Τοπικές Ειδήσεις

Εν μέρει δεκτές αγωγές για θανατηφόρο εργατικό ατύχημα εις βάρος ξενοδοχειακής εταιρείας

Με απόφαση που εξέδωσε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου έγινε εν μέρει δεκτή η αγωγή που άσκησαν συγγενείς ενός 58χρονου Αλβανού εργάτη οικοδομών διεκδικώντας αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη από εργατικό ατύχημα που του στοίχισε τη ζωή.
Οι ενάγοντες εστράφησαν με δύο αγωγές κατά ανώνυμης ξενοδοχειακής εταιρείας, του προέδρου το Δ.Σ. αυτής, της εργολήπτριας εταιρείας, του διαχειριστή αυτής, του επιβλέποντος αρχιτέκτονος μηχανικού και του συντονιστή τεχνικού ασφαλείας.
Η ξενοδοχειακή εταιρεία προσεπικάλεσε στην δίκη την ασφαλιστική της εταιρεία.
Το δικαστήριο με την απόφασή του υποχρεώνει τους κυρίως εναγόμενους της πρώτης αγωγής να καταβάλουν εις ολοκληρον στους κυρίως ενάγοντες 85.000 € στην πρώτη κυρίως ενάγουσα, 70.000 € στον καθέναν εκ των δεύτερου και τρίτης κυρίως εναγόντων και των 7.000 € στην τέταρτη κυρίως ενάγουσα.
Κηρύσσει την αμέσως προηγούμενη διάταξη της παρούσας αποφάσεως εν μέρει προσωρινά εκτελεστή.
Δέχεται εν μέρει και την δεύτερη αγωγή και υποχρεώνει τους κυρίως εναγόμενους να καταβάλουν εις ολόκληρον στον κυρίως ενάγοντα το ποσό των 7.000. Κηρύσσει την αμέσως προηγούμενη διάταξη της αποφάσεως εν μέρει προσωρινώς εκτελεστή. Επιπλέον το δικαστήριο υποχρεώνει την προσεπικαλουμένη-παρεμπιπτόντως εναγομένη ασφαλιστική εταιρεία να καταβάλει 232.000 €.
Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Την 16η Νοεμβρίου 2018 ο 58χρονος προσελήφθη ως εργάτης οικοδομών με άτυπη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου από την τρίτη εναγόμενη όπου θα εργαζόταν ως εργάτης οικοδόμος.
Την ημέρα του ατυχήματος είχε εντολή να προβεί μαζί με έτερο ομοεθνή του σε εργασίες μόνωσης της ταράτσας με επίστρωση υλικού ασφαλτόπανου ως μονωτικού υλικού σε πτέρυγα του υπό κατασκευή ξενοδοχείου ιδιοκτησίας της πρώτης εναγόμενης.
Λίγα λεπτά μετά την ανάληψη της εργασίας αυτής την πρώτη ημέρα δουλειάς, κατά την προσπάθειά τους οι δύο εργάτες να μεταφέρουν μία παλέτα από την μία ταράτσα στην άλλη, έπεσε εντός αφύλακτης οπής από τον τρίτο όροφο στο ισόγειο της οικοδομής. Αποτέλεσμα της πτώσης ήταν να υποστεί πολλαπλές και σοβαρές κακώσεις σε όλο του το σώμα εκτός της κεφαλής του, να νοσηλευτεί ως πολυτραυματίας στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου για 108 ημέρες ώσπου απεβίωσε στις 03-03-2019.
Ολες οι ταράτσες των κτηρίων μεταξύ τους συνδέονταν με τσιμεντένιους βραχίονες επί των οποίων υπήρχαν εγκάρσιες τομές ορθογωνικής κάτοψης διαστάσεων 1,20×0,45 και σε καμία από αυτές τις οπές δεν υπήρχε προστατευτική διάταξη έναντι πτώσεως εντός τους, αλλά και σε κανένα τσιμεντένιο βραχίονα δεν υπήρχαν προστατευτικά κυγκλιδώματα αποτρεπτικά των πτώσεων εργαζομένων και εργαλείων.
Ο θανών σε άμεση συνεργασία με τον έτερο εργάτη λίγο μετά την άφιξή τους στον τόπο εργασίας τους και περί ώρα 8.00π.μ., κατόπιν εντολής του εργολάβου ο οποίος ήταν προστηθείς της εργοδότριας εταιρείας, ξεκίνησαν να μεταφέρουν χειρωνακτικά μία ξύλινη παλέτα περίπου δύο μέτρων από τη μία ταράτσα στην άλλη ώστε να μπορέσουν να κυλήσουν πάνω στην παλέτα τα ασφαλτόπανα τα οποία ήταν περίπου πενήντα κιλά το καθένα. Κινούμενοι επάνω στον τσιμεντένιο βραχίονα ο οποίος συνέδεε τις δύο ταράτσες και από την ταράτσα στην οποία βρισκόντουσαν προς την άλλη και μεταφέροντας την ξύλινη παλέτα, υποχρεώθηκαν να προσπελάσουν άνοιγμα φωταγωγού.
Κατά την ενέργεια αυτή αμφοτέρων, ο έτερος εργάτης κινούμενος πρώτος κατά την τροχιά κίνησης και έχοντας ελεύθερο πεδίο οπτικού ελέγχου επί του δαπέδου κίνησης, προσπέρασε το άνοιγμα του φωταγωγού επί του τσιμεντένιου βραχίονα που συνέδεε τις οικοδομικές πτέρυγες μεταξύ τους, ενώ ο θανών και ακολουθών κατά τη διάταξη κίνησης τους και δεσμευόμενος ως προς τον οπτικό έλεγχο του δαπέδου κίνησης, λόγω της παλέτας που κρατούσε με τα χέρια του, η επιφάνεια αυτής εμπόδιζε τον άμεσο οπτικό έλεγχο του υποκειμένου δαπέδου κίνησης υπ’ αυτού, με αποτέλεσμα να πέσει αυτός αιφνιδίως εντός του ακάλυπτου ανοίγματος του φωταγωγού και σε απόσταση 14 μέτρων από τον τρίτο όροφο που βρισκόταν η ταράτσα μέχρι το ισόγειο.
Το σώμα του θανόντος διέσχισε άλλες δύο τέτοιες αφύλακτες οπές οι οποίες βρίσκονταν ακριβώς με την ίδια διάταξη κάτωθεν αυτής από την οποία βρέθηκε εντός της.
Αμέσως ο έτερος εργάτης μαζί με άλλους εργάτες που αντιλήφθηκαν την πτώση έτρεξαν στο σημείο της πτώσης όπου είδαν τον πεθερό του ενάγοντος κουλουριασμένο να παρουσιάζει αιμορραγία από το στόμα. Από εκεί τον μετέφεραν με αυτοκίνητο στο κέντρο υγείας Αρχαγγέλου και στη συνέχεια διεκομίσθη με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Εκεί εισήχθη στη Β’ Χειρουργική κλινική με πολλαπλούς τραυματισμούς στο σώμα ήτοι κάταγμα οσφυϊκού σπονδύλου, κάταγμα λαγονίου οστού, κάταγμα στέρνου, πολλαπλά κατάγματα πλευρών, κάταγμα του κάτω άκρου του οστού κνήμης, ανοιχτό κάταγμα δεξιάς κνήμης, κάταγμα δεξιού ηβοιοχιακού κλάδου λεκάνης, κάταγμα σώματος στέρνου με μικρή οπίσθια παρεκτόπιση και συνοδό αιμάτωμα μεσοθωρακίου, κάταγμα πλευρών δεξιά και πνευμονικές θλάσεις.
Σύμφωνα με την νεκροψία-νεκροτομή ο θάνατος επήλθε συνεπεία σηψαιμίας-πολυοργανικής ανεπάρκειας.
Tην υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Κώστας Χαλκιάς και Μαρία Κρικοπούλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου