Εκπληκτική η φεγγαρόλουστη βραδιά, καθώς από την πρώτη στιγμή το φως του φεγγαριού  «έδεσε» με τις μελωδικές νότες, στην εκδήλωση για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, που συνδιοργάνωσαν, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Υπουργείο Πολιτισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Περί τους 3.000 θεατές, απόλαυσαν μέχρι το τέλος, τη μεγαλοπρεπή παράσταση, ενώ η γεμάτη σελήνη, παρακολουθούσε  λαμπερή, «περήφανη και επιβλητική» όπως εκφράστηκε. Το αντάμωμα του ωραιότερου φεγγαριού του χρόνου, με τη μουσική μας παράδοση και την ποίηση και η θεαματική «πρόσκληση» του φεγγαριού  από μικρά παιδιά για «φως στο σκοτάδι», έκαναν την Πανσέληνο του 2018 στη Ρόδο, να διαφέρει…

«Δόθηκε απόλυτα το νόημα που από την αρχή επεδίωξε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: η αγαστή συνεργασία και η συνύπαρξη ηλικιών και γενεών. Η ομαλή μετάβαση και η εξέλιξη της τέχνης στα χέρια της νηπιακής  αθωότητας και σταδιακά, μέχρι την ώριμη ηλικία της εμπειρίας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

«Αυτή η Πανσέληνος, ήταν για όλους, βιωματική εμπειρία. Δώσαμε ζωή στο φεγγάρι. Οι καλλιτέχνες, έδωσαν ψυχή και οι παρευρισκόμενοι θεατές, ανταποκρίθηκαν στο πολλαπλάσιο με την παρουσία τους. Ανοίξαμε  χώρο για όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά. Διότι η τέχνη και  ο πολιτισμός στην εξέλιξή τους, έχουν σκοπό να ενώνουν τους ανθρώπους όλων των ηλικιών και  επιδιώκουν τη χρυσή τομή της ειρήνης και της συνύπαρξης ενεών και λαών. Στην εκδήλωση της Πανσελήνου, σίγησαν οι θεατές και μίλησε η τέχνη» δήλωσε για τη διοργάνωση ο Εντεταλμένος Πολιτισμού Δωδεκανήσου της Π.Ν.Α. κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, ο οποίος τόνισε, ότι, ήταν αντάξια του μεγαλοπρεπή και ταυτόχρονα λιτού ιστορικού χώρου, όπου πραγματοποιήθηκε.

Ο ίδιος, εξήρε την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, να εντάξει την παράσταση, ανάμεσα στις 132  εκδηλώσεις  της χώρας, που από το 2002, κατά την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο πραγματοποιούνται σε αρχαιολογικούς χώρους. Η συνδιοργάνωση, αποδείχθηκε άψογη και συνοδεύτηκε από πολλά χειροκροτήματα.

Για το άριστο αποτέλεσμα, ο κ. Διακογεωργίου ευχαριστεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και ιδιαιτέρως την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου δρ. Μάνια Μιχαηλίδη και τους συνεργάτες της (διοικητικό, επιστημονικό προσωπικό και φύλακες).

Επίσης:

  • Την εταιρεία ΒΑΠ ΚΟΥΓΙΟΣ Α.Β.Ε.Ε. για την ευγενική χορηγία.
  • Το δημοσιογράφο Αριστείδη Μιαούλη για το συντονισμό.
  • Τους συνεργάτες: Παναγιώτη Κωνσταντάκη, Σταματία Τηλιακού και Σουζάνα Τριανταφύλλου.
  • Τους καλλιτέχνες: Τάκη Βούη, Νίκο Μιχαήλου, Μαρία Αϊβάζη – Ζαγόρα, Σμάρω Ντουμάνη και το παραδοσιακό, μουσικό σχήμα του Ωδείου Κορέλι «Της Παράδοσης Σεργιάνι», Μιχάλη Καλαεντζή, τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου, τον πιανίστα  Δημήτρη Ιωσήφ.
  • Τους: Απόστολο Κωνσταντάκη, Ιουλία Κούτελου, Ελένη Καρανάση, Γιάννη Κατσιμπράκη, Λευτέρη Τσακίρογλου, Βάσω Αγγελάκου, Χάρη Αγγελάκο, Ιωάννα Καλαεντζή, Ηλία Καρακατσάνη.
  • Την Πυροσβεστική Ρόδου, το ΕΚΑΒ, τους Σαμαρείτες.
  • Τα τοπικά και πανελλαδικά ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους που προέβαλαν την εκδήλωση.
  • Επίσης, όλους, όσους συνεργάστηκαν για το άψογο αποτέλεσμα.
  • Τέλος, όλους όσους παρευρέθηκαν και έδωσαν αξία στην εκδήλωση.

 

                                             

Κάλλιστος Διακογεωργίου

                  

ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ     

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ