Ειδήσεις

Αγωγή 6 υπαλλήλων της Συνεταιριστικής Τράπεζας κατά του ειδικού εκκαθαριστή, 3 τραπεζών και μιας εισπρακτικής εταιρείας

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την τακτική διαδικασία προσέφυγαν χθες με αγωγή κατά της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου υπό ειδική εκκαθάριση, της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Ανώνυμη Εταιρεία, Ειδικός Εκκαθαριστής Πιστωτικών Ιδρυμάτων» και διακριτικό τίτλο «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.», της Εθνικής Τράπεζας, της τράπεζας Πειραιώς, της ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία «FPS Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις» και της Alpha Bank, 6 πρώην υπάλληλοι της πρώτης.
Όπως εκθέτουν στην αγωγή τους οι πρώτοι πέντε ενάγοντες ως τραπεζικοί υπάλληλοι και ο έκτος ως λογιστής/τραπεζοϋπάλληλος προσέφεραν τις υπηρεσίες τους με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου στην Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου με τόπο παροχής εργασίας στα τραπεζικά καταστήματα αυτής στη Ρόδο πριν την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ως πιστωτικού ιδρύματος στις 08.12.2013 και θέσεως της έκτοτε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης δυνάμει της υπ’ αριθμ. 97/3/8.12.2013 απόφασης της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας Ελλάδος.
Μετά τη θέση της Συνεταιριστικής Τράπεζας υπό ειδική εκκαθάριση επιδόθηκε σε όλους τους τότε υπαλλήλους της καταγγελία της συμβάσεως εργασίας καθενός με λόγο καταγγελίας την ανάκληση της άδειας λειτουργίας και τη θέση αυτής σε ειδική εκκαθάριση.
Στη συνέχεια, 33 υπάλληλοι με διάφορες ειδικότητες (τραπεζοϋπάλληλοι, υπάλληλοι λογιστηρίου, καθαρίστριες κ.α.) μεταξύ των οποίων και οι ίδιοι, επαναπροσελήφθησαν από 1.1.2014 με νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου με σύστημα πενθήμερης εργασίας εβδομαδιαίως, με όμοια καθήκοντα όπως και πριν την καταγγελία.
Κατόπιν απεργιακής κινητοποίησης που έληξε στις 31.07.2017 έλαβαν την υπόσχεση (σύμβαση) από την πρώτη και δεύτερη εναγόμενη από κοινού, ότι είκοσι έξι τον αριθμό υπάλληλοι (πλην επτά υπαλλήλων που δεν επιθυμούσαν τη συνέχιση της εργασιακής τους σχέσης) θα προσλαμβάνοντο ως υπάλληλοι σε μία ή περισσότερες από τις λεγόμενες συστημικές τράπεζες με τόπο παροχής εργασίας στη Ρόδο.
Στη συνέχεια, στις 24.10.2017 ανακοινώθηκε στους 26 υπαλλήλους ότι υπογράφηκαν (δεσμευτικές) συμβάσεις αποκαλούμενες με το ακρωνύμιο SLA μεταξύ της πρώτης εναγομένης, εκπροσωπούμενης από την δεύτερη εναγόμενη – εκκαθαρίστρια και κάθε μίας των λεγόμενων συστημικών τραπεζών για απασχόλησή τους και επέστρεψαν στις θέσεις εργασίας τους την 1.08.2017.
Αργότερα όμως και ενώ σταδιακά η πρώτη εναγόμενη, δια της διαχειρίστριάς της, δεύτερης εναγόμενης προέβαινε διαδοχικώς σε καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας των απασχoλούμενων σε αυτήν υπαλλήλων, κυρίως τραπεζοϋπαλλήλων αλλά και υπαλλήλων με μη τραπεζικά καθήκοντα, όπως υπαλλήλων αμιγώς λογιστηρίου, μηχανογράφησης, υπαλλήλων καθαριότητας κ.α. πληροφορήθηκαν ότι 18 υπάλληλοι από τους 26 συνολικά επιλέχθηκαν με μέριμνα της δεύτερης εναγόμενης, άγνωστο με ποια κριτήρια και ποια διαδικασία, για να συνεχίσουν την εργασία τους στις τράπεζες «ΕΘΝΙΚΗ» και «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ», με τόπο παροχής εργασίας τα διάφορα καταστήματά τους στη Ρόδο και σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς αντιστοίχιση με τα προηγούμενα καθήκοντά τους, δηλαδή διορίσθηκαν μη τραπεζικοί υπάλληλοι ως τραπεζοϋπάλληλοι ενώ ειδικά τους ενάγοντες και ενός ακόμη που δεν μετέχει ως ενάγων, είχε γίνει πρόταση σύμβασης εργασίας που θα καταρτιζόταν με τη μη τραπεζική εταιρεία Eurobank Financial Planning Services με έδρα αποκλειστικά στο Μοσχάτο Αττικής, με τόπο παροχής εργασίας στην έδρα της εταιρείας όχι με την ιδιότητα και τη θέση του τραπεζοϋπαλλήλου και λογιστή/τραπεζοϋπαλλήλου για τον έκτο αλλά με καθήκοντα την διαχείριση απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις.
Όλες οι συμβάσεις εργασίας τόσο των 18 υπαλλήλων που θα εργάζονταν στη Ρόδο σε καταστήματα συστημικών τραπεζών όσο των εναγόντων θα καταρτίζονταν, σύμφωνα με τις συμβάσεις SLA με τις δύο ως άνω συστημικές τράπεζες και την μη τραπεζική εταιρεία Eurobank Financial Planning Services, πέμπτη εναγόμενη μετά την λήξη της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου στην πρώτη εναγόμενη, της οποίας είχε μάλιστα προσδιορισθεί και η δια καταγγελίας λύση σε ορισμένα χρονικά σημεία για καθέναν από αυτούς στις ίδιες συμβάσεις SLA με συγκεκριμένες συστημικές τράπεζες.
Με την αγωγή τους διεκδικούν αποζημιώσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ και επικουρικά να αναγνωριστεί η ακυρότητα των νέων συμβάσεών τους και η επαναδιαπραγμάτευση αυτών και επικουρικότερα, να αναγνωρισθεί ότι οι συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου με την έκτη εναγόμενη λόγω μεταβίβασης της επιχείρησης σε αυτήν από την πρώτη εναγόμενη.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Κ. Ταμπάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου