Συνεντεύξεις

Μιχάλης Μιχαήλ: «Για μένα το Οικονομικό Επιμελητήριο δεν είναι ευκαιριακή απασχόληση…»

Για την συμμετοχή του στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, μιλάει στην ‘δημοκρατική’ ο κ. Μιχάλης Μιχαήλ, με την παράταξη «ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ».
Όπως αναφέρει, ‘το Οικονομικό Επιμελητήριο πρέπει να αποκτήσει κοινωνικό ρόλο και αποστολή’ ξεκαθαρίζοντας την θέση του:
«Για μένα το Οικονομικό Επιμελητήριο δεν είναι ευκαιριακή απασχόληση ούτε μέσο επαγγελματικής και πολιτικής ανέλιξης. Είναι ένα μέρος από τη ζωή μου, έχω αφιερώσει χιλιάδες ώρες στη μάχη για να λυθούν τα προβλήματα των μελών του, είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας. Το Οικονομικό Επιμελητήριο υπάρχει για να υπηρετεί και να υπερασπίζεται τα μέλη του….», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Επίσης μιλάει για την συνεργασία του με τους τοπικούς φορείς, προεξάρχουσας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για μια σειρά από δράσεις.

• Κύριε Μιχαήλ, το Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, έχει εκλογές στις 10 Δεκεμβρίου 2023. Θα είστε ξανά υποψήφιος και με ποια παράταξη; Πείτε μας τις θέσεις σας.
Για μένα το Οικονομικό Επιμελητήριο δεν είναι ευκαιριακή απασχόληση ούτε μέσο επαγγελματικής και πολιτικής ανέλιξης. Είναι ένα μέρος από τη ζωή μου, έχω αφιερώσει χιλιάδες ώρες στη μάχη για να λυθούν τα προβλήματα των μελών του, είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο υπάρχει για να υπηρετεί και να υπερασπίζεται τα μέλη του. Το πιστεύω απόλυτα και μαζί με εμένα το πιστεύουν ακόμα περισσότεροι.
Η προσπάθειά μου αυτή με την παράταξη «ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ» δεν στηρίζεται από κόμματα, δεν υπηρετεί σκοπιμότητες σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.
Απευθύνεται σε όλα τα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου, είναι μια προσπάθεια που φιλοδοξεί να μιλήσει στην καρδιά τους.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο πρέπει να αποκτήσει κοινωνικό ρόλο και αποστολή. Τα μέλη μας έχουν οικογένειες με ανάγκες, παιδιά που αναζητούν επαγγελματική διέξοδο, για αυτά τα παιδιά οφείλουμε να νοιαστούμε, να δημιουργήσουμε έναν ηλεκτρονικό κόμβο που θα αποτελεί δεξαμενή για να αντλούν οι επιχειρήσεις στελέχη και νέους εργαζομένους.
Κυρίως όμως πρέπει να σταθεί κοντά στα μέλη του, να εκφράσει τις ανάγκες τους.
Μέσα από διαρκείς δράσεις στήριξης, επιμόρφωσης, κατάρτισης.
• Κατά την άποψή σας, όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο νευραλγικός αυτός φορέας που ονομάζεται Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, είχε δυναμική παρουσία στα τοπικά μας δρώμενα;
Αυτό θα πρέπει να το κρίνουν τα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου με την ψήφο, την κρίση και τη συμμετοχή τους.
Ξέρετε, δεν είμαι εδώ για να μιλήσω για το παρελθόν. Είμαι εδώ για να καταθέσω μια πρόταση για το μέλλον, για να κάνουμε, όλοι μαζί, μια νέα αρχή.
Μπορώ να σας μιλήσω όμως για το ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει το Επιμελητήριο.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο πρέπει να έχει αντανακλαστικά. Ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας οφείλει να εντοπίζει, να αναδεικνύει τα προβλήματα, να αναλύει τα αίτιά τους να αναζητά και να προτείνει αξιόπιστες λύσεις, αποτελώντας εργαλείο για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειάς μας.
Χρειαζόμαστε μια συνολική επανεκκίνηση και ένα Οικονομικό Επιμελητήριο που μπορεί να παίξει το ρόλο του κοινωνικού εταίρου, να καταθέτει αναπτυξιακές προτάσεις, να είναι ζωντανός οργανισμός και όχι ένας φορέας-‘’σφραγίδα’’.
• Ποια είναι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δωδεκάνησα, και ποια θα πρέπει να προταχθούν ψηλά στην ατζέντα για διαπραγμάτευση και διεκδίκηση;
Τα δύο σοβαρότερα προβλήματα αυτή την στιγμή τα οποία είναι συστημικά και παγκόσμια είναι η ακρίβεια και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Η πανδημία οδήγησε πολλούς ανθρώπους που εργάζονταν στον τουρισμό και την εστίαση να απασχοληθούν σε άλλους κλάδους για λόγους επιβίωσης. Και έτσι η εστίαση και ο τουρισμός είναι σε διαρκή αναζήτηση προσωπικού και οι θέσεις δύσκολα καλύπτονται.
Βλέπουμε επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που δεν έχουν στήριξη, ενημέρωση αλλά και πρόσβαση στη ρευστότητα.
Μπροστά σε αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα, είναι δυνατόν το Επιμελητήριο να έχει επιλέξει το ρόλο του θεατή;
Εγώ πιστεύω στη δράση, πιστεύω ότι το Επιμελητήριο πρέπει να διευρύνει τις αναπτυξιακές δυνατότητες επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Πώς; Με μια νέα δομή στήριξης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων ενημέρωσης για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και για προγράμματα χρηματοδότησης.

• Πιστεύετε πως είναι αναγκαία η συνεργασία του ΟΕΕ Δωδεκανήσου με τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές αρχές για την διεκδίκηση λύσεων στα καίρια και χρόνια προβλήματα του τόπου (και των νησιών);
Πριν από 15 μήνες, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Οικονομολόγων Δωδεκανήσου που απαρτίζεται και από συναδέλφους οικονομολόγους με τους οποίους μοιραζόμαστε την ίδια προσπάθεια, προχώρησε σε μια συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να στηριχθούν φορολογικά, πιστοποιημένες από το Δημόσιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου.
Η ολοένα εντεινόμενη ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, απαιτεί πλέον η επικοινωνία του πολίτη με το κράτος να γίνεται μέσω ψηφιακών εργαλείων και μέσων. Από τους πρώτους πυλώνες που ανέπτυξαν και εξέλιξαν αυτήν την μορφή επικοινωνίας είναι η φορολογική και ασφαλιστική διοίκηση. Πλέον είναι επιτακτική ανάγκη ο πολίτης ανεξαρτήτου ηλικίας να είναι τεχνολογικά καταρτισμένος και εξοπλισμένος προκειμένου να είναι σε θέση να καταθέτει τα αιτήματα και τις δηλώσεις του και γενικά να λειτουργεί διαδραστικά με το ελληνικό σύστημα δημόσιας διοίκησης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της απαίτησης καλείται να την εξυπηρετήσει ο λογιστής –φοροτεχνικός οποίος έχει επιφορτιστεί στο μέγιστο την επικοινωνία και διεκπεραίωση αυτή. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βλέποντας αυτήν την ανάγκη η οποία ολοένα πλέον και μονιμοποιείται στις ζωές των πολιτών και λαμβάνοντας υπόψη ότι μέρος του πληθυσμού είναι «τεχνολογικά αναλφάβητο» και οικονομικά ευάλωτο, στοχεύοντας να καλύψει την ανάγκη αυτή, εγκαινιάζει συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Οικονομολόγοι Δωδεκανήσου, για την δωρεάν παροχή σε πιστοποιημένες από Δημόσιο Φορέα, οικονομικά ευάλωτες ομάδες και κοινωνικά αποκλεισμένους πληθυσμούς της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου των κάτωθι φοροτεχνικών και λογιστικών υπηρεσιών:

· ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
· ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ Α21
· ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ
ΕΙΣΟΔΗΜΑ (ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ
ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ)
· ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
· ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ
· ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ
ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ
· ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ
· ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ
ΑΙΤΗΣΕΙΣ
· ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
· ΕΚΔΟΣΗ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΥ
· ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
· ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ
ΡΕΥΜΑΤΟΣ
· ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΡΤΑΣ
ΑΝΕΡΓΙΑΣ
· ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
· ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ
ΟΧΗΜΑΤΩΝ
· ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ
ΑΝΕΡΓΟΥΣ (ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ
ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ)
· ΕΠΙΤΑΓΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
· MARKETPASS

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου