδιασμού και διεκδίκησης, έχοντας τη δυνατότητα να καταφέρουν σημαντικά επιτεύγματα ακόμα και αλλαγές στο θεσμικό περιβάλλον( νομοθετικό, φορολογικό). Δεν περισσεύει κανείς σε αυτό τον αγώνα», όπως υπογραμμίζει.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Γλυνέ, πώς κλείνει το 2017 για τον κλάδο σας; Με δεδομένο ότι το 2016 υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στους διαγωνισμούς λόγω του Ν.4412, προχώρησαν οι διαδικασίες σε δημόσια έργα;
Ήμασταν βέβαιοι ότι θα αντιμετωπίζαμε ακόμα μία δύσκολη χρονιά. Δυστυχώς δεν διαψευστήκαμε. Ο κλάδος των μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών συνέχισε να βρίσκεται σε δεινή θέση εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής κατάστασης.
Όσον αφορά τον νόμο 4412 περί ηλεκτρονικών διαγωνισμών δημοσίων συμβάσεων, είναι γεγονός πως καταγράφηκε μια μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση των έργων. Το ΤΕΕτμ. Δωδεκανήσου προκειμένου να συμβάλει στην ανάκτηση του χαμένου εδάφους προέβη, όσο πιο σύντομα μπορούσε, στη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, για την ενημέρωση και κατάρτιση των συναδέλφων μηχανικών των καθ’ ύλην αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων για τον ανωτέρω νόμο.
Επίσης αντίστοιχο διαδραστικό σεμινάριο υλοποιήθηκε για την ενημέρωση των συναδέλφων μηχανικών με εργοληπτικές επιχειρήσεις.
Μια άλλη παράμετρος των προβλημάτων του κλάδου μας αποτελεί η έλλειψη σοβαρών αναπτυξιακών επενδύσεων. Είναι πολλαπλές οι τοποθετήσεις μας επί του θέματος οι οποίες καταλήγουν πάντα στο ίδιο συμπέρασμα…Ανοχύρωτο θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον. Όσο αυτό παραμένει αβέβαιο,η προσέλκυση επενδύσεων φαντάζει ως μακρινό όνειρο.
• Στα Δωδεκάνησα, πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα για το 2018; Είστε αισιόδοξος;
Το κλειδί στην ανάπτυξη είναι ο τουρισμός. Όλοι οι φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ενώσεις ξενοδόχων, Επιμελητήρια, εντείνουμε τις ενέργειες μας προς αυτή την κατεύθυνση. Όλες αυτές οι δράσεις των φορέων, δεν μπορεί παρά ναεπιφέρουν θετικά αποτελέσματα. Ο δρόμος όμως είναι μακρύς και δύσκολος αφού όπως προαναφέραμε το θεσμικό περιβάλλον δεν ευνοεί τις νέες επενδύσεις αλλά και την ανάπτυξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος που ήδη είναι σε ισχύ και αφορά την τουριστική βιομηχανία, είναι βέβαιο ότι αποτελεί φως στο τούνελ.
Παρόλα αυτά, λόγω του ό,τι από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, πιστεύω ότι θα υπάρξει βελτίωση το 2018.
Παράλληλα θα πρέπει και εμείς ως πολίτες,να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε νοοτροπία. Ας αγαπήσουμε περισσότερο τον τόπο μας και ας συμβάλουμε στην πρόοδο του.
• Βρισκόμαστε στο τέλος του 2017, τι θα μας παραθέτατε σαν απολογισμό των δράσεων του ΤΕΕ.
Εκτιμώ ότι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάναμε σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς όπως: ενημέρωση-επιμόρφωση των μελών, συνεργασίες με φορείς, συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα, ενεργή παρουσία σε θέματα και προβλήματα του τόπου μας, διεκδίκηση, επίλυση χρόνιων θεμάτων κλπ.
Από τον Μάρτιο του 2017 μέχρι σήμερα διοργάνωσε το ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου περί τις 17 ενημερωτικές ημερίδες με θέματα, όπως το φορολογικό, τους δασικούς χάρτες, νέα προϊόντα , ηλεκτρονικές δημοπρασίες, κλπ.
Συμμετείχαμε σε κινητοποιήσεις, ημερίδες και συνεργασίες με άλλους φορείς όπως: ΕΒΕΔ, Οικονομικό Επιμελητήριο, Ένωση Ξενοδόχων, ΣΕΤΕ, Ιατρικός Σύλλογος, Εργατικό Κέντρο.
Αναπτύξαμε μία άμεση, συχνή και ουσιαστική επικοινωνία και συνεργασία με τα μέλη μας.
Αναδείξαμε σημαντικά θέματα και καταθέσαμε προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς και υπουργεία όπως, οι δασικοί χάρτες, ο νέος Νόμος περί «Ελέγχου και Προστασίας Δομημένου Περιβάλλοντος» και βεβαίως για το τεράστιο ζήτημα των Κτηματολογίων Ρόδου-Κω-Λέρου. Όλα τα ανωτέρω θέματα επεξεργαστήκαμε και συζητήσαμε και αποφασίσαμε στη διοικούσα επιτροπή και στην αντιπροσωπεία Δωδεκανήσου, προκειμένου τον Σεπτέμβρη και Οκτώβρη του 2017 να αποστείλουμε επίσημες θέσεις και προτάσεις για τους νόμους οι οποίοι επρόκειτο να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή.
Συνεργαστήκαμε ως Τεχνικοί Σύμβουλοι σε σημαντικά Θέματα, με τον Δήμο Ρόδου και το Λιμενικό Ταμείο.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο πλαίσιο του ΣΒΑΑ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης) του Δήμου Ρόδου υιοθετήθηκε η πρόταση του ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου, στο σκέλος που αφορά τον κόμβο εισόδου-εξόδου από τον εμπορικό λιμένα καθώς και την ανάπλαση του ανατολικού μετώπου μέχρι την είσοδο της νέας μαρίνας.
Το ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου συνεργάστηκε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων στο θέμα των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών και του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού.
Το ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου συνέδραμε άμεσα και αποτελεσματικά στον μεγάλο σεισμό της Κω σε όποιο τομέα του ζητήθηκε από τον Δήμο της Κω και τους πολίτες.
Ένα άλλο θέμα, το οποίο αποτέλεσε και προσωπικό μου στοίχημα, ήταν η ολοκλήρωση των διαδικασιών αποπληρωμής όλων των συναδέλφων οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά και με μεράκι στην καταγραφή και έκδοση της βιομηχανικής κληρονομιάς Δωδεκανήσου. Ο στόχος επετεύχθη, πριν από λίγες ημέρες, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η οποία ήταν βασικός χρηματοδότης και της ΠΕΔ τους οποίους και ευχαριστούμε.
Εξήντα εξαιρετικοί συνάδελφοι μετά από πολλά χρόνια είχαν τη χαρά να εισπράξουν το αντίτιμο της πολύτιμης δουλειάς τους. Είναι η πρώτη φορά που το ανακοινώνω και επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό.
Ο απολογισμός των δέκα μηνών, όπως προανέφερα, με βρίσκει ικανοποιημένο. Το σημαντικότερο όμως επίτευγμα είναι η αρμονική συνεργασία με τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, τα μέλη της Αντιπροσωπείας Δωδεκανήσου, τις Μ.Ε. ΤΕΕ Κω-Καλύμνου-Καρπάθου, τους συλλόγους του κλάδου μας, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν.

• Κατά την άποψή σας, είναι καθοριστικός ο ρόλος του ΤΕΕ στην Ανάπτυξη του τόπου μας;
Για την ανάπτυξη ενός τόπου είναι απαραίτητη η συνένωση όλων των δυνάμεων.Τα Επιμελητήρια, ως Θεσμικοί Σύμβουλοι της Πολιτείας αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο σχεδιασμού και διεκδίκησης, έχοντας τη δυνατότητα να καταφέρουν σημαντικά επιτεύγματα ακόμα και αλλαγές στο θεσμικό περιβάλλον( νομοθετικό, φορολογικό). Δεν περισσεύει κανείς σε αυτό τον αγώνα. Αλίμονο αν βρεθούμε σε μοναχικούς δρόμους. Αντιπαλότητες και ανταγωνισμοί δεν έχουν θέση. Τα μέλη μας και οι πολίτες γενικότερα, κουράστηκαν να βλέπουν διαιρέσεις. Εμείς ως τεχνοκράτες το γνωρίζουμε πολύ καλά. ‘Όλοι οι αγώνες κερδήθηκαν σε κοινό μέτωπο και η ιστορία μας το διδάσκει. Επιτέλους ας συστρατευτούμε.
Κλείνοντας μια πραγματικά δύσκολη χρονιά με ποικίλα συναισθήματα, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο Υγεία- Δύναμη- Αγάπη. Ας γίνει το 2018 η αρχή μιας νέας εποχής που θα οδηγήσει σε καλύτερες μέρες για όλους μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου